Előfizetés

Brexit - Szűkmarkúak lennének a britek

Publikálás dátuma
2017.09.20. 10:51
Illusztráció: Shutterstock
Nagy-Britannia nem mutatkozik túlságosan bőkezűnek, már ami a Brexitet illeti. London ugyanis az Európai Unióból való kilépése esetén 20 millió eurót fizetne az Unió kasszájába, ezzel egyenlítené ki a távozás költségeit. Erről tájékoztatta Theresa May miniszterelnök tanácsadója az európai kormányokat – közölte a Financial Times. 

A brit kormányfő pénteken, Firenzében teszi közzé az Unióból való kilépésről szóló brit elképzeléseket.

London eddig nem tett közzé hivatalos adatot arról, mekkora kártérítést tervez fizetni az EU-nak. A sajtóban 60-100 milliárd eurós uniós követelést lehetett olvasni. A britek, kis többséggel, 2016 júniusában szavaztak arra, hogy az Egyesült Királyság távozzon az EU-ból. Theresa May március végén aktiválta a kilépési folyamatot elindító 50. cikkelyt.

Leírhatatlan állapotok Mexikóban - Legalább 248 a halottak száma (Fotók!)

Publikálás dátuma
2017.09.20. 10:43

Az idővel futnak versenyt mentőalakulatok Mexikóban. A pusztító erejű, Richter skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés áldozatainak száma már majdnem eléri a háromszázat. A mexikói főváros egy részében megszűnt az áramszolgáltatás és a telefonok sem működnek, így sokan nem tudnak kapcsolatba lépni szeretteikkel.  A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK! FOTÓK: Margarito Perez / Alejandro Ayala/ CESAR VICUÑA/ Carlos Tischler/ Fernando Ramirez /NurPhoto

Az ország már éppen kezdett felocsúdni a két héttel ezelőtti földrengésből, amikor ismét bekövetkezett a természeti katasztrófa. A keddi földrengés epicentruma 120 kilométerre délkeletre volt a metropolisztól, a Puebla szövetségi tagállambeli Raboso település közelében,  51 kilométeres mélységben. Az első nagy erejű földmozgást 11 utórengés követte.

Luis Felipe Fuente, a mexikói polgári védelem vezetője Twitter-üzenetében tájékoztatott arról, hogy legalább 248 halottja van a keddi mexikói földrengésnek, és a legtöbben a fővárosban haltak meg. A fővárosban 117-en haltak meg, 72 áldozata van a földrengésnek a tőle délre fekvő Morelos tagállamban, 43 halottról tudnak Puebla tagállamban, ahol a földrengés központja volt, illetve 12-en haltak meg a fővárost körülvevő Mexico tagállamban és hárman Guerreróban.

Félő, hogy jelentősen tovább nő a halálos áldozatok száma, mert több toronyház is összeomlott. A hatóságok szerint 44 ház omlott össze és 29 alatt találhatnak még túlélőket. Mexikóvárosban egy XVII. századi templom tetőszerkezete is beomlott, ahol éppen keresztelőt tartottak. A metropoliszt sűrű füstfelhő borította el, ez a televíziós felvételeken is jól látható volt. Több helyen megnyílt az aszfalt. Roma és a féli Cuernavaca elővárosban iskola omlott össze. Sok gyermek rekedt a romok alatt, mivel – helyi idő szerint délben történt a tragédia - éppen tanítás zajlott. Több tucatnyian vesztették életüket Morelos szövetségi államban. Áldozatokat jeleztek továbbá Puebla államból. 500 katona és a polgári védelem 200 tagja kutat túlélők után. 

A polgári védelem szerint sokan az égő házakban rekedtek. Mások pánikszerűen rohantak az utcára. Teljesen átláthatatlan helyzet alakult ki. A rengésre helyi idő szerint délben került sor. A polgári védelem irányítója, Luis Felipe Puente óva intette az embereket attól, hogy használják a liftet. Egyúttal felszólította őket arra, ne terjesszenek rémhíreket. Enruque Pena Nieto elnök összehívta a nemzeti megmentési tanácsot, hogy „értékeljék a helyzetet és meghozzák a szükséges intézkedéseket”.

A CFE áramszolgáltató szerint több milllóra tehető az elektromos áram nélkül maradt állampolgárok száma. Nieto elrendelte több kórház evakuálását, melyek épületében károk keletkeztek. A pácienseket más kórházakban helyezik el. A mexikói tőzsdén felfüggesztették a kereskedést. A mexikóvárosi egyetem bejelentette, minden rendezvényt bizonytalan időre felfüggesztenek. Az iskolákban sincs tanítás. Mexikóvárosban elővárosaival együtt 20 millióan élnek.

A természeti katasztrófa erejét mutatja - Rick Aster amerikai geofizikus szerint -, hogy nagyobb energia szabadult fel annál is, mintha egy hidrogénbombát robbantottak volna. Mint a német Bild lapnak elmondta, bár a földrengés előrejelzés sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, továbbra sem tudják megmondani, mikor következhet be egy ilyen katasztrófa. 

Mexikóban 32 éve történt a legsúlyosabb földrengés, amelyben 10 ezren vesztették életüket. Akkor is sokan haltak meg a fővárosban. A tragédia után stabilabb házakat építettek, s különleges riasztási rendszert építettek ki hasonló drámai esetekre. A katasztrófavédelem legutóbb kedden gyakorlatozott.

Féltik a pekingi kapcsolatot Hongkongban

A hongkongi kormányzó kedden a függetlenségi viták befejezését szorgalmazta – jelentette a Reuters hírügynökség. Carrie Lam elmondta: a viták nincsenek jó hatással Hongkong, valamint a Kínai Kommunisa Párt vezetői közötti kapcsolatra. A kormányzó hangsúlyozta, hogy Peking nem akar beavatkozni az egyetemeken szerveződő vitákba, ám figyelmeztetett: a kialakult helyzet sérti az egy ország – két rendszer elvét.