Fődíj az 1945-ért a holland fesztiválon

Publikálás dátuma
2017.09.18. 07:48
Fotó: Szilágyi Lenke

Hollandia jeles kulturális eseményén, a Vlissingenben rendezett „Film by the Sea” nemzetközi filmfesztiválon a szakmai zsűri Török Ferenc 1945 című filmjét tüntette ki a fődíjjal. A fesztiválon először díjaztak magyar alkotást.

Szerző

Amíg a lámpák égnek – olvass holnapig

Publikálás dátuma
2017.09.18. 07:47
Fotó: Egyed Péter
Szombaton kiderült, hogy nem kell siratni a hazai Gutenberg-galaxist.

Az olvasók közössége a hétköznapokban gyakran megosztottnak tűnhet: műfaji vetélkedések és kategóriák mentén felszabdalt az amúgy is maroknyi tábor. Vannak azonban olyan alkalmak, amikor ezek az emberek összeverődnek, és minden különbözőség ellenére egy gondolat mozgatja őket: olvasni jó! Amikor a zárórák kitolódnak, és az olvasólámpák fénye bevilágítja a teret, megannyi ember lepi el a könyvesboltokat, és mintha nem lenne holnap, új szerzemények után kutat, írók titkaiba, történeteik mögött megbúvó gondolataikba mélyed. Az Olvasás Éjszakáján szombat este megteltek Budapest nagy könyves helyszínei; volt, aki, csak egy fél órára tért be, míg mások kitartóan végigülték az egész estés programokat.

A mondhatni forgószínpadként működő Magvető Caféban Berg Judit és Szabó Borbála kivételesen inkább felnőtteknek írott szövegeit a Magvető háztájának kulisszatitkai, majd Parti Nagy Lajos felolvasása követte. Turi Tímea és Szegő János szerkesztői munkájuk során szerzett tapasztalataikról, borítóterv szavazásokról, éjszakai üzenetekről és sok másról is hallhattak a jelenlévők, meggyőződve arról, hogy egy könyvkiadóban is kellő mennyiségű zűr akadhat. Később Pataki Éva következett a nyomdából frissen kikerült könyvével, amelyben Törőcsik Mari és Mészáros Márta beszélgetéseit jegyzi. A szerző Parti Nagy Lajossal együtt felelevenítette a beszélgetőkönyv, és egyáltalán az interjúkészítés nehézségeit, szó esett elvarratlan történetszálakról, majd egy hangfelvétel is megszólalt, a kávézóba varázsolva Törőcsik Mari és Mészáros Márta önfeledt csacsogását.

Fotó: Vörös Szilárd

Fotó: Vörös Szilárd

Kelen Károly, a megszüntetett Népszabadság újságírója, kulturális rovatának szerkesztője a Fókusz Könyváruház falain belül sűrített tanóraként tartott előadása könnyedén felcsigázta az érdeklődést az ősszel megjelenő Emich Gusztáv életéről szóló kötethez: a levelek, régi iratok és történelmi érdekességek az Athenaeum alapítójáról egyöntetűen magával ragadták a hallgatóságot. Arról is szó esett, hogy Emich, a neves könyvkiadó még Petőfi és Arany levelezésében is felbukkant, de azt talán senki nem gondolta volna, hogy ez a következő sarkon máris visszaköszön. A Könyvpalotába betérve ugyanis, Fenyő Iván és Kamarás Iván Petőfi és Arany levelezését bemutató előadásában a tizedik perc után Emich neve is felhangzott. Ezek után mondja bárki, hogy az irodalom nem egy végtelen körforgás, tudatos lépések, s ugyanakkor véletlenek összefüggő sorozata. Az Olvasás Éjszakája évről évre bizonyítja: nincs értelme a könyveket és a betű hatalmát siratni, amíg vannak – meglehetősen szép számmal –, akik akár egy százhetven évvel ezelőtti barátság történetére is kíváncsiak. Éjszakába nyúlóan is.

Szerző

Színházi éjszakai borzongás

Publikálás dátuma
2017.09.18. 07:45
Fotók: Markoszov Szergej
Több debütálóval zajlott az idei Színházak Éjszakája, a Kassa Hajón, az Urániában és a Hatszín Teátrumban. A képre kattintva galéria nyílik!

A csaknem nyolcvan éves Kassa tengerjáró hajó sok mindent megért már. De skandináv gyerekhorror színpadi adaptációjának tervelfogadása biztos, hogy most, a Színházak Éjszakáján zajlott először a hatalmas szépen felújított építményben. Magács László, a Merlin és az Átrium után erre a hajóra tette át bázisát és Trip néven szeretne új közösségi teret létrehozni. Várnagy Gábor évekig teljesített szolgálatot második tisztként a hajón, jelentős szerepe van annak megmentésében. A Színházak Éjszakáján elegáns tengerész egyenruhájában mutatta be a vendégeknek a korábban kereskedelmi áruszállítással foglalkozó, de mégis titkokkal teli monstrum múltját, rejtett zugait. A hajó szállított tökmagot, műtrágyát, ólmot, de még elefántot is, 1965-ben leselejtezték, most a Szilágyi Dezső téren horgonyoz a Dunán.

Magács László elmondta, hogy bár a hajó lesz a Trip bázisa irodákkal, próbateremmel, illetve bizonyos produkciókat, koncerteket be is fogad, ám az új saját bemutatókat helyspecifikus előadásokként képzelik el. Az első premier november elsején az Engedj be!, vagyis a már említett skandináv panelhorror lesz, Pálfi György filmrendező első színházi rendezése mégpedig a Jászai Mari téren egy jelenleg üresen álló szintén izgalmas múltú épületben. Ami a szereposztást illeti, a gyerekszereplők mellett Sörös Sándor, Szávai Viktória és Vasvári Csaba is részt vesz majd a produkcióban. - Engem izgatnak a hatások, a borzongatás, az olyan dolgok, amelyek az emberi élethez tartoznak, mégsem tudjuk, vagy akarjuk kipróbálni. De be lehet menni a színházba és valamilyen módon mégis át lehet élni – teszi hozzá Pálfi György. A történet középpontjában egy szerelem, illetve egy barátság áll.

Németh Kristóf és Karinthy Márton, a két magánszínház-tulajdonos

Németh Kristóf és Karinthy Márton, a két magánszínház-tulajdonos

A barátságnak, illetve a mester és tanítvány viszonynak a szintén új kezdeményezésként a színházi piacon megjelenő Fórum Színház szombati sorozatában is nagy szerepe volt. Németh Kristóf, aki jegyi ezt az új magánszínházi vállalkozást az Uránia Nemzeti Filmszínházban, látott vendégül mestereket és tanítványokat. Elsőként Karinthy Mártont és a Karinthy Színházban rendszeresen fellépő Balázs Andreát. Németh Kristóf elmesélte, hogy társaival helyet kerestek egy ideje, végül az Uránia mellett döntöttek, ahol albérlőként lesznek jelen. Az Uránia színpada a színház vezetője szerint kifejezetten jó adottságokkal rendelkezik. A most induló szezonban három bemutatót, elsősorban filmes színpadi adaptációk színrevitelét tervezik. Először Ron Hutchinson A forgatókönyv című darabját láthatják az érdeklődők Szente Vajk rendezésében. Az előadás a harmincas évek egyik emblematikus amerikai filmjének forgatásának kulisszái közé kalauzolja el a nézőt.

Nem teljesen új, hiszen a tavasszal nyitott, de szintén most először vett részt a Színházak Éjszakáján a Hatszín Teátrum. Erre a napra időzítették Jonathan Maitland Tagadj, tagadj, tagadj című darabjának az Orlai Produkciós Iroda által jegyzett premierjét. Az alkalomra a szerző is eljött Budapestre. A bemutató utáni beszélgetésen kellő távolságtartással és öniróniával vallott az igencsak kényes témáról, vagyis a doppingról. Arról is mesélt, hogy a pesti előadást a londoninál szenvedélyesebbnek és élettelibbnek tartja. Sőt azt is elmondta, hogy szerinte két olimpiát kellene rendezni, a doppingszert nem használók, vagyis a tiszták versenyét, illetve a doppingolók vetélkedőjét, a sportolók neve mellé odaírva, hogy ki mit szedett be. Arra a kérdésre, hogy ő milyen doppingszert alkalmaz például, ha ír, azt mondta, egyszerűen sokat sétál a parkban és ez segít.

A Színházak Éjszakája a teátrumok közötti sétákkal együtt is felfogható egyfajta doppingnak, feldob sokunkat, hogy aztán a szezonban elviseljük a hétköznapokat, hajón innen és túl.

Grundöröm a Vígben
A Vígszínház egyik leginkább várt éjszaki programja a GRUND fellépése volt. A május elsején alakult fiúzenekar a Szent István körúti sikermusical, A Pál utcai fiúk szereplőiből verbuválódott, szombaton tartották negyedik koncertjüket. Az ötlet hiánypótló telitalálatnak tűnik, hiszen a megkedvelt fiatal színészeknek igencsak jól áll a rocksztár szerep. A zenekar frontembere Ember Márk különösen a nagyszámú hölgyrajongóknak okozott örömöt, de valóban társaival együtt óriási energiákat mozgósítva képes volt örömzenévé változtatni az estét. A lassú számoknál spontán hangulati elemként több száz éjszakázó telefonjának kijelzője világította be a Vígszínház nézőterét. A zeneszerző Dés László is beszállt, a fiatalokkal együtt adta elő a Nagy utazást, melyet álló ováció követett.

Szerző