Előfizetés

Most épületeket kellett evakuálni bombariadó miatt Moszkvában

Moszkvában kilenc önkormányzati épületből több mint 600 embert evakuáltak a rendvédelmi szervek bombariadó miatt - közölte a TASZSZ állami hírügynökség hétfőn rendvédelmi forrásra hivatkozva. Ugyancsak hétfőn Csebokszáriban 12 épületet kellett kiüríteni.

Vasárnap este 11 moszkvai bevásárlóközpontból mintegy 8 ezer embert menekítettek ki névtelen telefonhívások miatt. A TASZSZ úgy értesült, hogy hétvége folyamán Oroszország 14 régiójában mintegy 80 figyelmeztető hívás futott be, amelyek miatt üzletekből, repülőterekről, vasúti és buszpályaudvarokról 30 ezernyi embert evakuáltak.

Pokolgépet egyelőre sehol sem találtak. A feltételezett elkövetők kilétéről eddig nem hangzott el hivatalos bejelentés. A hamis bombariadók sorozata szeptember 11-én kezdődött el Oroszországban. A legtöbb szándékosan félrevezető bejelentés szerdán érkezett, ekkor sajtóértesülések szerint egyedül a fővárosban 40-100 ezer embert menekítettek ki.

A médiában megszellőztetett feltételezések zöme szerint az Iszlám Állam terrorszervezet állhat az események mögött, több jelentés ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a hívások nagy részét Ukrajnán keresztül bonyolították le.

"Amikor az ember felkel, és nincs mit ennie, az is egyfajta háború"

Publikálás dátuma
2017.09.18. 17:14
Basir Mirkhani Afganisztánból - AFP fotó
Zajlik a választási kampány Németország déli részén, Bajorországban már a kisvárosokban és a falvakban is. Az Euronews tudósítói annak jártak utána, miként vélekednek a német választók a menekültügyről.

Hogyan lehet integrálni a bevándorlókat a német munkaerőpiacra? Ki maradjon, kit kell visszaküldeni?

Egy építkezésen találkoztak a Szenegálból érkezett Thiaréval,  aki egy olyan országból jött, ahol nincs háború, legalábbis nem dörögnek a fegyverek. A német hatóságok nem könnyen adnak menedékjogot biztonságosnak mondott országból érkező kérelmezőknek.

 Amikor apa és anya otthon éheznek, szerintem az rendben van, ha valaki a rokonságból eljut Európába, és segít az otthon maradtaknak – mondta a kőművesnek tanuló Thiare Ousseynou.  Szenegálban minden oké, nincs háború. De amikor az ember reggel felkel, és nincs mit ennie, az is egyfajta mindennapi háború.

 Obada Sakkaoui Szíriából - AFP fotó

Obada Sakkaoui Szíriából - AFP fotó

 

Miközben a konzervatívok és a szociáldemokraták hatékony hazatelepítési egyezményeket akarnak kötni afrikai országokkal, a zöld és baloldali pártok ellenzik ezeket. Thiare főnöke nagyon jó véleménnyel van tanítványáról, szeretné, ha maradhatna.

 Jól beszél németül, de egy írott teszt gondot okozna neki – magyarázta a Thiarét tanoncként alkalmazó építőipari cég vezetője.  Jól kommunikál a kollégáival az építkezéseken, de ha az írott teszten nem megy át, akkor nem kapja meg a szakmai képesítést, és akkor kiutasíthatják. Miért kellene egy ilyen embernek elhagynia Németországot. nem kellene számítson, honnan jött, A német gazdaságnak nagy szüksége van képzett munkásokra.

Basir Mirkhani Afganisztánból - AFP fotó

Basir Mirkhani Afganisztánból - AFP fotó

 

Pfenningbach, egy háromszáz lélekszámú falu lakosai arról beszélnek, hogy a tervek szerint 102 bevándorlót helyeznének el a településen. A helyiek befogadnának néhány családot – de nem ilyen sok embert.  Tizenkét házban huszonöten laknak az utcánkban – magyarázzák. És most azt akarják, hogy integráljunk százkét menekültet.

Ráadásul többségük férfi, méghozzá különböző országokból. Ez elkerülhetetlenül konfliktushoz fog vezetni - vélekednek a lakosok.

A beszélgetések summázataként az Euronews munkatársai megállapítják: miközben a legtöbb párt és a szavazók egy része befogadná azokat, akiket a hazájukban üldöznek, egyre több német ellenzi a gazdasági bevándorlók befogadását.

Orbán Viktor a héten utazik Varsóba

Publikálás dátuma
2017.09.18. 13:31
FOTÓ: Wojtek Radwanski / AFP PHOTO / AFP
Orbán Viktor kormányfő szeptember 22-én Lengyelországba látogat, ahol Beata Szydlo lengyel kormányfővel tárgyal - erősítette meg az erről szóló lengyel sajtóhíreket Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke hétfőn.

Közlése szerint a hivatalos látogatás során Lengyelország legfőbb közjogi méltóságaival terveznek találkozót, de a részletes program még egyeztetés alatt áll, később adnak róla tájékoztatást.