Magyar szerző ősbemutatója New Yorkban

Szeptember 21-én New Yorkban lesz az ősbemutatója Tallér Edina Kaliforniai álom című szocioburleszkjének - írja a librarius.hu. Egy New Yorkban élő magyar rendezőt, Zsedely Tímeát ihletett meg Tallér Edina 2016-ban megjelent drámája. "Olyan „női” hang, amely elsősorban nem azért fontos, mert genderkérdést érint, hanem azért, mert szókimondó, kritikus és mindkét nem számára tanulságos. Szabad, társadalmilag elfogulatlan, de szenvedélyes, nyelvileg bátor, üzenetében provokatív, jellemrajzaiban pengeélességű." - mondta a darabról Zsedely Tímea rendező.

Szerző

Tíz év alatt jelentős visszaesés a kultúrafogyasztásban

Egy évtized alatt jócskán visszacsúsztunk az Eurostat kultúrafogyasztási listáján - vette észre a hvg.hu. A magyarok alig több, mint egyharmada, pontosan 34,8 százaléka ment el múzeumba, művészeti galériába, vagy egy történelmi jelentőségű épülethez, derült ki a felmérésből. Azt vizsgálták, a 16 évnél idősebbek közül mennyien mentek el ilyen helyre legalább egyszer 12 hónap alatt: most az Európai Unió 19. helyén állunk, míg 2006-ban még a 14. hely volt a miénk. Az EU-átlag most 43 százalékos.

Még nagyobb a visszaesés, ha tíz év távlatát tekintjük, 2006-ban még 41,1 százalékos volt a magyar mutató. A mienknél nagyobb csökkenést csak Spanyolországban, Szlovákiában, valamint Németországban mértek. Habár a műemlékek látogatása nem feltétlenül gazdasági kérdés, az adatokat mégis a magánszemélyek kultúrára költött forintjaival szokás mérni. Ezért sem lényegtelen, hogy az EU húsz országában is több időt és pénzt szánnak most már az emberek kultúrára, mint a világgazdasági válság előtti utolsó évben. A legnagyobb arányban a svédek, a dánok és a finnek foglalkoznak a kultúrával, a legrosszabbul pedig a románok, a görögök és a bolgárok állnak.

Szerző

Ők az idei Szép Ernő-díjasok

Zalán Tibor, Visky András és Lengyel Anna veheti át a magyar dráma napján, szeptember 21-én a Szép Ernő-díjat, amelyet drámaírók között osztanak ki évről évre - írja a litera.hu. A díjat 1984-ben, Pogányné Szép Berta, Szép Ernő, Baumgarten-díjas költő húga alapította. Az elismerést többek között olyan neves irodalmi alakok vehették át az évek során, mint Darvasi László, Spiró György, Háy János, Térey János, vagy a tavaly posztumusz kitüntetett Esterházy Péter.

Szerző