Fővárosi hatáskörben a "szovjet megszállás"

Publikálás dátuma
2017.09.20 07:05
BÉKÉS PARK - A tervek szerint a 14 méter magas fekete obeliszket egy játszótér közelében helyezhetik el - Fotó: Szalmás Péter
Fotó: /
Kiderült, pontosan hol akarják felállítani a szovjet megszállás áldozatainak – csaknem félmilliárd forintba kerülő – emlékművét. A kiszemelt óbudai terület a főváros tulajdonában van.

Bús Balázs polgármester támogatja az emlékmű felállítását Óbudán, mégpedig a Duna-part közelében, az Árpád fejedelem útja – Tél utca – Lajos utca – Tímár utca által határolt területen. A polgármester méltónak találja a helyszínt a szovjet megszállás áldozatai emlékművének megvalósításához – válaszolta a Népszavának a III. kerületi önkormányzat sajtóosztálya.

A polgármestert az emlékmű létrehozását kezdeményező SZORAKÉSZ (Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete) kereste, és felvette a kapcsolatot a kerületi főépítészeti irodával is, amelynek szintén nem emelt kifogást. Óbuda-Békásmegyer testületének azonban semmiféle előterjesztést nem kell tárgyalnia ebben az ügyben, mivel „nincs hatásköre a kérdésben”. A terület ugyanis a fővárosi önkormányzat tulajdonában van. A SZORAKÉSZ-nek így a fővárosi önkormányzattal kell lefolytatnia az egyeztetéseket, a tulajdonosi hozzájárulást is onnan kell beszereznie. A III. kerületi főépítészi iroda csak településképi szempontból vizsgálja majd az emlékmű felállítását, és mond véleményt, ha a SZORAKÉSZ a módosított tervek és engedélyek birtokában a polgármesteri hivatalhoz fordul. Menczer Erzsébet fideszes politikus, a SZORAKÉSZ elnöke arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy ez valamikor az ősz folyamán várható. A szervezet előzőleg kikérte a fővárosi kormányhivatal állásfoglalását.

Az emlékművet eredetileg – ahogyan arról lapunk idén februárban elsőként beszámolt – az V. kerületi Szabadság téren szerették volna felállítani: a botrányos német megszállási sasos-arkangyalos szobor szomszédságában, szemben a tér túlsó oldalán lévő fehér színű szovjet katonai obeliszkkel. A Kontur András kőszobrász tervei alapján készülő szovjet megszállási emlékmű is ugyanoly magas (14 méteres) obeliszk lett volna, mint a katonai, csak éppen fekete.

ZÖLD FOLT - Óbuda polgármestere támogatja, hogy a Duna-part közelében álljon az obeliszk

ZÖLD FOLT - Óbuda polgármestere támogatja, hogy a Duna-part közelében álljon az obeliszk

Menczer Erzsébet biztosra vette, hogy a megvalósítás élvezi a fideszes többségű V. kerületi önkormányzat támogatását, és egy lapunk birtokába került irat szerint így gondolta Kóbor Csilla, a projekt vezetője is. Értesülésünket, hogy a kerületi önkormányzat kihátrál majd a kényes szituációból – amely árt a magyar kormány és a putyini Oroszország mind barátibb viszonyának – a SZORAKÉSZ akkor megalapozatlannak minősítette. Végül mégis ez történt. Az V. kerület technikai-műszaki akadályokra hivatkozva nem járult hozzá az emlékmű felállításához, de sokkal valószínűbb a már említett politikai szempont. Mindenesetre a SZORAKÉSZ „értetlenül állt” a döntés előtt, hisz „ennek az obeliszknek nem máshol, hanem a Szabadság téren van a helye”. A SZORAKÉSZ újabb kísérletet akart tenni az V. kerületi önkormányzatnál, aztán – Balog Zoltán miniszterrel egyeztetve – jobbnak látta, ha eltekint ettől, és másik helyszínt keres.

Menczer Erzsébet múlt hónapban mondta el a Magyar Időknek, hogy Óbuda egyik központi részén, valahol a Duna-part közelében találtak alkalmasnak látszó helyet. A III. kerületi önkormányzat lapunknak adott tájékoztatásából most már azt is tudjuk, pontosan melyik területről van szó. A helyszínt nehéz lenne a főváros leginkább frekventált pontjai közé sorolni. Mellette szól viszont, hogy Menczer Erzsébetnek erősek az óbudai kötődései és kapcsolatai: ő a Fidesz választókerületi elnöke, a körzet parlamenti képviselője is volt. Az emlékművet, amelynek elvileg idén februárban állnia kellett volna a Szabadság téren, a mostani forgatókönyv szerint várhatóan jövő télen avatják fel Óbudán.

Nem a pénzen múlik
Lapunk többször megírta, hogy a GULÁG Emlékbizottság egyedi elbírálás alapján csaknem félmilliárd (451 millió 544 ezer) forinttal támogatta az emlékműállítást. A pénz továbbra is rendelkezésre áll. A Magyar Idők augusztusi cikke szerint az új helyszínen is az eredeti összegből valósítják meg a tervet. Holott Szakály Sándor történész, az emlékbizottság tagja a Népszavának februárban azzal indokolta az igencsak tetemesnek tűnő összeget, hogy a legelső elképzelés szerint a Szabadság téri mélygarázs fölé tervezték az emlékművet. Később valamivel odébb, a tér és az Október 6. utca találkozásánál akarták felállítani. Szakály feltételezte, hogy így a költségek is csökkennek. A jelek szerint azonban: nem. Kontur András szobrászt korábban arról is kérdeztük, hogy módosít-e a Szabadság térre szabott tervein, ha változik a helyszín, de ő nem kívánt nyilatkozni.



2017.09.20 07:05

Elküldtek egy főorvost, megszűnhet egy korszerű eljárás a kardiológiai intézetben

Publikálás dátuma
2018.09.19 16:37
A kép illusztráció, nem cikkünk szereplőjét ábrázolja
Fotó: / Kállai Márton
Elbocsátották a ritka beavatkozást végző főorvost, mert fél éve kicserélt egy mellimplantátumot. Egy kollégája is felmondott, a többiek petíciót fogalmaztak mellette.
Információink szerint megszűnhetnek az országos kardiológiai intézetben az úgynevezett minimál invazív technikával végzett műtétek, miután a főigazgató ma reggel azonnali hatállyal felmondott a Székely László sebész főorvosnak (cikkünk megjelenése előtt nem sokkal ugyanerről írt a 24.hu). Úgy tudjuk: azt az ajánlatot kapta, hogy vagy aláírja a közös megegyezésről szóló megállapodást, vagy rendkívüli felmondással kell távoznia.   Az ok: egy félévvel korábban végzett beavatkozás, amikor a szívműtét alatt a beteg sérült mellimplantátumát is kicserélték a betegnek. Úgy tudjuk: az orvos humánumból végezte egy másik, plasztikai sebésszel a két beavatkozást egy altatással. Úgy tudjuk: az esetről a műtét előtt maga tájékoztatta az intézményt, mondván, ha megoldható, hogy benn maradjon a beteg mellkasában a sérült implantátum, nem nyúl hozzá, de ha szükséges az eltávolítása, hívja a plasztikai sebészt is.  A műtét közben végül is el kellett távolítani a beültetett eszközt, és hogy a betegnek ne kelljen fél évig várnia aszimetrikus mellkassal egy újabb műtétig, pótolták a sérült implantátumot. A minimál invazív eljárás azt jelenti, hogy a főorvos öt-hat centiméteres bordaközi metszéssel cserélte ki a szívbillentyűt, ültetett be műszívet. Ezzel a technikával a beteg gyorsabban és kevesebb szövődménnyel gyógyul, mint a hagyományos eljárással, amikor a szegycsont átvágásával nyitják meg a beteg mellkasát. Ezt az eljárás az intézetben egyedül Székely László, a ma elbocsátott sebész végezte. Azt, hogy pontosan miért mondtak fel a főorvosnak Andréka Péter, az intézet megbízott főigazgatója nem akarta lapunkkal megosztani, és egyebekben sem akarta kommentálni a kialakult helyzetet. Más forrásból úgy tudjuk: fél éve kicserélt implantátum-ügy mellett közrejátszhatott az is, hogy az orvos korábban indult a főigazgatói posztért, és a vezetői pályázatot hamarosan kiírják. Úgy tudjuk: a felmondás után egyenként lehívták a főigazgatóságra Székely László munkatársait, közülük egy, aki elfogadhatatlanak tartotta az eljárást, szóban felmondott. A többiek petíciót fogalmaznak a főorvos mellett, amit a napokban át is adnak a megbízott főigazgatónak. 
Szerző
2018.09.19 16:37
Frissítve: 2018.09.19 17:52

Még pár napig marad a nyárias, meleg idő

Publikálás dátuma
2018.09.19 15:25
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Hétvégén erős hidegfront mögött zúdul ránk a hideg levegő, majd – második hullámban – a jövő hét elején újabb hidegbetörés jöhet.
Péntekig folytatódik a nyárias idő, majd hidegfrontok hoznak egyre hűvösebb, igazi őszi időt – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint csütörtökön általában csak némi fátyol-, illetve gomolyfelhőzet zavarhatja a napsütést, illetve reggel néhol vékony inverziós felhőzet is kialakulhat. Csapadék nem valószínű, és mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 6 és 16 fok között alakul, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között valószínű. Pénteken általában derült idő lesz, északkeleten lehet kevés gomolyfelhő, de csapadék ott sem alakul ki. A déli, délnyugati szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 8 és 15, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 30 fok között várható. Szombaton északnyugat felől fokozatosan megnövekszik, megvastagszik a felhőzet, de az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén néhány órára még kisüt a nap. Reggeltől északon, északnyugaton több helyen, késő délutántól délebbre is szórványosan valószínű eső, zápor. Az északnyugatira, északira forduló szél megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11 és 18 fok között várható. A hőmérséklet északnyugaton a reggeli órák után csökken, délben már 15 fok alatt valószínű, míg délkelet felé haladva egyre melegebb lesz, az Alföld déli és keleti részén 26, 28 fokos csúcsérték ígérkezik. A fővárosra és Pest, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki, az érintett területeken a várt legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 70 km/órát.
Vasárnap éjszaka észak felől jelentősen csökken a felhőzet, és reggeltől gomolyfelhős, napos időre számíthatunk. Napközben már csak legfeljebb néhol fordulhat elő futó zápor, az északnyugati szelet élénk vagy erős lökések kísérhetik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12, a legmagasabb nappali hőmérséklet 18 és 22 fok között várható.
2018.09.19 15:25
Frissítve: 2018.09.19 15:25