Előfizetés

Alföldi–Eötvös-alkotás brit színpadon

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2017.09.22. 07:45
Fotók: ACM-Studio
Magyar művészekkel bontják az opera műfaján belül kialakult, eddig átjárhatatlannak tűnt falakat.

„Sokkal többről van szó, mint hogy jól hasznosítsuk forrásainkat. Az opera világába vezető hidakat akarunk építeni közönségünk számára, egyben magán a műfajon belül is korlátokat szeretnénk lebontani” – nyilatkozta a Népszavának Clarie Middleton, a Hackney Empire vállalkozó szellemű vezérigazgatója a Senza Sangue-Kékszakállú herceg vára előadás előtt. A kelet-londoni ikonikus műemlék épület 1901-re visszanyúló történelme során volt varieté és pantó színház, tévéstúdió, bingó játékterem, de előadtak itt felejthetetlen Hamletet is a kilencvenes évek közepén Ralph Fiennes-szal a címszerepben.

A 2004-ben befejezett felújítása óta befogadó színházként működő, - többek között az English Touring Opera produkcióinak is londoni bázisa - kultúrpalota együttműködése az Armel Opera Fesztivállal több évre tekint vissza, tavaly például két estén is kirobbanó sikert aratott a Fesztivál ARTE Közönségdíjas előadása, a Szegedi Operaház Alföldi Róbert rendezte Varázsfuvolájának vendégszereplése, de tervezik már a következő évek projektjeit is. Ahogy a vezérigazgatónő említette, a Hackney Empire „mindent megtesz, hogy a kultúra terén a legkülönbözőbb művészeket és azok mindig más hallgatóságát üdvözölhesse”.

Eötvös Péter Senza Sangue-ja és a Kékszakállú herceg vára az Avignoni Operaház produkciója. Tavaly az Armel Fesztiválon a hazai közönség is láthatta a Nemzeti Színházban, lehetővé téve a lapokban a hangzatos „Alföldi újra a Nemzetiben” felcímet. Ha a Kékszakállú gyönyörű Regös prológusát furcsa is volt franciául hallani, Miksch Adrienn és Szabó Bálint magyarul énekelt, mint ahogy ez a szokás az utóbbi időben a világ operaházaiban és koncerttermeiben.

A Senza Sangue (Vértelenül) rendezője, Alföldi Róbert lapunknak nyilatkozva elmondta, milyen szívesen tért vissza az Armel kötelékében a Hackney Empire-be. E csapat érdemének tekinti, hogy elsőként Gounod Faustjának szegedi produkciójával bekerült az opera világába. Alföldi pszicho-thrillerként állította színpadra a Senzát, mely Eötvös Péter szándékának megfelelően kitűnő kiegészítése a Kékszakállúnak. A „párdarab” egy másfajta, kortárs nő-férfi viszonyt vizsgál, de a múltnak itt is nagyon fontos szerepe van és a zene remekül rímel Bartókra.

„A Kékszakállúnak közismerten nehéz társat találni, de a Senza érzelmileg és filozófiailag is méltó felvezetése” – fejtette ki Alföldi. A drámai, feszült hangulatot teremtő zene a rendező szerint aláhúzza a történetet, melynek középpontjában egy férfi és egy nő évtizedeken át felhalmozott traumáinak felszínre kerülése, kölcsönös vizsgálata és a megértésre tett kísérlet áll. Alföldi azt tartja csodálatosnak a darabban, hogy végig nem tudni, merre billen el az idős férfi és a nálánál jóval fiatalabb nő konfrontációja. Mint mondta, „reménykeltő” lenne, ha minden konfliktus úgy végződne, mint itt, hogy együtt távoznak.

Az operát, a Kékszakállúhoz hasonlóan többször játszották már koncertszerű előadásban is. Hamburgban szünet nélkül játszották el a két darabot. A lapunk által az előadás után megkérdezett Eötvös Péter úgy érzi, a két mű hasonló feszültséget áraszt magából. Arra törekedett, hogy bár hasonlítson Bartók zenéjéhez, ne legyen benne semmiféle idézet. Ami az együtt-játszást illeti, indokolja az is, hogy mindkét kétszemélyes operában egymás kikérdezése folyik, meg akarják tudni, milyen ember a másik. A zeneszerzőt magát is megérintette az Alessandro Baricco 2002-ben megjelent kisregényére épülő librettó vége, ahogy „a nő ötvenéves várakozás után bosszúvágyát fizikai szerelemmel akarja kiegyenlíteni”.

A Pannon Filharmonikusok élén saját operáját és a Kékszakállút egyaránt vezénylő Eötvös Péter számára külön élményt jelentett, hogy a Senza Sanguét a Hackney Empire-ban adhatta elő. A színház rugalmas vezetése vállalkozott ugyanis arra, hogy a teljes földszintet kiürítve helyezze el a szokatlanul népes, 70 fős zenekart. Az amúgy is kiváló akusztikával rendelkező teremben így különleges hangzás jött létre. Eötvös lelkesedését fokozza, hogy október 31-én már egy másik operája, Az aranysárkány kerül a Hackney Empire műsorára, a Music Theatre Wales előadásában.

A kulcsszó: szavazunk!

Körösi Ivett
Publikálás dátuma
2017.09.22. 07:40
Fotó: AFP/Josep Lago
Madrid csütörtökön tárgyalásokat kezdeményezett, miután egy nappal korábban tízezrek demonstráltak Barcelonában.

A madridi vezetés kissé megkésve próbált békejobbot nyújtani tegnap Katalóniának, egy nappal azután, hogy dühös tömeg tüntetett a függetlenségi népszavazás mellett. „Katalónia meglehetősen nagy autonómiával rendelkezik, de beszélhetünk a finanszírozási rendszer reformjáról, valamint más dolgokról is tárgyalhatunk… 2012-ben a gazdasági válság kellős közepén voltunk” – utalt Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter a Financial Timesnak adott, csütörtökön publikált interjújában arra, hogy az utóbbi években miért nem szorgalmaztak konstruktív tárgyalásokat Katalóniával. „Amint elállnak a függetlenségi népszavazásra vonatkozó tervektől, beszélhetünk” – szabta meg a feltételeket a tárcavezető.

Madrid álláspontját kívánta nyomatékosítani Iñigo Méndez de Vigo kormányszóvívő is, aki megerősítette: a néppárti vezetés „hajlandó” párbeszédet folytatni, a törvényeket tiszteletben tartva, ám hangsúlyozta, hogy „ehhez két félre van szükség”. A nap folyamán a legfontosabb tárcák vezetői mind hasonló tartalmú nyilatkozatokkal igyekeztek tárgyalóasztalhoz csábítani a katalán vezetést, ám a függetlenségpártiak elszántabbak, mint valaha. Csütörtökön ismét demonstrációt tartottak a katalán fővárosban, ezúttal a legfelsőbb bíróság épülete előtt. Jól mutatja a felháborodás mértékét, hogy szerdán pár óra alatt sikerült megszervezni egy olyan demonstrációt, amelyen tízezrek vettek részt. A függetlenségpártiakat rendkívül felháborította, hogy a spanyol csendőrség szerda reggel több katalán kormányzati épületben is házkutatást tartott, számos tisztviselőt őtizetbe vettek, s az október 1-re tervezett népszavazás meghiúsítása érdekében 9 millió szavazólapot lefoglaltak. Amint híre ment a hatósági akciónak, a közösségi médiában azonnal szervezni kezdték a tüntetést.

„Egyetértek a népszavazással, direkt olyan koalícióra szavaztam a regionális választásokon, amelynek ez volt az egyik kampányígérete. Legitim és demokratikus, ha szavazás útján fejezhetik ki az emberek a véleményüket. Ezt egy társadalomban sem lehet bűntényként kezelni – mondta a Népszavának Barcelonából Ferran García, aki részt vett a tegnapi tüntetésen. A függetlenségpárti katalán férfi hozzátette: nincs már más megoldás, mint keresztülvinni a népszavazást, mert törvényes módon, alkotmánymódosítás útján – ahogy Madrid is javasolja –, sosem lesz lehetőség referendum kiírására. „Olyan mechanizmusokat alkottak meg a Franco-érában, amelyek lehetetlenné teszik, hogy jogi úton változtassunk. Sosem lesz megfelelő támogatás, elegendő szavazat ahhoz, hogy ez megtörténjen” – tette hozzá. Hasonlóan elszánt volt a tegnapi tömeg is, a „Votarem”, azaz a katalán „Szavazunk” volt az este egyik jelszava. A demonstráció többnyire békésen zajlott – 14 embert tartóztattak le –, bár a képek és a videók tanúsága szerint könnyen erőszakba torkollhatott volna a demonstráció. Az elkövetkező napok kritikusak lesznek, a kérdés az, hogy Madrid meddig megy el. A katalánok már bebizonyították, hogy nem hátrálnak meg.

Dominóhatást válthat ki a referendum Európában
Dominóhatást válthat ki az október 1-jére tervezett katalóniai függetlenségi népszavazás, ami a legnagyobb alkotmányos válság lehet Európában a berlini fal leomlása óta – idézte az MTI Josep Borrell, az Európai Parlament (EP) egykori katalán elnökének szavait. A Politicónak nyilatkozó veterán szocialista politikus kijelentette: Katalónia elszakadásának nincs elegendő támogatója ahhoz, hogy igazolható legyen a referendumot lehetővé tévő alkotmánymódosítás vagy Spanyolország szétszakítása. A volt EP-elnök ugyanakkor felszólította a madridi kormányt, hogy tegyen többet a katalánok jogos panaszainak megoldása érdekében, így csillapítva a feszültséget és segítve a helyzet megoldását. „Ha összevesztem a feleségemmel, virágot küldök" – fogalmazott Borrell.

Pluszfizetés, súlyos következmények

J. L.
Publikálás dátuma
2017.09.22. 07:36
Fotó: AFP/Joe Klamar

Főhet a munkaadók feje, ha megvalósul a kisebbik szlovák kormánypárt ötlete, amely mindenki számára kötelezővé tenné a 13. fizetést.

„Mindegy, hogy egy pizzát tizenkét vagy tizenhárom szeletre vágunk, attól az nem lesz nagyobb“ – mondta a minap a szlovák parlamenti gazdasági bizottság ellenzéki elnöke.

Jana Kiššová sokak véleményét tolmácsolta, hiszen szakemberek szerint az alkalmazottak aligha nyernének az évi plusz egy fizetéssel, munkaadóikat pedig sok esetben a tönk szélére sodorná az ötlet megvalósítása.

Az elképzeléssel eredetileg a kisebbik kormánypárt, a nacionalista múltú Szlovák Nemzeti Párt (SNS) állt elő még tavasszal. Bár semmi ilyesmi nem szerepelt a szociáldemokrata Robert Fico által tavaly márciusban gründolt hárompárti kormánykoalíció programjában, hamarosan a miniszterelnök is magáévá tette az SNS és a párt elnöke, a közelmúltban kormányválságot előidéző Andrej Danko elképzelését. Az indítvány legalábbis populista és szakmaiatlan – vélik a közgazdászok. A Trend című gazdasági szaklap elemzése rámutat: az SNS elnökét valószínűleg nem érdekli, hogy a kötelezővé tett 13. – sőt, egyes elképzelések szerint 14. – fizetés a javadalmazás rendszerét alapjában rengetné meg, a járulékmentessé tétel pedig a társadalombiztosító és a betegbiztosítók számára jelentene komoly bevételkiesést. A béralapok növekedését legföljebb a nagy cégek tudnák kigazdálkodni, a kisebb munkaadóknak ellenintézkedésekkel kellene védekezniük, így a reálbérek még csökkenhetnek is, mutat rá a lap elemzője.

Az SNS mindenesetre hatalmas óriásplakát-kampányba kezdett. „13. fizetést, adó- és járulékmentesen!” feliratok árasztották el az országot, miután pedig Fico rábólintott az ötletre, a koalíciós szerződés két héttel ezelőtti módosításába is bekerült a nemzetiek javaslata, egyelőre nem kötelező jelleggel.