Előfizetés

„A Soros-hadjárat része” - A lex CEU-ról vitázott a Ház

Publikálás dátuma
2017.09.20. 12:39
FOTÓ: Népszava
A Magyarország kormánya és Maryland állam között a felsőoktatás területén történő együttműködésről szóló megállapodás kihirdetésének megvitatásával kezdte szerdán a munkáját az Országgyűlés. Az ellenzék "kényszermegállapodásról" beszélt, szerintük a "Soros-hadjárat" részeként üldözik a Közép-európai Egyetemet (CEU-t). Palkovics László, az Emmi oktatási államtitkára ehhez képest úgy látta, hogy ha a McDaniel College nevű felsőoktatási intézmény képes betartani az Orbán-kormány által között törvényt, akkor a többi is.

Palkovics László közölte, a törvénymódosítás négy ország hat felsőoktatási intézményét érinti. Három intézménynek (Boston University, Central European University, McDaniel College) az Egyesült Államokban van a székhelye, a jogszabály vonatkozik még egy kínai, egy thaiföldi és egy malajziai egyetemre is - tette hozzá. Az államtitkár a módosítást azzal is indokolta, hogy az uniós egyetemek ugyanolyan szabályok szerint működnek, mint a magyarok, és ezeknek az országoknak a kormányaival folyamatos, intenzív a magyar kormány viszonya. 

Palkovics László közölte, a törvényjavaslat célja a megállapodás kihirdetése; a dokumentum lefekteti a McDaniel College amerikai jogállását és magyarországi működésének feltételeit. Szó van benne az intézmény jogi státuszáról, tevékenységéről, a felek által alkalmazott jogszabályokról - magyarázta. Hozzátette: a magyar fél vállalta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy a megállapodás hatályba lépéséhez szükséges belső jogi eljárásokat november 15-ig lefolytatja, magyar részről a végrehajtásért az Emmi a felelős.

Legény Zsolt, az MSZP vezérszónoka szerint egy "kényszermegállapodásról" van szó, amelyre csak azért volt szükség, mert a Fidesz a "Soros-hadjárat" részeként elhatározta, hogy ellehetetleníti, megszünteti vagy legalábbis kiűzi az országból az üzletember által alapított Közép-Európai Egyetemet. Szerinte a CEU elleni támadás ügyében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban el is ismerte, hogy a CEU háborítatlanul működhetne tovább, ha Soros György nem akarna milliószámra menekülteket hozni Magyarországra. A Fidesz "CEU elleni támadása" és a felsőoktatási törvény módosítása sajnos másik öt intézmény működését is érintette, köztük a javaslatban szereplő McDaniel College-ot, amely így "ártatlan elszenvedője lett egy gyáva és szégyenteljes akciónak, amely újabb sötét fejezetet jelent Orbán Viktor illiberális rezsimjének fejlődésében". Ezek az intézmények az oktatási törvény módosítása előtt is törvényesen működtek, így nincs szükség semmilyen nemzetközi megállapodásra, ezért az MSZP nem támogatja a törvényjavaslatot.

 Az MSZP-s képviselő által elmondottakat erősítette L. Simon László, a Fidesz vezérszónoka is, amikor elkezdett sorosozni. Szerinte a milliárdos által finanszírozott szervezetek munkatársai és az ellenzéki pártok idén tavasszal hetekig azzal kampányoltak, hogy az oktatási törvény módosítása által szabott feltételeket lehetetlen teljesíteni, de a példa azt mutatja, hogy tévedtek. "Aki akar, az meg tud felelni a feltételeknek, ez nem egy lehetetlen dolog" - mondta, majd hozzátette: ahogy Marylanddel sikerült megállapodni, úgy reményeik szerint sikerül majd egyezményt kötni Massachusettsszel és New Yorkkal is. 

Ikotity István, az LMP vezérszónoka azt mondta: ez a megállapodás és törvényjavaslat annak a színjátéknak a része, amely a külföldi egyetemek működését alakító új szabályokba csomagolva valójában a CEU ellehetetlenítéséről szól. Szerinte ezek a megállapodások a "lex CEU" "járulékos költségei", csak annak eszközei, hogy a kormány kiüldözhesse az országból a CEU-t. "Inkább bevállalják, hogy a kínos helyzetbe hozzák magukat Amerikában az ehhez hasonló megállapodásokért kuncsorogva, csak bezárassanak egy egyetemet politikai érdekből" - fogalmazott. Úgy vélte: a kormány ezzel lejáratja magát a teljes amerikai adminisztráció előtt, miközben semmi szükség nem volt ezeknek az új feltételeknek az előírására, hiszen a "kamudiplomát" adó egyetemeket ellenőrzéssel ki lehetett volna szűrni. Szerinte a CEU-ügy kapcsán bebizonyosodott, hogy a Fidesznek, ha a hatalma megtartásáról van szó, semmi sem drága, képes feláldozni Magyarország nemzetközi megítélését is. Azt mondta, semmilyen konkrét előrelépés nem látszik a CEU ügyében, ezért arra kérte az államtitkárt, hogy adjon számot, van-e előrelépés.        

Szabó Szabolcs, az Együtt független képviselője azt mondta: a probléma nem a megállapodással van, hanem az előzményekkel, a felsőoktatási törvény módosításával, amitől nehéz eltekinteni. Szerinte már a törvény beterjesztésekor jól látható volt, hogy egy intézményre "lőnek", a CEU-ra. A képviselő arra várt választ, hogy nemzetközi jogi szempontból rendben van-e, hogy egy levelezés alapján kötöttek megállapodást, ugyanis két kormány megállapodásakor jegyzéket váltanak.

    

Orbán nem enged a lex CEU-ból
A napokban írta meg lapunk, hogy Orbán Viktor levette a napirendről a lex CEU módosítását a "Soros-terv" ellenes konzultáció miatt. A kormányfő azután döntött így, hogy Merkel kijelentette: októberben "előveszik" Magyarországot az uniós csúcson.
Most "ezerrel" támadják a "Soros-tervet",  azaz a felülről nyitott uniós kvótát. Ebben a helyzetben Orbán Viktor nem tehet gesztust Soros György egyetemének – mondta egy kormány közeli forrás az atv.hu-nak. Ez viszont csak azt jelenti, hogy "egyelőre" nincs napirenden a szabályozás módosítása, a határidők meghosszabbítása, "mert néppárti-német részről, de Brüsszelből is nagy a kormányon a nyomás.

 

Botka: az Orbán-rezsim tönkre fogja tenni a gyerekeink jövőjét is

Publikálás dátuma
2017.09.20. 11:39
FOTÓ: Népszava
Szabadságot, demokráciát, egy jobb országot, és egy igazságosabb Magyarországot ígér Botka László. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje az ATV Egyenes beszéd című műsorában kifejtette, ő nem makacsul ragaszkodik a véleményéhez, hanem győzni akar, ehhez pedig győzelmi stratégiát kell hirdetni.

"Meggyőződésem, hogy Magyarországnak meg kell szabadulnia ettől a rezsimtől. Mert ez a rezsim tönkre fogja tenni nem csak a mi, hanem a gyermekinknek a jövőjét is” – fogalmazott Botka. Szeged polgármestere a műsorban arról is beszélt, hogy a csalódott választók kezdenek feléjük fordulni, de ehhez valódi szövetség kellene. A polgárok viszont joggal érezheti úgy, mintha az ellenzék néhány szereplője nem is akarná megnyerni ezt a választást, csak a saját túlélésére játszana. "Ezen változtatni kell" - jelentette ki az ATV műsorában.

Szerinte a jelenlegi választási rendszerben egyetlen nyerő stratégia van: közös jelölt és közös lista. Ezért a következő napokban javaslatot fog tenni a baloldali pártoknak az együttműködés lehetőségére. Mint mondta, év elején már felkereste az LMP-t, a teljes vezérkarral tárgyalt, de elutasítást kapott. Juhász Péterrel is többször találkozott, de az Együttnél is inkább az új pólusban gondolkodnak. A DK-val nem volt hivatalos tárgyalása. Ennek elmondása szerint az az oka, hogy a DK nyilvánosan megüzente, hogy számukra elfogadhatatlan Botka stratégiája.

A kormányfő-jelölt nem hiszi, hogy a szombati beszéde kapcsán bármilyen magyarázatra lenne szükség, aki látta, hallotta, az érti. Az orbáni kormányzás kritikáját fogalmazta meg, és a jövő programját kínálta. Hangsúlyozta: a választók jó része 16 év alatt kétszer csalódott, de nem tért ki a Fidesz előtti kormányok kritikájára.

Kimondták: nevezhető fideszesnek Polt Péter ügyészsége

Publikálás dátuma
2017.09.20. 11:20
Polt Péter FOTÓ: Népszava
Jogerősen is megnyerte Szigetvári Viktor azt a pert, amelyet Polt Péter indított ellene. A Kúria kimondta, Szigetvári nem gázolt a legfőbb ügyész becsületébe azzal, hogy bűnsegédnek nevezte Quaestor-ügyben, és az ügyészséget is lehet fideszesnek minősíteni.

Több mint két év után jogerősen lezárult a Kúrián az a per, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész indított Szigetvári Viktor ellen. A legfőbb ügyész szerint az Együtt akkori elnöke megsértette a személyiségi jogait 2015 tavaszán, amikor a Quaestor-ügyben bűnsegédnek nevezte, és a lánya és Tarsoly Csaba titkára közötti élettársi kapcsolatot feszegette, ezért beperelte - emlékeztet az Index.

Szigetvári ezután első- majd másodfokon is megnyerte a személyiségi jogi pert, ám Polt Péter egészen a Kúriáig vitte az ügyet. A Kúria pedig úgy döntött májusban, hogy hatályában fenntartja a másodfokú ítéletet. Írásban most készült el az immár jogerős döntés, amely megindokolta, miért köteles elviselni Polt Péter, ha bűnsegédnek vagy fideszes ügyészség vezetőjének nevezik.

Ahogy lapunk is többször megírta, Szigetvári Viktor több sajtónyilatkozatában is beszélt arról, hogy a Polt Péter vezette ügyészség hagyta szabadlábon tevékenykedni Tarsoly Csabát, a Quaestor tulajdonosát. Az Együtt politikusa azt is állította, hogy a legfőbb ügyész elfogult lehetett a brókerügyben, mivel lánya Tarsoly Csaba titkárának élettársa volt, felesége pedig vezető pozíciót töltött be a Quaestor felügyeleti szervénél.