Elűzték a somogyi vadakat

Publikálás dátuma
2017.09.22 07:18

Veszélyben a világhírű külső-somogyi gímszarvasállomány – legalábbis ezt mondják a vadászok, akik szerint a Siófok-széli területen augusztusban tartott jógafesztivál után eltűntek az erdei vadak a környékről.

„Egyetlen vadnyom sincs, megszűnt a madárcsicsergés a vadászterületünk szívében; ez maradt a hippifesztivál után” – mondja Csomai György, a Balatonkiliti Vadásztársaság elnöke és Guzslován Ferenc, a társaság egyik vadásza. Augusztusban tartották Siófok egy városszéli erdős területén a harmadik Samsara zenei- és jógafesztivált több ezer, zömében külföldi résztvevővel.

,,Igaz, hogy a vadászterület csak egy kis részét érintette a rendezvény, de épp az volt a legjobb rész, és azóta ott egyetlen vadnyomot sem látni. Tudni kell, hogy az őzek csupán pár száz méteren élik le az életüket. Most sátorvasak, emberi ürülék, letarolt terület és súlyos csend fogadja az arra járót. Mint minden vadásztársaságnak, nekünk is kellett kilövési tervet készíteni, amit ha nem tudunk teljesíteni, a hatóság megbírságol bennünket. Kárunk keletkezik, s árbevételünk se lesz, ha nem lövetjük a bikákat” - mondja Guzslován Ferenc.

„Az első két Samsarát a kiliti és a töreki városrész közötti erdőben tartották, egy kilométerrel arrébb, mint idén, ott nem zavarta a vadakat – magyarázza Csomai György. ,,Amikor tudomást szereztünk az idei előkészületekről, azonnal tiltakoztunk, azt kérve: az illetékesek ne adjanak engedélyt a fesztiválra, mert az sértené a vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló törvényben foglaltakat. A megyei vadászkamara is megerősítette ezt, leírták, hogy elengedhetetlen volna a külső-somogyi dombvidék világhírű gímszarvasállományának védelme, különösképp a bőgési időszakban. Ekkor még a megyei kormányhivatal alá tartozó vadászati hatóság is hasonlóan nyilatkozott, majd röviddel a fesztivál előtt megdöbbenésünkre levelet kaptunk tőlük, amelyben megtiltották a vadászatot a hippifesztivál idejére. Ekkor még engedélye sem volt a Samsarának, arra a végső pecsétet csak a rendezvény nyitónapján ütötte rá a siófoki jegyző, amikor több ezer résztvevő már tábort vert - tette hozzá.

Hangos zene, villódzó fények, emberek tömege, ez valóban beavatkozás a természetbe, de a fegyverropogás például mennyivel jobb? – kérdez vissza megkeresésünkre Czinkóczky Csaba, a Samsara egyik fő szervezője. Mi csak öt napon át terheltük az erdő egy kis részét, az első két Samsara után is visszajöttek a vadak, remélhetően most is így történik. A mi álláspontunk az, hogy beszéljük meg nyíltan a problémákat és biztosan békésen megférünk ott mi is az év néhány napján – mondja. Hozzáteszi: ők nem építkeznek, nem rombolnak, az övék egy természetközeli, természetszerető közösség, nem hiszik, hogy kárt okoztak volna. A földszerzés körülményeiről is kérdeztük Czinkóczky Csabát, aki szerint alaptalan vádaskodás az egész, üzlettársa elvégezte a szükséges gazda-tanfolyamot, s szabályos adásvétel történt.

A kormányrendelet vadászati hatóságként a jegyzőt egyetlen eljárásban sem jelöli ki – áll abban a közleményben, amit a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal adott ki. Jegyzői hatáskör azonban a rendezvény engedélyezése. Ezt – emlékeztet a közlemény – a Samsara Fesztivál részére a törvényeket betartva, az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok hozzájárulása alapján adta ki a jegyző.

Pikáns előzmények
A Balatonkiliti Vadásztársaság két tagja adta el a fesztiválnak idén helyet adó erdei ingatlanokat a samsarásoknak, a többiek előzetes tudta nélkül. Csomai György szerint a vevő - a főszervezők egyike - nem felelt meg azoknak a feltételeknek, amiket a törvény a földet szerezni óhajtóknak előír. Emiatt az agrárkamara és a helyi földbizottság is elutasította az adásvételi kérelmet, ám másodfokon a siófoki képviselő-testület jóváhagyta. ,,Arra nem is akarunk gondolni, hogy azért, mert az egyik eladó családtagja képviselő" – mondja a vadásztársaság elnöke. ,,Most forduljunk bírósághoz két tagunkkal szemben? Vagy írjunk Semjén Zsoltnak, mint a Vadászati Védegylet elnökének?

Reméljük, Kövér László nem idézte Semjént, amikor együttérzését fejezte ki a Notre Dame miatt

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:33

Fotó: Vajda József
Nagyon azért nem kapkodta el a francia házelnöknek szóló együttérző levél elküldését.
Az Országgyűlés elnöke levélben fejezte ki együttérzését a francia képviselőház és a szenátus elnökének a Notre Dame-székesegyházban pusztító tűz miatt - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája csütörtökön. Kövér László azt írta Richard Ferrand-nak és Gérard Larcher-nak: megdöbbenve és mély megrendüléssel értesült a kereszténység, a katolikus egyház és az egyetemes kultúra egyik fontos jelképének számító Notre Dame-székesegyházat ért tűzesetről, amely felbecsülhetetlen kárt okozott a rekonstrukció alatt álló épületben. Az Országgyűlés elnöke levelében kifejezte elismerését a francia tűzoltók hősies küzdelméért, amelynek köszönhetően sikerült megóvni "a kereszténység egyik bástyáját" a teljes pusztulástól, csakúgy, mint az épületben őrzött keresztény kegytárgyak és műalkotások hatalmas gyűjteményének jelentős részét. Kövér László a magyar Országgyűlés nevében együttérzéséről és támogatásáról biztosította a francia nemzetet, és sok erőt, kitartást kívánt a székesegyház újjáépítéséhez.   Semjén Zsolt kedden még arról értekezett, hogy az égő Notre Dame a hitét megtagadó Franciaország tragédiáját fejezi ki. "Én ebben egy tragikus szimbólumot látok. Az a Franciaország, amelyik megtagadta - mint az egyház legidősebb leánya, úgy hívták régen Franciaországot – saját történelmét, megtagadta önmagát, megtagadta saját kereszténységét és hitét, ez az égő templom valahogy kifejezi azt az apokaliptikus értékvesztést, aminek a nyugati világban tanúi lehetünk” - mondta a tűz kapcsán a HírTv-ben a nagy vadász. 
Frissítve: 2019.04.18 19:35

Most szocialista aláírásgyűjtőkre támadtak

Publikálás dátuma
2019.04.18 19:21

Fotó: mszp.hu
Egy ember megharapta és a kabátjával fojtogatta a Societas elnökét.
Megtámadták az MSZP aláírásgyűjtő aktivistáit csütörtök délután Budapesten, a Móricz Zsigmond körtéren - írja az Index. Torzsa Sándor, az MSZP ifjúsági szervezete, a Societas elnöke elmondta, egy 30-40 éves férfi közeledett az MSZP-Párbeszéd sátrához, kezében egy másfél literes üdítős palackkal. A férfi - Torzsa elmondása szerint - az egyik szocialista "kolléganőt elkezdte lelocsolni a palackban lévő piros löttyel", majd hozzávágta a palackot, közben hangosan szidta az MSZP-t. Torzsa ekkor lépett oda megvédeni a társát, mire a férfi nekitámadott. "Nekem esett, levitt a földre, a kezembe harapott, még most látszik a nyoma. Ezután eldurvult a dolog: a kabátomat a fejemre tekerte, azzal fojtogatott." A dulakodás két percig tarthatott , ekkor az ott lévő járókelők és a többi szocialista szétválasztotta őket, és leszedte róla. Torzsa ezután kihívta a rendőrséget, és feljelentést tesz a támadó ellen. Torzsa azt is megemlítette, hogy a szemben lévő fideszes aláírásgyűjtő pultnál tétlenül nézték végig az egészet, sőt valaki azt mondta, hogy ide vezet, ha beengeditek a feketéket. Legutóbb a DK és a Párbeszéd aláírásgyűjtő aktivistáit zaklatta a kormánymédia kedvenc trollja a Nyugati téren.