Elűzték a somogyi vadakat

Publikálás dátuma
2017.09.22 07:18

Veszélyben a világhírű külső-somogyi gímszarvasállomány – legalábbis ezt mondják a vadászok, akik szerint a Siófok-széli területen augusztusban tartott jógafesztivál után eltűntek az erdei vadak a környékről.

„Egyetlen vadnyom sincs, megszűnt a madárcsicsergés a vadászterületünk szívében; ez maradt a hippifesztivál után” – mondja Csomai György, a Balatonkiliti Vadásztársaság elnöke és Guzslován Ferenc, a társaság egyik vadásza. Augusztusban tartották Siófok egy városszéli erdős területén a harmadik Samsara zenei- és jógafesztivált több ezer, zömében külföldi résztvevővel.

,,Igaz, hogy a vadászterület csak egy kis részét érintette a rendezvény, de épp az volt a legjobb rész, és azóta ott egyetlen vadnyomot sem látni. Tudni kell, hogy az őzek csupán pár száz méteren élik le az életüket. Most sátorvasak, emberi ürülék, letarolt terület és súlyos csend fogadja az arra járót. Mint minden vadásztársaságnak, nekünk is kellett kilövési tervet készíteni, amit ha nem tudunk teljesíteni, a hatóság megbírságol bennünket. Kárunk keletkezik, s árbevételünk se lesz, ha nem lövetjük a bikákat” - mondja Guzslován Ferenc.

„Az első két Samsarát a kiliti és a töreki városrész közötti erdőben tartották, egy kilométerrel arrébb, mint idén, ott nem zavarta a vadakat – magyarázza Csomai György. ,,Amikor tudomást szereztünk az idei előkészületekről, azonnal tiltakoztunk, azt kérve: az illetékesek ne adjanak engedélyt a fesztiválra, mert az sértené a vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló törvényben foglaltakat. A megyei vadászkamara is megerősítette ezt, leírták, hogy elengedhetetlen volna a külső-somogyi dombvidék világhírű gímszarvasállományának védelme, különösképp a bőgési időszakban. Ekkor még a megyei kormányhivatal alá tartozó vadászati hatóság is hasonlóan nyilatkozott, majd röviddel a fesztivál előtt megdöbbenésünkre levelet kaptunk tőlük, amelyben megtiltották a vadászatot a hippifesztivál idejére. Ekkor még engedélye sem volt a Samsarának, arra a végső pecsétet csak a rendezvény nyitónapján ütötte rá a siófoki jegyző, amikor több ezer résztvevő már tábort vert - tette hozzá.

Hangos zene, villódzó fények, emberek tömege, ez valóban beavatkozás a természetbe, de a fegyverropogás például mennyivel jobb? – kérdez vissza megkeresésünkre Czinkóczky Csaba, a Samsara egyik fő szervezője. Mi csak öt napon át terheltük az erdő egy kis részét, az első két Samsara után is visszajöttek a vadak, remélhetően most is így történik. A mi álláspontunk az, hogy beszéljük meg nyíltan a problémákat és biztosan békésen megférünk ott mi is az év néhány napján – mondja. Hozzáteszi: ők nem építkeznek, nem rombolnak, az övék egy természetközeli, természetszerető közösség, nem hiszik, hogy kárt okoztak volna. A földszerzés körülményeiről is kérdeztük Czinkóczky Csabát, aki szerint alaptalan vádaskodás az egész, üzlettársa elvégezte a szükséges gazda-tanfolyamot, s szabályos adásvétel történt.

A kormányrendelet vadászati hatóságként a jegyzőt egyetlen eljárásban sem jelöli ki – áll abban a közleményben, amit a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal adott ki. Jegyzői hatáskör azonban a rendezvény engedélyezése. Ezt – emlékeztet a közlemény – a Samsara Fesztivál részére a törvényeket betartva, az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulása alapján adta ki a jegyző.

Pikáns előzmények
A Balatonkiliti Vadásztársaság két tagja adta el a fesztiválnak idén helyet adó erdei ingatlanokat a samsarásoknak, a többiek előzetes tudta nélkül. Csomai György szerint a vevő - a főszervezők egyike - nem felelt meg azoknak a feltételeknek, amiket a törvény a földet szerezni óhajtóknak előír. Emiatt az agrárkamara és a helyi földbizottság is elutasította az adásvételi kérelmet, ám másodfokon a siófoki képviselő-testület jóváhagyta. ,,Arra nem is akarunk gondolni, hogy azért, mert az egyik eladó családtagja képviselő" – mondja a vadásztársaság elnöke. ,,Most forduljunk bírósághoz két tagunkkal szemben? Vagy írjunk Semjén Zsoltnak, mint a Vadászati Védegylet elnökének?

Orbán Viktor felmentette a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:22

Fotó: Orbán Viktor hivatalos Facebook oldala
Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.
Felmentették a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnökét, az erről szóló miniszterelnöki határozat a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg - írja az MTI. Orbán Viktor rendelete szerint Luszcz Viktor Stanislaw megbízatása március 14-ei hatállyal szűnik meg.

A baloldal felé is nyitna az LMP

Publikálás dátuma
2019.02.22 19:11

Fotó: Népszava/ Vajda József
Listát állít az Európai Parlamenti választásra, valamint frissíti a 2005-től hatályos stratégiáját az LMP a hétvégi, kétnapos kongresszusán. Az szinte biztos, hogy az ellenzéki párt egyedül méretteti meg magát az uniós voksoláson, habár a napirenden még mindig szerepel egy olyan pont, amely szerint a Jobbikkal közösen indulnának. (Sőt, hivatalosan a teljes ellenzék közös indulását is nyitva hagyja az LMP.) Ez annak fényében meglepő, hogy Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője a minap deklarálta, nem közösködnek senkivel. Kanász-Nagy Máté, az LMP titkára lapunknak azt mondta, nyilván ez a bejelentés, valamint az elmúlt hetek jobbikos botrányai hatnak a kongresszusukra, amely ennek megfelelően fog dönteni. Kanász-Nagy Máté azt is közölte lapunkkal, hogy az önkormányzati választás is szóba kerül majd a hétvégi eseményen. Ezt sem befolyásolja a jobbikos bejelentés, hiszen Kanász-Nagy tájékoztatása szerint a kongresszus lehetőséget ad majd az LMP helyi szervezeteinek, hogy azzal működjenek együtt az őszi voksoláson, akit a legmegfelelőbbnek tartanak. Kérdésünkre a titkár azt mondta, hogy ez a jelölt akár MSZP-s, vagy DK-s is lehet. Itt érdemes megemlíteni, hogy Keresztes László Lóránt, aki Hadházy Ákos lemondása után lett a párt társelnöke, korábban többször leszögezte: nem tud elképzelni semmilyen választási együttműködést a baloldal pártjaival. Kanász-Nagy erre a felvetésünkre azt mondta, hogy ő is azok közé a vezetőségi tagok közé tartozott, akik azt gondolták: van értelme az „új pólusnak”.
– Keresztes érezte, hogy csak a Jobbikkal való összefogás gondolatával kisebbségben van a pártban, és mivel azt gondolja, hogy van jövője az LMP-ben az EP-választás után is, most megpróbál kompromisszumot mutatni – fogalmazott egy név nélkül nyilatkozó LMP-s politikus. Az LMP EP-listájának vezetésére egyébként a korábbi hírek szerint hárman, Demeter Márta társelnök, Kendernay János, a párt külügyi kabinetjének vezetője és Vágó Gábor antikorrupciós szakszóvivő aspirált. Kanász-Nagy közölte: van egy negyedik jelölt is, Kóbor József pécsi önkormányzati képviselő. Azt a titkár elismerte, hogy a baranyai mérnök-fizikusnak nincs túl nagy esélye, viszont a Demeter-Kendernay-Vágó hármas szerinte fej-fej mellett halad. Több forrásunk ugyanakkor egyértelműen azt állította, hogy az elmúlt hetekben Vágó Gábor irányába billent el mérleg nyelve. – Biztos, hogy emiatt meggyengül Demeter, de ahhoz képest, hogy pár éve az MSZP elnökségi tagja volt, elég pozíciót kapott már tőlünk – mondták.