Elhunyt Szilárd Klára festőművész

Publikálás dátuma
2017.09.21. 14:28
Illusztráció: Shutterstock
Életének 97. évében elhunyt Szilárd Klára (Claire Szilard) festőművész, szobrászművész, üvegművész - tudatta a Szilárd Klára Emlékére Alapítvány kuratóriuma.

1921-ben született Budapesten, 1939-ben érettségizett a Veres Pálné Gimnáziumban, de közben 1936-tól Jaschik Álmos szabadiskoláját látogatta. 1940 és 1944 között tanulmányokat folytatott a Gallé Tibor, Sárkány Loránd, Istókovits Kálmán, Koffán Károly és Bernáth Aurél által vezetett szabadiskolában. 1944-ben menekülnie kellett. 1945 és 1951 között Svájcban élt, Genfben szerzett diplomát az Ecole des Beaux-Arts-on. 1951-ben Izraelben telepedett le, ahol először Tel Avivban, majd Ramat Ganban, végül huszonhat évig Jaffán élt és dolgozott.

Színházi díszleteket, monumentális üveg ablakokat tervezett, kivitelezett, festészettel foglalkozott. Izraelben tizennégy zsinagóga üvegablakai az ő tervei alapján valósultak meg. 1986-tól hegesztett vas szobrokat készített. 1991 és 2001 között párizsi műtermében is dolgozott. A nyolcvanas évek második felétől egyre sűrűbben járt Magyarországra, s 1993-ban véglegesen haza telepedett. 1995-től nyaranként Szentendrén dolgozott, ahol utolsó egyéni kiállítását rendezte 2016-ban. Képeit először 1948-ban Genfben mutatta be a nyilvánosság előtt, a tárlatot több mint hetven egyéni kiállítása követett Izraelben, Párizsban, Baselben és több magyarországi helyszínen.

Festményeit, grafikáit, szobrait sűrűn mutatta be magyarországi kiállításokon, s tagja lett minden fontos hazai szakmai szervezetnek. Első hazai kiállítását 1990-ben rendezte a Vigadó Galériában. Kiállításai közül kiemelkednek a budapesti Zsidó Múzeumban, az Ernst Múzeumben rendezett tárlatai. 2004-ben avatták fel a Dohány utcai Zsinagóga Wallenberg udvarán a Holokausztra emlékező nagyméretű üvegkompozícióját.

Munkabírása és művészi teljesítménye általános tiszteletet váltott ki, művészkollégái körében szeretet és megbecsülés övezte. 2002-ben a Magyar Köztársaság Elnökének Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetését nyerte el, 2013-ban a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete Életmű Díjasa lett. Búcsúztatására október 16-án, hétfőn 15 órakor kerül sor a budapesti Fiumei úti sírkertben (Kerepesi temető, VIII. Fiumei út 16-18.).

Szerző

Malek Andrea: bátran kell szeretni

Publikálás dátuma
2017.09.21. 07:47

Karácsonyra mindenki számára elérhető új lemezén Malek Andrea a dzsesszt vegyíti a népzenével, sajátos egyéni ízekkel fűszerezve.

Nemrégiben új világzenei projektbe kezdett Malek Andrea, új lemezén, melynek anyagát zenésztársaival a nyáron a Zempléni Fesztiválon is eljátszották, magyar népdalok dzsesszesített feldolgozása szerepel, mások mellett R’nB és latin elemekkel vegyítve.

- Olyan mindegyik, mint egy festmény – mondja az énekesnő. - Először a műfajjal, vagyis a népdal feldogozásokkal, mint gondolom sokan mások, Bartókon és Kodályon keresztül találkoztam. Másfél éve viszont együtt zenélek a remek dzsessz zongorista-zeneszerző Jáger Bandival és azt gondoltuk, hogy ezek a dalokon keresztül zenében is meg tudjuk mutatni a magyarságunkat. Rengeteg sok fajta zenével foglalkoztunk pályánk során, de valahogy egy időben jutottunk el a magyar népdalokig. A lemezen szerepelnek ismertebbek például a Madárka, madárka. Bennem ez most nagyon lobog, lassan harminc éve vagyok színpadon és elképesztő, hogy még mindig jöhet valami teljesen új. Szeretünk és tudunk is teremteni, itt van a lehetőség egy teljesen egyéni műfajt létrehozni, másképp énekelve, mint ahogy talán tőlem ezt korábban megszokták. A lelkemből és a zeneiségemből most kioldódik valami, amit eddig nem mutathattam meg, befelé nyitom az ajtókat.

A dzsessz és a népzene társításával azért ma többen próbálkoznak, Malek Andrea azt mondja, mielőtt ebbe belevágott, sok kérdőjel volt benne ezzel kapcsolatban. - Létezik egy kevésbé rögös út, amelyen többen járnak megérdemelt sikerrel, de amikor Bandi interneten átküldte a zenei feldolgozásra vonatkozó ötleteit szinte egycsapásra eltűntek belőlem a kérdőjelek. Ráadásul megismerve a zenésztársait, végképp azonnal megnyugodtam. A Malek Andi Soulistic formációban ugyanis mindenki szólista, sokodalú, értett muzsikusok, akik kiválóan művelik az improvizatív kamarazenélést. El is készült a gyönyörű album, karácsonyra mindenki számára hallható lesz.

Malek Andrea amikor azt kérdezem, hol is lehet őt mostanában megtalálni, egyszerűen annyit válaszol: útközben. Legnagyobbik fia kirepült már, két gyermekével Ausztriában él, Bécs közelében, de Magyarországra jár dolgozni.

A minap például a Zsidó Kulturális Fesztiválon adott koncertet. Legközelebb október 9-én, az Uránia színpadán lép fel a Jazzrael vendégeként Szőke Nikivel és Gerendás Péterrel karöltve.

- Nem tudom, mit hoz a jövő, de biztos, hogy a szívem és az érzelmeim súgják majd meg a döntést. Bátran kell szeretni, érdemes úgy élni, hogy az ember jóban van magával és kiáll a saját érzéseiért, és mer „repülni”. Nem szabad félni, mert az csak időveszteség. És én így is éneklek, csak azt dalolom, amiért a szívem meg tud szakadni.

Együtt nevetni
Malek Andrea interaktív gyerekműsora a világzenére és a magyar kortárs költészetre épül, de néhány olyan dalt is énekel, amelyet Halász Judit vitt sikerre. Arra is figyelt a műsor összeállításánál, hogy a család minden tagja tudjon az elhangzottakon nevetni, így hát Lackfi János , Szabó T. Anna és Varró Dániel verseiből válogatott. - Három gyerekes anyuka vagyok, van némi tapasztalatom abban, mivel is lehet lekötni őket – teszi hozzá, és a legnagyobb természetességgel fogadja kislányának az interjú közbeni pusziját.

Szerző

Kezdődik a Szemrevaló

Publikálás dátuma
2017.09.21. 07:46
Ideges idegenek

Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thriller nyitja az idei Szemrevaló Filmfesztivált. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség szeptember 30-áig tartó közös rendezvénye hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással.

Szerző