Fanyűvők

Túl drága volt - a korabeli indoklás szerint ezért szüntette meg előző ciklusában a Fidesz a közvetlenül választott Fővárosi Közgyűlést. Egy olyan országban persze, ahol a közpénz húsoskondérként funkcionál, ahonnan minden jóbarát nagyot meríthet magának, ez a magyarázat csöppet demagógnak tűnhet. De tudjuk jól: mivel a polgár a politikust utálja, mint a kukoricagölödint, egy ilyen ócska szöveggel is simán le lehet őt beszélni a demokráciáról.

Még csak felzúdulás sem kísérte tehát, hogy Fővárosi Közgyűlés címke alatt immár a kerületi polgármesterek kupaktanácsa dönt olyan ügyekben, amelyekhez vagy nem ért, vagy a saját városrésze érdeke éppen az ellenkezőjét diktálja, mint ami egész Budapestnek jó lenne. Ami nagyszerű végkifejlet, mármint annak a hatalomnak a szempontjából, amelynek így nem egy demokratikusan választott testülettel kell huzakodnia, elég csak a főpolgármestert domesztikálnia a miniszterelnöki szeparé mélyén.

A végeredmény pedig magáért beszél. A totális tehetetlenségről árulkodott már akkor, amikor annak érdekében, hogy Garancsi István felhőkarcolót építhessen a Kopaszi-gát mellett, a testület készséggel szemen köpte magát, és átírta a szabályokat. Ugyanez a lojális dilettantizmus mutatkozik meg a Római-parti gát körüli kavarásban is: láthatóan a közgyűlés bármit kész megszavazni, feltéve, ha az új helyzet a Duna-parton lakóparkokat építeni szándékozók érdekeit szolgálja majd.

És akkor most itt van a kanadai nyárfák ügye. Mint kollégánk tényföltárásából kiderült, a fővárosi testület úgy határozott a kivágásukról, hogy a beterjesztő jobbikos képviselő legfőbb érve az volt: a szocializmus idején telepítették őket. (Ami egyébként bűnös lazulás, végtére is nyárból koreai és kínai fajta is rendelkezésre áll.) Csakhogy a neheze most jön, a nyárfák zöme kerületi fennhatóságú területen áll ugyanis, ahol maguk a fővárosban fürgén szavazó polgármesterek az urak. A polgár pedig a politikusoknál csak a letarolt utcákat és az értelmetlenül kivágott fákat utálja jobban. Úgyhogy végre el lehet kezdeni gondolkodni.

2017.09.20 08:09

Életet mentett a hős szállodai recepciós

Publikálás dátuma
2018.08.17 17:25

Fotó: Facebook/ Országos Mentőszolgálat
Hotelben esett össze egy idős asszony, a fiatal férfi azonnal megkezdte az újraélesztést.
Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán mondott köszönetet egy szálloda recepciósának, aki egy idős nő segítségére sietett. Az asszony a hotelben esett össze, és miután a férfi nem tapasztalt légzést, azonnal megkezdte a beteg újraélesztését. Bár a központi rohamkocsi hamar a helyszínre ért és emelt szinten folytatta az ellátást, a fiatal szállodai alkalmazott sem tétlenkedett: segítette a további beavatkozásokat és még a betegmozgatásban is részt vett. Az idős nőt végül – az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően – stabil állapotban szállították.
„A helyszínen nem igazán volt alkalmunk megköszönni a hős recepciós segítségét de remélem így talán elér hozzá!”
– mondta az eset után a mentőorvos.
2018.08.17 17:25
Frissítve: 2018.08.17 17:25

A nyugdíjreform talán már nem is elég

Publikálás dátuma
2018.08.17 16:52

Fotó: / Kállai Márton
Nem omlik össze a nyugdíjrendszer, de egyre nőnek a feszültségek: a frissen nyugdíjba vonulók és az idősebbek közt, de a 40 év után visszavonuló nők és a rugalmatlan korhatár miatt munkában maradók közt is.
Mielőbbi nyugdíjreformot sürget legújabb elemzésében az egyik legismertebb hazai nyugdíjszakértő. Simonovits András az Indexen arról értekezett, hogy azért lett volna jobb az egykor általa is támogatott inflációkövető nyugdíjemelés helyett mégis az előző évi nettó bérnövekedés felét is tartalmazó „svájci indexálásnál” maradni, mert akkor a régebbi ellátások is magasabb arányban nőttek volna. Az emiatt emelkedő nyugdíjkifizetések pedig óvatosabb béremelésre kényszerítették volna a kormányt, amely most a magas béremelésekkel és a szociális hozzájárulási adó szintén radikális csökkentésével látszólag paradicsomi állapotokat teremtett a munkavállalók és a munkaadók számára. A progresszív személyi jövedelemadó eltörlése és az utóbbi két év reálbérrobbanása azonban szinte elviselhetetlen egyenlőtlenségeket hozott a nyugdíjrendszerbe – szögezi le Simonovits. Már 18 százalékos rés keletkezett az azonos körülmények között 2-3 éve és a most nyugdíjba vonult friss nyugdíjasok között, és az idősebbek leszakadása idén, sőt a szerző szerint 2021-ig tovább nő. Végeredményként pedig az összes nyugdíjas rosszul jár, hiszen ellátásuk egyre kevesebbet ér a bérekhez képest. Ez az úgynevezett „helyettesítési ráta” 2015-ben még majdnem 70 százalék volt, ma már alig magasabb 50 százaléknál. A szakértő arra figyelmeztet a cikkben, hogy a bérnövekedés törvényszerűen lassul majd, a magasabb induló nyugdíjjal belépők hatására emelkedik az átlagnyugdíj és a helyettesítési arány visszaáll a magasabb szintre. Ezek hatására pedig néhány év múlva az akkori kormány kénytelen lesz ismét emelni a járulékkulcsokat. Simonovits András ehhez hozzáveszi azt a feszültséget is, ami a Nők40 lehetőségével élni tudók és a teljesen rugalmatlan, de egyre emelkedő korhatár miatt munkavégzésre kényszerített tömegek között feszül. Hevesen tiltakozik a biztosítók által gerjesztett hisztéria ellen, hogy a magyar nyugdíjrendszer hamarosan összeomlik, de állítja: Nők40 nélküli rugalmasabb korhatárt, progresszív személyi jövedelemadót és nem csak inflációkövető indexálást kell bevezetni – lehetőleg minél hamarabb.
Szerző
2018.08.17 16:52