Szeptember 23. az armageddon napja?

Publikálás dátuma
2017.09.21 07:17
Fotó: Shutterstock
Fotó: /
Évszázadok óta jelennek meg jóslatok a világvégéről. Sokan el is hiszik. Így válhatott bestsellerré az amerikai David Meade Planet X the 2017 Arrival című könyve.

Szeptember 23-án eljön a világvége, legalábis David Meade szerint. A numerológus úgy véli, ezúttal a jóslat valóra is válik, mert az „abszolút hitelesnek” elismert Bibliában van megírva, méghozzá az Ótestamentumban, Ézsaiás könyvének 13. fejezetében, a 9. és 10. versben: „Íme az Úrnak napja jő kegyetlen búsulással és felgerjedt haraggal, hogy a földet pusztasággá tegye, és annak bűnöseit elveszesse arról. És meglátogatom a földön a bűnt, és a gonoszokon vétküket, és megszüntetem az istentelenek kevélységét, és az erőszakoskodóknak gőgjét megalázom.” (Károli Gáspár fordítása)

Erről az átokról egyes bibliamagyarázók azt hitték, hogy Babilónról szól, amely a Bibliában gyakran szerepel a bűn szimbólumaként, de Meade úgy gondolja, hogy ez az egész Földre vonatkozik. Ennek előjeleit is látja, mindenekelőtt az Egyesült Államok feletti, augusztus 21-i teljes napfogyatkozásban, amely egybeesett az újholddal (ezt nevezik „Fekete Hold” jelenségnek).

Bár maga Meade is elismeri, hogy a jelek kissé bizonytalanok, a „33-as egybeeséssel” megerősíti őket. A napfogyatkozás ugyanis a nyugati Oregon államban kezdődött, amely a 33. amerikai állam, és a dél-karolinai Charlestonban ér véget, amely a 33. szélességi fokon fekszik. Ehhez jön, hogy a „Fekete Hold” jelenség 33 havonta jelentkezik, és olyan teljes napfogyatkozás, amely az Egyesült Államok egész területét érintette, utoljára 99 éve, 1918-ban volt, azaz 3x33 éve. Innentől kezdve már könnyű kiszámítani, hogy a világvége pontosan 33 nappal a napfogyatkozás után fog bekövetkezni. Meade szerint az sem véletlen, hogy a 33 annyiszor szerepel szinte mágikus jelentéssel a Krisztus halálától a szabadkőműves rítusokig.

Akinek mindez kevés, Meade előveszi a végítélet-elméleteknél szinte „kötelező” Jelenések Könyvét. „És láttaték nagy jel az égben; egy asszony, a ki a napba vala felöltözve, és lábai alatt vala a hold; és az ő fejében tizenkét csillagból korona.” (Jel.12:1, Károli Gáspár fordítása). Szeptemberben a Hold a Szűz csillagkép alatt halad, amelyet az Oroszlán 9 csillaga, valamint a Merkúr, a Vénusz és a Mars vesz körül. Az X bolygó, amelyet Nibiru néven is ismernek, ekkor ütközik a Földnek, miután sok ezer évig bolyongott az űrben. Ezt az elméletet 1976-ben tette közzé Zecharia Sitchin orosz-amerikai író, aki az emberiség eredetét űrből jött lényekre vezeti vissza. A 12. bolygó című könyvében Sitchin azt állítja, hogy Nibirut az annunakok, Mezopotámia régi istenei lakták, akik 3600 évenként visszatérnek a Földre, hogy aranyat bányásszanak. Genetikai ismereteik segítségével ők hozták létre a Homo Sapienst. Az emberek az ő rabszolgáik lettek, de amikor távoztak a Földről, felszabadították őket.

A NASA illetékesei szerint a Nibiru minden bizonnyal létezik, azt azonban kizárják, hogy valóban a Földnek ütközne. Ehhez ugyanis már augusztusban látni kellett volna szabad szemmel.

FORRÁS: INTER-COM

FORRÁS: INTER-COM

Az elmúlt évtizedek nem szűkölködtek világvége-jóslatokban.

- Még jól emlékszünk a Maja Naptár jövendölésére, amely 2012. december 21-re tette Földünk elpusztulását.

- 1986-ban a Halley-üstökös megjelenésétől várták az Apokalipszist.

- Az 1999-es végítéletvárás Nostradamus egyik próféciájából táplálkozott. „Az 1999-es eszendő hetedik hónapjában/ Az égből a nagy Rettegés Királya fog alászállni” (X.72). Érdekes módon ezt a jóslatot is összefüggésbe hozták egy teljes napfogyatkozással, amely 1999. augusztus 11-én következett be. (Ez Magyarországon is látható volt, bár Budapesten a rendkívüli élményt meghiúsította a borús idő.)

- 2001. szeptember 11. után egy másik Nostradamus-négysoros mellett ezt a jövendölést is elővették, és különböző bonyolult számításokkal „igazolták”, hogy a francia jövőbelátó orvos tulajdonképpen 9/11-re gondolt…

- 1999 őszétől aztán világszerte terjedt a rettegés az új évezreddel bekövetkező végítélet miatt, különböző szekták, mindenekelőtt a Jehova Tanúi igyekeztek megtérésre ösztönözni a „bűnös lelkeket”, de az általuk hirdetett világvége nem következett be.

- Mint az a katasztrófa sem, amely a számítógéprendszerek ezredváltás miatti összeomlásából következett volna.

- Nem lett igaza azoknak sem, akik szerint az új Millenium nem 2000, hanem 2001. január 1-jén köszöntött be.

- 2006. június 6-án egyenesen a Nagy Fenevad, azaz a Sátán eljövetelét várták, hiszen a dátumban ott volt a 666.

Mindeddig azonban az armageddon „érdeklődés hiányában elmaradt”….

Várható világvége

2039. október 7.

Meg nem nevezett klímakutatók szerint 2039-re fog a sarkköri óceán jégpáncélja teljesen felolvadni, és ez okozza majd ez emberiség végét.

2060

Isaac Newton pár éve nyilvánosságra került levelezéséből kiderül, hogy szerinte a világvége 2060-ban érkezik el. Newton a fizikán kívül – a kor szokásainak megfelelően – bőven foglalkozott asztrológiával is. Ennek keretében pedig nemcsak a bolygók pályáját és azok hatásait vizsgálta, hanem kutatta a világvége lehetséges időpontját is.

Newton 1704-es keltezésű levelét a jeruzsálemi Héber Egyetemen őrzik. A tudós a Bibliából Dániel könyvét használta fel az apokalipszis dátumának kiszámításához, bár pontosan nem tudni, mely részeket. A levélben megemlíti, elképzelhető, hogy a világnak később lesz vége, de annak nem látja okát, hogy előbb következzen be.

2182

Az 1999-ben felfedezett, 560 méter átmérőjű RQ36 azonosítójú kisbolygó becsapódását spanyol tudósok ekkorra jósolják.

2017.09.21 07:17

A borok királya, a királyok bora

Publikálás dátuma
2018.12.10 16:54

Fotó: /
A tokaji aszú világszerte a legismertebb magyar bor, amelyet már a világháborúk előtt jól ismertek Európa különböző pontjain. Mára visszanyerte régi hírnevét. December 10. a tokaji aszú napja. Első ízben tavaly tartották a világ egyik legjobb édes borának ünnepnapját. „Az első Aszú Day meglepően sikeres volt, olyan helyekről kaptunk visszajelzést, amire mi sem számítottunk. Többen voltak, akik eddig ugyan nem rajongtak az édes borokért, de ezen a napon egy-egy kivételes tokaji aszút megkóstolva megváltozott a véleményük. Ez is alátámasztja azt, amit már sokszor tapasztaltam: aki egyszer találkozik egy aszúval, attól kezdve másképpen értékeli ezt a kategóriát” – mesél Kézdy Dániel, az Aszú Day ötletgazdája az első év tapasztalatairól. Noha elsősorban desszertborként ismerjük az aszút nem csak az édességek mellé ajánlott. Magyarország a világelsők közé tartozik a minőségi libamáj előállításában, a magyar gasztronómiában éppen ezért az egyik tradicionális párosítás a libamáj és a tokaji aszú. A libamáj édeskés íze kiválóan harmonizál az aszú cukortartalmával, a zsíros textúrát pedig remekül ellensúlyozza a bor élénk savszerkezete. Az elkészítésnél érdemes figyelembe venni az aszú karakterét. A fiatal aszúkhoz friss gyümölcsök és zöldfűszerek passzolnak, az érett, régebbi évjáratokhoz pedig használjunk aszalt gyümölcsöket, lekvárt, vagy karamellizálhatjuk is az ételt. Mivel a tokaji aszú az évjáratok, dűlők és borkészítés eltérései miatt sokszínű, így bátran kísérletezhetünk az ízekkel a konyhában.
"Tokaji, a borok királya és a királyok bora" így minősítette a bort XIV. Lajos, miután megkóstolta a térség borát. A Tokaji borvidék Magyarország északkeleti részén található, régre visszanyúló borkészítési hagyományokkal rendelkező szőlőtermő terület, amelyet már 1737 óta jegyeznek mint a világ első zárt borvidékét. A Tokaji Borvidék 27 települést foglal magába és 5000 hektár szőlőterületen fekszik. A háromszög alakú területet nyugatról Abaújszántó, délen Tokaj és keleten Sátoraljaújhely fogja közre. Tokaj-Hegyalját az UNESCO 2002-ben vette fel a világörökség listára. A borok kivételes ízvilágának titka a talaj, a mikroklíma, a botritisz nevű nemespenész, a helyi szőlőfajták és a borkészítés egyvelegének köszönhető. Mindezen tényezők miatt a tokaji karaktere nem hasonlítható más borokéhoz. A vulkanikus alapkőzet a borok ásványos karakterét és a feszes savszerkezetet adja, a folyók által befolyásolt őszi, párás mikroklíma pedig segíti a Botrytis cinerea nemespenész kialakulását, aminek köszönhetően megjelennek az aszúsodott szőlőszemek. Ezeket a bogyókat, amelyekben a cukor koncentrálódik, kézzel, több körben, az őszi hónapokban folyamatosan szedik. A szigorúan meghatározott borkészítési eljárást minden termelőnek be kell tartania, így csak a borvidéken engedélyezett hat szőlőfajtából készülhet. Azonos évjáratú borba vagy erjedő mustba áztathatják az aszús szemeket, a kierjedés után a maradékcukor-tartalomnak pedig minimum 120 gramm/liternek kell lennie, és kötelező hordós érlelésnek is alávetni a bort. 
A borvidék egyik nevezetes pincészete a spanyol, illetve magyar tulajdonban lévő Oremus pincészet, amely 1993-ban alakult meg a spanyol Vega Sicilia testvérbirtokaként. A siker valóban egyedülálló, hiszen a pincészet ma már mintegy félszáz országba juttatja el a borvidék különleges nedűjét. A pince bortermelő tevékenységét a tolcsvai birtokközpontban fejti ki, ahol 1999-ben felépült- a több kilométert befutó és már a XIII. század óta használatos pincelabirintussal összekötött - új borház. Bár a térség elsősorban édesborairól ismert, nagy sikert aratott az Oremus száraz, Mandolás nevű boraival. A hegyek oldalában, 200 méter tengerszint feletti magasságot meg nem haladó módon telepített szőlő védve érzi magát az északi széltől, ugyanakkor fekvéséből következően bőséges napsütésben részesül. 2016-ban Bacsó András, a Tokaj Oremus birtokvezetője nyerte el a borászok borásza címet. Bacsó órákat képes mesélni a régióról, a pincészetekről, a térségről, mondandóját olyan színesen adja elő, hogy egy időre mi is e csodálatos és egészen egyedülálló borvidéken érezhetjük magunkat.

A bor világa

A bor az öregember teje – hangzik a mondás. A magyarok felmérések szerint igencsak jól ismerik a szőlő erjesztésével készült alkoholos italt, amely már évezredek óta jelentősen javítja az emberek kedélyállapotát. Rendszeresen jelentkező sorozatunkban azonban igyekszünk még mélyebb betekintést adni a borok világába, fajtái mellett a különböző nevesebb és kevésbé ismert szőlőtermő vidékekkel is foglalkozunk.

2018.12.10 16:54
Frissítve: 2018.12.10 16:55

A harci kutya szájából rángatta ki ölebét az idős asszony

Publikálás dátuma
2018.12.07 07:33
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
Az assszony két yorkit is megmentett a haláltól, bár egyiküknek szinte leszakította fejét az őrjöngő támadó.
 Saját életét is kockára téve mentette meg lánya kutyáit a X. kerületben egy 64 éves budapesti asszony, miután két harci kutya támadt rájuk az utcán - értesült a Blikk.  A nő éppen sétára indult a 11 éves és 6 éves yorkikkal, amikor a két nagytestű, stafforshireterrier-szerű kutya rájuk rontott Miután az egyik vadállat elragadta Zsófit, az egyik kedvencünket, belenyúltam a támadó kutya szájába. Még most is érzem a harapását – mondta az asszony, akinek a lánya a nagy kiabálásra lett figyelmes.
– Sokkoló volt a látvány: a yorkimról a fülétől a lapockájáig lenyúzták a bőrt. Anyukám elkérte az érintett gazdák telefonszámát, amiről utólag kiderült, hogy nem él – mesélte megrendülten a gazda, aki – mint mondta – rettegett attól, hogy az édesanyja torkának is nekiesnek a kutyák. Brigi az ügyben feljelentést is tett.  Korom Gábor kutyaoktató szerint a kutyatámadások jelentős része elkerülhető lenne, ha a gazda megtanulná kontrollálni a kutyáját. – Aki csak pórázzal tudja megfékezni saját kutyáját, kérjen segítséget. Egy erőszakosabb kutya hajlamos úgy értelmezni a feszes pórázt, hogy a gazdája harcba küldi – mondta a szakember.  – Soha nem szabad beállni egy támadás tűzvonalába, a gazdák ugyanis ilyenkor szoktak megsérülni. Ha már egymásnak esett a két kutya, nem az a feladat, hogy szétszedjük őket egy hirtelen mozdulattal. Inkább a hátsó combjuknál tudjuk őket kihúzni a tűzvonalból – szögezte le a szakember a lapnak nyilatkozva. 
2018.12.07 07:33