Előfizetés

Malek Andrea: bátran kell szeretni

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2017.09.21. 07:47

Karácsonyra mindenki számára elérhető új lemezén Malek Andrea a dzsesszt vegyíti a népzenével, sajátos egyéni ízekkel fűszerezve.

Nemrégiben új világzenei projektbe kezdett Malek Andrea, új lemezén, melynek anyagát zenésztársaival a nyáron a Zempléni Fesztiválon is eljátszották, magyar népdalok dzsesszesített feldolgozása szerepel, mások mellett R’nB és latin elemekkel vegyítve.

- Olyan mindegyik, mint egy festmény – mondja az énekesnő. - Először a műfajjal, vagyis a népdal feldogozásokkal, mint gondolom sokan mások, Bartókon és Kodályon keresztül találkoztam. Másfél éve viszont együtt zenélek a remek dzsessz zongorista-zeneszerző Jáger Bandival és azt gondoltuk, hogy ezek a dalokon keresztül zenében is meg tudjuk mutatni a magyarságunkat. Rengeteg sok fajta zenével foglalkoztunk pályánk során, de valahogy egy időben jutottunk el a magyar népdalokig. A lemezen szerepelnek ismertebbek például a Madárka, madárka. Bennem ez most nagyon lobog, lassan harminc éve vagyok színpadon és elképesztő, hogy még mindig jöhet valami teljesen új. Szeretünk és tudunk is teremteni, itt van a lehetőség egy teljesen egyéni műfajt létrehozni, másképp énekelve, mint ahogy talán tőlem ezt korábban megszokták. A lelkemből és a zeneiségemből most kioldódik valami, amit eddig nem mutathattam meg, befelé nyitom az ajtókat.

A dzsessz és a népzene társításával azért ma többen próbálkoznak, Malek Andrea azt mondja, mielőtt ebbe belevágott, sok kérdőjel volt benne ezzel kapcsolatban. - Létezik egy kevésbé rögös út, amelyen többen járnak megérdemelt sikerrel, de amikor Bandi interneten átküldte a zenei feldolgozásra vonatkozó ötleteit szinte egycsapásra eltűntek belőlem a kérdőjelek. Ráadásul megismerve a zenésztársait, végképp azonnal megnyugodtam. A Malek Andi Soulistic formációban ugyanis mindenki szólista, sokodalú, értett muzsikusok, akik kiválóan művelik az improvizatív kamarazenélést. El is készült a gyönyörű album, karácsonyra mindenki számára hallható lesz.

Malek Andrea amikor azt kérdezem, hol is lehet őt mostanában megtalálni, egyszerűen annyit válaszol: útközben. Legnagyobbik fia kirepült már, két gyermekével Ausztriában él, Bécs közelében, de Magyarországra jár dolgozni.

A minap például a Zsidó Kulturális Fesztiválon adott koncertet. Legközelebb október 9-én, az Uránia színpadán lép fel a Jazzrael vendégeként Szőke Nikivel és Gerendás Péterrel karöltve.

- Nem tudom, mit hoz a jövő, de biztos, hogy a szívem és az érzelmeim súgják majd meg a döntést. Bátran kell szeretni, érdemes úgy élni, hogy az ember jóban van magával és kiáll a saját érzéseiért, és mer „repülni”. Nem szabad félni, mert az csak időveszteség. És én így is éneklek, csak azt dalolom, amiért a szívem meg tud szakadni.

Együtt nevetni
Malek Andrea interaktív gyerekműsora a világzenére és a magyar kortárs költészetre épül, de néhány olyan dalt is énekel, amelyet Halász Judit vitt sikerre. Arra is figyelt a műsor összeállításánál, hogy a család minden tagja tudjon az elhangzottakon nevetni, így hát Lackfi János , Szabó T. Anna és Varró Dániel verseiből válogatott. - Három gyerekes anyuka vagyok, van némi tapasztalatom abban, mivel is lehet lekötni őket – teszi hozzá, és a legnagyobb természetességgel fogadja kislányának az interjú közbeni pusziját.

Kezdődik a Szemrevaló

Publikálás dátuma
2017.09.21. 07:46
Ideges idegenek

Fritz Lang életének egy szakaszát bemutató thriller nyitja az idei Szemrevaló Filmfesztivált. A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség szeptember 30-áig tartó közös rendezvénye hatodik alkalommal hozza el a német nyelvterület új filmjeinek legjavát, eredeti nyelven, magyar felirattal vagy tolmácsolással.

Itt hagyott és viszonzott szeretet

Rónay László
Publikálás dátuma
2017.09.21. 07:46
Fotó: Népszava

Szülőfaluja, Bia méltó módon emlékezett Juhász Ferencre: ünnepélyes keretek között avatták fel szobrát, felkért előadók idézték lírája legfontosabb jellemzőit. (Már életében alapos méltatásai jelentek meg Bodnár György és Pomogáts Béla jóvoltából.) Erre az alkalomra adta ki Tálas-Tamássy Tamás szerkesztésében Biatorbágy Közművelődési Alapítványa a breviáriumot, melynek címe kicsit megtévesztő, hiszen nem napokra osztva tartalmazza legjelentősebb és legjellemzőbb műveit, hanem alapos, jól tájékoztató válogatás, kézikönyvként, életművéhez való bevezetésként forgatható. Már csak ezért is fontos segédkönyv, mert a költő hatalmas terjedelmű, a mindenséget befogadni vágyó életművében úgy igazít el, hogy versei alaposabb megismerésére ösztönöz, elolvasásukra késztet.

A mindenséggel mérte magát, engedelmeskedve József Attilának. Ezt a szándékát valósította meg époszaiban, prózaverseiben és rövidebb költeményeiben. Mindvégig elkötelezetten emberközpontú maradt, érzelmeket fogalmazott meg: szeretetet, elkötelezettséget, fájdalmat, örömet és szerelmet. Vízióiban korok bontakoztak ki a teremtés fenséges pillanatától kezdve a beteljesülésig, a valóság és az emlékek együtteséből nagyszabású látomásokat bontott ki, miközben megjelenítette a világ beláthatatlan gazdagságára ámuló embert, aki létével gazdagítja a teremtés művét, halálával pedig beleolvad a végtelenbe, mint annak piciny alkotóeleme.

A magyar költészetben magányos, rokontalan. A világirodalom nagy álmodóinak rokona, az ő mércéjükkel mérhetők alkotásai. Ihletése az áradó folyókéra emlékeztet, zabolátlan képzettársításait gyönyörűséges lírai nyugvópontok, kis szigetek ellenpontozzák, s mert szűknek érezte alkotásai hagyományos közegét, saját nyelvet alkotott szokatlan, de találó összetett szavakkal, jelzős szerkezetekkel. Hívőből lett csalódott, nagy megszólalásával a Babonák napja,csütörtökkel egyszeriben kora irodalmának magaslatára lépett, ahonnan azok sem tudták letaszítani, akik más irányban keresték a költészet teljességét és legfontosabb üzenetét.

Szerettem mellette ülni baráti társaságunkban. Keveset szólt. Figyelt, néha kortyolt a pezsgőből – ez volt a kedvenc itala. A mindenségből visszatalált szerető családja körébe, s ez az élmény, az itt hagyott és viszonzott szeretet lett utolsó évei verseinek üzenete. Teremtő héroszból igaz ember lett, ám így is nagy költő maradt. Ezt bizonyítja a breviárium is.

Infó:

Juhász Ferenc: Breviárium

Biatorbágy Közművelődési Alapítványa

Szerkesztő: Tálas-Tamássy Tamás