Előfizetés

Tíz év alatt jelentős visszaesés a kultúrafogyasztásban

Egy évtized alatt jócskán visszacsúsztunk az Eurostat kultúrafogyasztási listáján - vette észre a hvg.hu. A magyarok alig több, mint egyharmada, pontosan 34,8 százaléka ment el múzeumba, művészeti galériába, vagy egy történelmi jelentőségű épülethez, derült ki a felmérésből. Azt vizsgálták, a 16 évnél idősebbek közül mennyien mentek el ilyen helyre legalább egyszer 12 hónap alatt: most az Európai Unió 19. helyén állunk, míg 2006-ban még a 14. hely volt a miénk. Az EU-átlag most 43 százalékos.

Még nagyobb a visszaesés, ha tíz év távlatát tekintjük, 2006-ban még 41,1 százalékos volt a magyar mutató. A mienknél nagyobb csökkenést csak Spanyolországban, Szlovákiában, valamint Németországban mértek. Habár a műemlékek látogatása nem feltétlenül gazdasági kérdés, az adatokat mégis a magánszemélyek kultúrára költött forintjaival szokás mérni. Ezért sem lényegtelen, hogy az EU húsz országában is több időt és pénzt szánnak most már az emberek kultúrára, mint a világgazdasági válság előtti utolsó évben. A legnagyobb arányban a svédek, a dánok és a finnek foglalkoznak a kultúrával, a legrosszabbul pedig a románok, a görögök és a bolgárok állnak.

"Sokat táncoltam és sokat dolgoztam"

Sokat táncoltam és sokat dolgoztam – árulta el a hosszú élet titkát az egyik helyi lapnak nyilatkozva a Piliscsabán élő, Bélik Jánosné, lánykori nevén Piláth Katalin. „Kati néni" mindezt másfél évtizede mondta, amikor 95 éves volt. Most hétvégén a 110. születésnapját ünnepelte.

Annak idején termelőszövetkezetben és erdőgazdaságban is dolgozott, 70 évesen ment nyugdíjba. Három gyereke, hét unokája, tizennégy dédunokája és öt ükunokája született. Férje már nem él, kisebbik lánya, a 72 éves Kisházi Vera gondoskodik róla.

Az ünnepség szervezésekor tekintettel voltak arra, hogy 1907-ben született édesanyját már fárasztja a társaság. Azért megtalálták a módját, hogy a népes családon kívül a települési és a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat képviselői is felköszönthessék.

Kapcsolódó
Egy 111 éves hölgy elárulta a hosszú élet titkát

Gyakori a "romantikus légyott" foglalás

Tízből négy szállásadónál próbálkoztak már be rövid foglalással, egyharmaduknál ez ráadásul havi rendszerességgel megtörténik, de vannak olyanok is, akiknél hetente beesnek a titkos légyottra vágyók. A rövid foglalások csaknem fele 5 óránál kevesebb időre szól, ezen belül a 2 órás időtartam a legelterjedtebb - derült ki a szallas.hu adataiból.

A felmérés szerint az üzemeltetők többsége igyekszik kivédeni az ilyen típusú megkereséseket azzal, hogy a foglalás feltételeinél megszab egy minimum időtartamot, ami jellemzően egy vagy két éjszaka.

A titkos randevúzás különösen a 31-50 éves korosztály körében elterjedt, az ilyen típusú foglalások több mint kétharmadát ők adják. Előfordult már azonban kirívó eset is, az egyik szállásadó ugyanis arról számolt be, hogy egy alkalommal egy 68 éves úr érkezett hasonló korú partnerével romantikázni.

A lebukás veszélye miatt kerülik a 4-5 csillagos szállodákat, hoteleket, ahol nyüzsögnek a vendégek, leggyakrabban inkább apartman vagy panzió, vendégház típusú szálláshelyet választanak, ahol kellő feltételek biztosítottak a teljes inkognitóhoz. A romantikázni vágyó vendégeknek általában nincsenek túlzó igényeik, mindössze diszkréciót várnak a személyzettől. „A láthatatlanság a legtöbb vendég számára fontos, ezért foglaláskor sokaknak szempont az eldugott parkolási lehetőség” – magyarázta Mészáros Judit, a szallas.hu marketingmenedzsere. Akad azonban olyan szállóvendég is, aki behűtött alkoholt vagy éppen befűtött szobát kér a szolgáltatás mellé. Bár a szállásadók mindent megtesznek a diszkréció érdekében, húszból egy mégis volt már szemtanú egy-egy lebukás során.