Anya és gyermeke sérült egy brutális karambolban Dabasnál

Frontális baleset történt az 5-ös főúton csütörtök reggel. Az egyik járműből egy gyermeket és édesanyját súlyos sérülésekkel vittek kórházba - tájékoztatott a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Csámpai Attila elmondta: az 5-ös főút 48-as kilométerénél, Dabas közelében ütközött össze frontálisan két személyautó. Az egyik autóban egy 7 év körüli gyermek és édesanyja utazott. A mentők tájékoztatása szerint mindkettejüket súlyos, életveszélyes sérülésekkel vitték kórházba - közölte a Csámpai Attila. A műszaki mentést a dabasi hivatásos tűzoltók végzik. Az Útinform honlapja szerint a 46-os kilométernél a főutat lezárták, a forgalmat terelik.

Szerző

Romagyilkosságok - Megfenyegették az egyik tanút?

Publikálás dátuma
2017.09.20. 20:07
Ítélethirdetés 2016. januárjában. Fotó: Tóth Gergő
Elismerte bűnösségét a romagyilkosságokkal összefüggésben hamis tanúzással megvádolt nő büntetőperének első tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB) szerdán - tudatta a Fővárosi Törvényszék.

A vádlottat évekkel ezelőtt hallgatták ki tanúként a Budapest Környéki Törvényszéken a romagyilkosságok elsőfokú büntetőperében. A vád szerint a nő többször is hamis tanúvallomást tett a büntetőperben az elsőfokú bíróságon, annak ellenére, hogy annak törvényi következményeire a bíró nyomatékosan figyelmeztette. Ezek után a bíró 2014-ben feljelentette a nőt.

Az ügyészség 2016 őszén emelt vádat életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekménnyel kapcsolatban elkövetett hamis tanúzás miatt.

Szerdán a PKKB-n az első tárgyaláson a vádirat ismertetését követően a vádlott nem kívánt személyesen nyilatkozni. Írásba foglalt vallomását a tárgyalást vezető bíró olvasta fel. Eszerint a vádlott elismerte bűnösségét, ugyanakkor arra hivatkozott, hogy az alapügyben kényszer, fenyegetés hatására tett vallomást, féltette gyermeke és saját életét.

A vádlott a szerdai tárgyaláson fenntartotta írásbeli vallomását, de kérdésekre nem válaszolt. Ezután a bíróság megkezdte az iratok ismertetését, ez várhatóan a következő tárgyalásokon folytatódik.

A romagyilkosságokként ismertté vált bűncselekmény-sorozatban kilenc helyszínen fegyveres, Molotov-koktélos támadásokat hajtottak végre romák otthonai ellen 2008-2009-ben. Hat embert, köztük egy gyermeket megöltek, öt áldozat megsérült, összesen ötvenöt ember testi épsége került veszélybe. A büntetőperben három vádlottat 2016-ban tényleges életfogytiglanra, egyet 2015-ben 13 évre ítéltek jogerősen a bíróságok, amelyek kimondták azt is: a támadások indítéka rasszizmus, cigányellenesség volt.

Korábbi sajtóhírek szerint a gyilkosságsorozat elsőrendű vádlottjának egykori munkaadóját, F.-né Ny. Évát 2015-ben gyanúsították meg hamis tanúzással. A gyanú szerint a nő a bíróságon hamis alibit próbált igazolni az egyik vádlottnak az enyhébb büntetés érdekében.

Szerző

Halálra verte az édesanyját egy nő

Tizenöt év fegyházbüntetésre ítéltek szerdán egy nőt, aki halálra verte édesanyját tavaly februárban a Pest megyei Örkényben. Az ítélet nem jogerős - közölte a Budapest Környéki Törvényszék.

A vádlottat a védekezésre idős kora miatt korlátozottan képes ember ellen "eshetőlegesen elkövetett emberölés" és a gondozási kötelezettség elmulasztása bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság - olvasható a közleményben.

Az eshetőlegesen elkövetett emberölés azt jelenti: a vádlott nem törődött azzal, hogy a bántalmazás akár halált is okozhat. A magatehetetlen, gondozásra szoruló idős nőnek a lánya harminckét sérülést okozott (egyebek mellett bordatörést, orrcsonttörést és koponyacsont feletti bevérzést).

A vádlott a bűncselekmény elkövetésekor munkanélküli volt. Idős édesanyjával ketten laktak Örkényben, egyetlen rendszeres jövedelmük a sértett nyugdíja volt. Rendszeresen fogyasztottak alkoholt. A vádlott többször veszekedett anyjával; 2014-ben nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott neki, amiért felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték. 2015 decemberében nagyon megromlott az idős nő egészsége, de a vádlott nem kért orvosi segítséget. A veszekedések mindennapossá váltak. 2016. február 24-én délelőtt a sértett még átvette nyugdíját, de a vádlott már a postás jelenlétében is kiabált vele és lökdöste őt. Utána - nagyrészt a fején és a felsőtestén - többször megütötte kézzel és egy éles tárggyal. Amikor az idős nő eszméletét vesztette, a lánya kihívta az ügyeletet, de már hiába.

Az ügyész tudomásul vette a bíróság döntését, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Szerző