Katasztrófa fenyeget Jemenben

A rosszul tápláltság miatt súlyos állapotba került négy hónapos Saleh az életéért küzd egy Al Hudaydah-i kórházban. Ahogyan a válság végigsöpör az országon, Saleh édesanyja, a 22 éves Nóra egyre kevésbé tud elegendő élelmiszert és tiszta vizet beszerezni a hat gyermeke számára.

Jemenben jelenleg a válságon felül a kolera és az éhínség kialakulásának esélye 21 millió ember életét fenyegeti. Jemen ma nem csak a világ legtöbb éhezőjének ad otthont, hanem itt alakult ki a legsúlyosabb kolerajárvány is, amely több mint 500 ezer embert érint.

A jemeni válságot a mai napig a civileknek okozott szenvedéssel és az élet fenntartásához nélkülözhetetlen intézmények lerombolásával járó összeütközések tartják fent. A kolerajárvány már szinte az ország összes kormányzóságát elérte 2000 ember halálát okozva, akiknek legalább negyven százaléka gyermek volt. Az egészségügyi rendszer összeomlott a járvánnyal való küzdelem során, a klinikáknak és a kórházaknak pedig munkaerő-, gyógyszer- és eszközhiánnyal kell megbirkózniuk.

Mint megannyi válságban, ebben is a civilek szenvednek leginkább az erőszaktól, amely 2015 márciusa óta már 13829 civil halálát vagy sérülését okozta az Egyesült Nemzetek Emberi Jogi Főbiztosságának adatai szerint. Közülük 5110-en meghaltak és 8719-en megsérültek. Ugyanakkor - feltehetően - ennél sokkal magasabb a sérültek és az áldozatok valós száma. Emberek milliói nézték végig, ahogy a bombázás lerombolja otthonaikat, iskoláikat, a piacokat és teljes városokat, aminek következtében az életüket féltő családoknak el kellett menekülniük egy bizonytalan jövő felé. Jemen kórházainak és klinikáinak fele romokban áll vagy zárva van.

Jemen gazdasága nagymértékben visszaesett a kereskedelmi és humanitárius árucikkek bevitelének indokolatlan korlátozása miatt. Az áruk szállításához szükséges infrastruktúra is károsodott. A vállalkozások hetven százaléka bezárt, egy millió köztisztviselő pedig több mint tíz hónapja nem kapott fizetést annak ellenére, hogy a Központi Bank már rendelkezésre bocsátotta a pénzt. Két millió gyermek nem járhat iskolába, aminek következtében egy elveszett nemzedék nőhet fel. A szexuális és nemi alapú erőszak is drámaian felerősödött.

A hatalmas kihívások ellenére mára 122 humanitárius szervezet dolgozik Jemen kormányzóságaiban, amelyek kétharmada nemzeti civil szervezet és amelyek többek között 4,3 millió emberhez juttatnak el élelmiszersegélyt havonta.

De ez nem elég. Jemen támogatásának növelése érdekében és azért, hogy eljussunk azokhoz az emberekhez, akiknek segítségre van szükségük és hogy véget vessünk a szenvedésnek, az alábbi négy feladatot kell megoldanunk.

1. Biztosítani kell a humanitárius szervezetek szabad hozzáférését a veszélyben lévőkhöz, hogy megvédjék őket, életüket megmentsék és helyreállítsák a méltóságukat. 2017. június 15-én a Biztonsági Tanács elnöke nyilatkozatában ismételten felhívta a jemeni válságban érintett feleket, hogy tegyék lehetővé a biztonságos és állandó bejutást a humanitárius szervezetek számára, valamint tartsák tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot. Ahogyan a Biztonsági Tanács tagjai július 12-én kiemelték, itt az ideje annak, hogy az érintettek a gyakorlatban is megvalósítsák a nyilatkozatban foglaltakat. Ezen felül nem lehetnek a harcoló felek célpontjai azok a bátor önkéntesek, segélymunkások és egészségügyi dolgozók, akik az erőszak közepette mindent megtesznek annak érdekében, hogy segítséget nyújtsanak, megvédjék az embereket és megmentsék életüket. Még a háborúknak is vannak szabályaik, és a háborúzó felek vezetőinek és helyetteseiknek többet kell tenniük a szabályok betartása érdekében.

2. A nemzetközi donoroknak be kell tartaniuk vállalásaikat. 2017 áprilisában a svájci és a svéd kormány, valamint az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (UNOCHA) egy donorkonferenciát hívott össze a jemeni válság miatt, amit az Egyesült Nemzetek főtitkára, António Guterres nyitott meg, és amelynek keretében a donorok nagylelkűen 1,1 milliárd amerikai dollárt ajánlottak fel. Ennek az összegnek a háromnegyede már kifizetésre került, ugyanakkor az erősödő kolerajárvány miatt már összesen 2,3 milliárd amerikai dollárra van szükség, így jelenleg közel hatvanszázalékos a finanszírozási hiány.

A szükséges finanszírozáson emberek élete vagy halála múlhat. Ha nem érkezik több támogatás, akkor az Élelmezési Világprogram hamarosan nehézségekbe ütközik, hogy élelmiszert juttasson el hét millió éhes ember számára. A segélyszervezeteknek folyamatosan át kell csoportosítaniuk értékes forrásaikat a kolerajárvány miatt, amely így veszélybe sodorhatja az éhínség megelőzése érdekében tett erőfeszítéseket. Emberi életek vannak veszélyben, így nincs idő tovább várni.

3. A válságban résztvevő feleknek lehetővé kell tenniük, hogy korlátozás nélkül érkezhessenek Jemenbe az olyan nélkülözhetetlen árucikkek, mint az életmentő élelmiszerek, tápanyagok és gyógyszerek. Kiemelkedően fontos, hogy Al Hudaydah kikötője nyitva legyen és biztonságos maradjon, mivel ez a kikötő Jemen importjának és a humanitárius ellátmány nagy részének érkezési helye. Meg kell szüntetni a segítséget kereső civilek szabad mozgásának korlátozását is, valamint azonnal meg kell nyitni a Szanaa Nemzetközi Repülőteret és Jemen légterét. A lezárás már így is emberek halálát okozta csak azért, mert nem volt számukra elérhető segítség az országban.

4. Természetesen Jemenben csak akkor lesz vége a szenvedésnek, amikor a válság véget ér. Az ENSZ-főtitkár és a Biztonsági Tanács tagjai többször is hangsúlyozták a béke szükségességét. Minden érintettet arra sürgetünk, hogy vegyen részt egy olyan átfogó békés megoldás kialakításában, amelyben a nők is szerepet vállalnak. A jemeniek már eleget szenvedtek, ezért mindent meg kell tennünk, hogy erőfeszítéseink megfeleljenek azoknak a kívánalmaknak, amelyek a teljes jemeni lakosság több mint háromnegyede, vagyis 21 millió ember életének védelméhez szükségesek. Közös erkölcsi kötelességünk, hogy mindent megtegyünk a szenvedés megszüntetése érdekében.

Szerző
2017.09.21 08:03

Allah Viktorral van

Ahogyan napról-napra kapjuk a török valuta, a líra válságáról szóló híreket, annál ismerősebb a környezet, a török elnök reakcióiban saját magyar vezérünkre és az őt körülvevő bizalmasokra ismerünk. Az elhibázott török gazdaságpolitika nyomán a valaha robusztus törökországi gazdasági növekedés megtört, a megtakarítók mentik ki Törökországból a pénzüket, a vállalatok képtelenek a külföldi devizában felvett adósságaik kamatait – a deviza eltűnése miatt – időben törleszteni. A török líra egyetlen hét leforgása alatt elvesztette valahai vásárlóértékének a felét. 
Ebben a helyzetben minden a modern gazdaságtörténet eseményeit kicsit is ismerő befektető, elemző arra számít, hogy a török központi bank drasztikus kamatemelésbe fog, amivel az országot elhagyni készülő pénzeket visszafordítja, megállítja és jelentős áldozatok árán stabilizálja a helyzetet. A török vezér azonban ahelyett, hogy a megszokott ortodox megoldást választaná, a magyar vezér szövegkönyvéből tart felolvasást: mondván, világméretű spekulációs összeesküvés szövődött Törökország ellen, amit a törökök fel fognak számolni, mert a török gazdaság alapjai erősek és Allah a törökkel van.
A magyar vezér – részben a szerencsének, részben a példátlanul kemény és elsősorban az alacsony jövedelműeket, szegényeket, az oktatást és az egészségügyet sújtó költségvetési politikának köszönhetően – a korábbi húzd meg-ereszd meg időszakot maga mögött tudva, pénzügyi stabilitást élvezhet. Sőt ennek a pénzügyi stabilitásnak az alapjain az ország jogosulttá vált az Európai Uniótól érkező támogatásra, amit a vezér saját híveinek a gazdagodása érdekében használhat fel, és az uniós szappannal felfújhatja a gyors magyar gazdasági növekedés buborékát is. Az állami- köztük az uniós - pénzek felhasználásának és a családi gazdagodásnak a csatornarendszerét legjobb kollégiumi barátja, pártja valahai pénztárosa építette meg, aminek következtében minden uniótól származó pénzt háromszor költenek el. Egyszer szóban (a parasztvakítás érdekében), másodszor a későbbi uniós ellenőrzés megtévesztéséhez minimálisan szükséges fejlesztések vékony pénzen való megvalósítására, harmadszor a család gazdagodásához szükséges, vastagon fogott plajbásszal és az előre kijelölt pályázati győztesekre. 
Ennek a csatornarendszernek a megalkotója, nevezzük nevén: Simicska Lajos azt a sajátos nagyvezíri szerepet töltötte be szultánja, Orbán Viktor mellett, mint (a Szulejmán sorozatból közelebbről megismert) Ibrahim nagyvezír a nagy Szulejmán mellett. Tudjuk, hogy Szulejmán összes nagy hódítását és győzelmét Ibrahim nagyvezír készítette elő, vezette le és szilárdította meg. Amikor Szulejmán selyemzsinórja végzett Ibrahimmal – aki az európai civilizáció kedvelője, az európai hatalmak (így Velence) szövetségese is volt –, Szulejmán már nem jutott egyről a kettőre, fényességes uralkodása megrekedt. 
Nem így a magyar szultán, Orbán Viktor szekere. Amióta felszámolta nagyvezíre: Simicska hatalmát, azóta megszűnt a társuralkodói, a hatalom-megosztói rendszer, hívei csupán időleges szpáhi-birtokokat kapnak, és könyörtelenül elcsapja őket a birtokról, ha nem teljes lelkükkel szolgálják urukat. Kizárólagos és felvilágosulatlan abszolutista hatalma megszilárdításával átveszi az Európát hódoltató nagy Szulejmán szerepét, legalábbis a pénteki rádiószózatokban erről regél új magyar regéket. 
Hazánk polgárai Viktor szultán és vazallusai politikájának megfelelően nagyjából ugyanakkora bruttó hazai terméket termelnek – euróban –, mint amikor átvette az uralkodást. Igaz, a hazai valuta 2010 óta bekövetkezett nagyjából 20 százalékos leértékelődése miatt vagyonuknak és jövedelmük vásárlóértékének csak a 80 százalékát költhetik el, tudhatják magukénak, amikor összehasonlítják magukat (euróban) visegrádi versenytársaikkal. A leértékelődés ellen a külföldre vitt befektetések útján védekezett az, aki ezt megtehette, a szegény magyar nincsteleneknek meg be kellett érniük a migráncsok elleni hergelődéssel. A minap is, aki meghallgatta Viktor szultán rádióregéjét a 2030-ra elérhető magyar versenyképességről, meg a Nyugat, a liberális demokrácia alkonyáról, annak A tanú című filmből ismert gátőr szavait volt érdemes ismételgetnie: „nem szeretnék a liberális Nyugat bőrében lenni!”
A nagy ideál, Erdogan, a török diktátor gazdaságának nehézségei, a szegény törökök irtózatos veszteségei, a török vállalatok vergődése a nyitott magyar gazdaság számára is folyamatos nehézségeket, komoly kockázatot jelent. Törökország nem erős bástya, hanem a gyenge láncszem az autokratikus rezsimek láncolatában. Minthogy a magyar jegybank is hisz – ortodox intézkedések megtétele helyett – a magyar gazdaság fundamentális alapjainak erejében, miközben a magyar valuta gyengülésén csak az állam urai keresnek, abban reménykedhetünk, hogy a török elnök hozzánk is elküldi Allahot, hogy velünk legyen. Ez ebben a keresztény, illiberális katyvaszban, ahol ahány gyerek, annyiféle keresztelő, már nem okozna túlságosan nagy kavarodást.
Netanjahutól a Jehovát, Erdogantól Allahot, Putyintól a Megváltót helyezheti a magyar vezér az oltárára, hogy ezekkel megerősödve induljon Európa meghódítására.
2018.08.17 08:36

Boldogság

Örülhetnek a magyar adófizetők: egy egész wellness-szállodakomplexumuk lehet Szlovéniában. Egy olyan cég tett ugyanis ajánlatot a Terme Lendava megvételére, amely a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő tulajdonában áll. Így nyer értelmet Orbán Viktor nem is olyan régen elhangzott mondata: „Mi, magyarok abban vagyunk érdekeltek, hogy a szlovéneknek jól menjen a soruk, legyenek gazdag és boldog nép”. Közös érdek tehát az együttműködés. 
Persze minden nem megy simán, de a nehézségek leküzdése csak erősíthet magyarokat és szlovénokat egyaránt. A miniszterelnök ugyanis a jobboldali Szlovén Demokrata Párt májusi kampánygyűlésén beszélt, hogy támogassa régi barátját, a bevándorló-ellenességben (is) kitűnt Janez Jansát. Fájdalom, pártja választási győzelme ellenére mégsem ő alakít kormányt, hanem a baloldal, pedig Orbán arra is figyelmeztetett akkor, hogy az ország sorsát nem szabad "semmiből jött pártocskákra bízni", és olyanokra sem, akikről tudható, hogy "Marx és Lenin köpönyegéből ugrottak elő".
A wellness-szállodakomplexumot ez csak annyiban érinti, hogy sok ellensége van ott is a "magyarok bejövetelének", tehát egyáltalán nem biztos, hogy megvalósul az üzlet. De ha mégis, akkor óriási lehetőségek nyílnak. Már csak azért is, mert ez a komplexum - amely a 120 szobás, öt medencés szállón kívül kempinget, apartmanfalut és egy fejlesztési telket is magába foglal - egész közel van a lendvai fociakadémiához. Amit viszont - minő véletlen - a magyar állam 1,3 milliárd forinttal támogat. A helyi futballcsapat pedig - nem mellesleg - a Zalaegerszeg (ZTE) tulajdonosáé. Így aztán politika és gazdaság, valamint érdekek, pénzek és lehetőségek szépen összeérnek. 
Amint tanult kollégám megjegyezte, a világ egy nagy, terített asztal, és ami Orbánnak megtetszik, azt lecsipegetik az adófizetők. Nem kétséges: mindenki boldogságára.
2018.08.17 08:35