Előfizetés

Brexit - May enged az üzleti szektornak?

Theresa May brit miniszterelnök londoni kormányforrások szerint "nyitott és nagyvonalú" javaslatot tesz pénteki firenzei beszédében az Európai Uniónak.

May csütörtökön szokatlanul hosszú, két és fél órás kabinetülést tartott, amelyen ismertette minisztereivel a feszült figyelemmel várt pénteki beszéd tartalmát.

A BBC értesülése szerint az értekezleten szóba került lehetőségként az is, hogy Nagy-Britannia a Brexit, vagyis a brit EU-tagság megszűnésének időpontjától számítva két évig terjedő átmeneti időszakról kötne megállapodást az Európai Unióval.
Ezt a brit üzleti szektor a Brexit-folyamat elindulása óta követeli a kormánytól, tartva attól, hogy az EU-tagság átmeneti időszak - és esetleg megállapodás - nélküli megszűnése súlyos károkat okozó sokkhatásként érné a brit gazdaságot.

A csütörtöki kabinetülésről beszámoló források "nyitottnak és nagyvonalúnak" nevezték azt a javaslatot, amelyet a kormány az Európai Unióval szembeni brit kötelezettségek rendezésére készül előterjeszteni.

Nem tűnik valószínűnek, hogy Theresa May pénteki beszédében számszerűen megnevezi azt az összeget, amelyet London hajlandó lenne a Brexit időpontja után esedékessé váló szerződéses kötelezettségeinek és anyagi vállalásainak rendezésére fordítani. Kormányforrások szerint azonban a brit miniszterelnök várhatóan garanciát vállal arra, hogy Nagy-Britannia kilépése és költségvetési hozzájárulásainak megszűnése miatt egyetlen EU-tagállamnak se kelljen növelnie uniós költségvetési befizetéseit, illetve egyetlen tagország se kapjon az eredetileg tervezettnél kevesebb fejlesztési folyósítást az EU-tól 2020-ig, a jelenlegi uniós költségvetési időszak végéig.

Hivatalosan eddig sem hangzottak el konkrét összegek a Brexittel összefüggő brit pénzügyi kötelezettségekről, de a Financial Times a héten közölte: bennfentes forrásai szerint Theresa May 20 milliárd eurós végső EU-költségvetési befizetés felajánlását tervezi, abban a reményben, hogy ezzel London kitöltheti a brit kilépés által az uniós költségvetésben keletkező kezdeti bevételi űrt, egyben rendezheti az EU által nagy-Britanniával szemben támasztott pénzügyi követeléseket.

May stábja a londoni gazdasági napilap forrásai szerint azt is reméli, hogy a felajánlással sikerül kitörni a Brexit feltételeiről Brüsszellel folyó tárgyalásokon kialakult patthelyzetből, és lehetővé válhat a tárgyalási folyamat második szakaszának elkezdése Nagy-Britannia és az Európai Unió jövőbeni kereskedelmi kapcsolatairól.

London szabadkereskedelmi megállapodást szeretne kötni az EU-val, és eredetileg már a tárgyalások első fázisában tárgyalni kívánt erről. Brüsszel azonban ragaszkodik ahhoz, hogy előbb a kilépés pénzügyi feltételeinek rendezéséről folyó tárgyalásokon kell érdemi haladást elérni, és a Brexit utáni kereskedelmi kapcsolatokról szóló tárgyalások csak ezután kezdődhetnek.

A Downing Street szóvivője a 20 milliárd eurós befizetési felajánlásról szóló értesülést csütörtökön "találgatásnak" minősítette.

A kilépési tárgyalások újabb, negyedik fordulója hétfőn kezdődik Brüsszelben, egy héttel később az eredetileg kitűzött időpontnál. Brit sajtóértesülések szerint a halasztást London kérte, hogy Theresa May az újabb forduló előtt elmondhassa beszédét.

Belső feszültség le Pen pártjánál

Távozik a Nemzeti Front alelnöke, a korábbi bizalmas - tudósít az Euronews.

Kilép a francia Nemzeti Frontból a párt egyik alelnöke, a korábban Marine Le Pen bizalmasának számító Florian Philippot. A döntését saját maga jelentette be csütörtök reggel a közszolgálati televízióban. A párt egyre megosztottabbnak tűnik a tavaszi elnökválasztás óta. A párton belül sokan kudarcnak tartják az eredményt, mert a kitűzött 40 százalék helyett csak 33 százalékot kapott Le Pen a második fordulóban, melyet Emmanuel Macron nyert meg, és lett Franciaország köztársasági elnöke. Marine Le Pen választási programját Florian Philippot dolgozta ki. Május óta sokan bírálják Le Pent, és könnyen elképzelhető, hogy a párt vezetője Philippot-t tette felelőssé az eredményért. A kettejük közti feszültséget mutatja, hogy az alelnök egy egyesületet (Les Patriotes, vagyis A hazafiak) hozott létre a párton belül, ami nem tetszett Le Pennek, mert úgy gondolta, hogy nem a feladataira koncentrál.

Fontos láncszem esett ki a gépezetből

Florian Philippot állt a Nemzeti Front néhány évvel ezelőtti arculatváltása mögött. Szakítottak a pártalapító Jean-Marie Le Pen által képviselt szélsőséges iránnyal, és szociális kérdésekre kezdtek fókuszálni. Célként jelölték meg az eurózónából való kilépést és a korábbi valuta, a frank visszaállítását. A francia sajtó előszeretettel írt arról, hogy Philippot elnöki babérokra tör, és ezért hozta létre a párton belüli egyesületét. Ő soha nem beszélt erről, és Marine Le Pen sem említett ilyet. Az viszont beszédes, hogy az első adandó alkalommal távozott, és a köztévében azonnal jelezte, hogy nem száll ki a politikából, harcolni fog tovább az általa képviselt dolgokért.

Alig férnek el a rendőrök Katalóniában

A spanyol belügyminisztérium három utasszállító tengerjáró hajót bérelt, hogy elszállásolja azokat a rendőröket és csendőröket, akiket Katalóniába vezényel a függetlenségi népszavazás miatt - írta csütörtökön több spanyol napilap.

Várhatóan október 1-jéig mintegy hatezer rendfenntartó érkezik az ország különböző részeiből, akiknek feladata egyebek mellett az állami intézmények védelme lesz.

Az El Confidencial című internetes lap információi szerint, ha a katalán rendőrség végül "meghajlik feljebbvalóik rendelkezései alatt", az átvezényelt spanyol rendőrök és csendőrök láthatják el a közrend védelmét is.

A tengerjáró hajók szerdán érkeztek meg Barcelona, Tarragona és Palamós kikötőibe, utóbbiban azonban a katalán kormány nem adott engedélyt a kikötésre, így a hajót átirányították Barcelonába.

A katalán főváros kikötőjében lévő két hajót, a Rhapsodyt és az Azzurrát a GNV nevű olasz hajózási társaságtól bérelte a spanyol belügyminisztérium, 4600 fő elszállásolására alkalmasak.

A barcelonai dokkmunkások szervezete (OEPB) csütörtök reggel rendkívüli közgyűlést tartott, amelyen megszavazták, hogy nem szolgálják ki ezt a két hajót. Akciójukat a "polgári jogok védelmével" indokolták.

Belügyminisztériumi források szerint a hajók nem is igényelték a kikötői személyzet közreműködését, maguk oldják meg más módon a hajó ellátását.

Az El País című napilap úgy tudja, az átvezényelt rendfenntartókat előzetesen tájékoztatták arról, hogy hajókabinban laknak majd várhatóan 10-15 napig.

A spanyol belügyminisztérium október 5-ig felfüggesztette a szabadságok kiadását az érintett hatóságoknál.