Lázár Zoltánt kizárták a kettesfogathajtó-világbajnokságon

Lázár Zoltánt kizárták a szlovéniai Lipicán zajló kettesfogathajtó-világbajnokságon, a címvédő magyarok ennek ellenére élen állnak a csapatversenyben, de előnyük csökkent, a dolguk pedig sokkal nehezebbé vált a folytatásra.

A 11-szeres világbajnok, egyéniben és csapatban egyformán címvédő Lázár Vilmos az MTI-nek azt mondta, a nyolcszoros vb-aranyérmes öccsét arra hivatkozva zárták ki, hogy az orrszíj nem lehet úgy rögzítve, hogy az akadályozza a ló fülének mozgását. Hozzátette, a mezőnyben többen is ugyanilyen típusú felszereléssel hajtottak, őket mégsem büntették meg, ráadásul egy flexibilis eszközről van szó, amely nem akadályozza a ló fülének mozgását és nem jelent előnyt a hajtó számára.

"Az elejétől kezdve érződött, hogy utaznak ránk, kötözködnek velünk. Erre példa, hogy a díjhajtás során az öt pontozóból egyetlen egy, a német lepontozott engem, amíg a többi bírónál az első tízben voltam, addig ő 21. helyre értékelt" - mondta a Magyar Lovassport Szövetség elnökeként is tevékenykedő Lázár Vilmos, aki szerint testvére elvesztése azért különösen nagy csapás a csapatversenyt illetően, mert ő lett volna a magyar trió húzóembere a hátralévő két számban, a maraton- és az akadályhajtásban.

Az 50 éves sportember úgy vélte, az ő lovainak kevésbé kedvez a maratonpálya nyolc akadálya, mivel azok gyorsak, az ő lovai pedig a kanyarokban gyorsak, nem a végsebességük nagy.

A kizárás miatt a csapatversenyben csaknem nyolcról közel öt hibapontra csökkent a magyarok előnye a németekkel szemben. Az együttesek legrosszabb eredménye mindig kiesik, a díjhajtásban ez Lázár Vilmosé lett volna, de öccse kizárása miatt az övé került be, ami három ponttal volt rosszabb. A folytatásban pedig sem Lázár Vilmos, sem a harmadik csapattag, a jelenleg élen álló Hölle Martin nem hibázhat, mivel a kizárás nyomán nincs kiejthető eredmény, mindenképpen kettejük teljesítménye fog számítani a hátralévő két számban.

Szombaton a maratonhajtásra kerül sor, vasárnap pedig az akadályhajtással zárul a vb.

Állás a díjhajtás után:
egyéni:
1. Hölle Martin 35,57 hibapont
2. Beat Schenk (svájci) 42,30
3. Lars Schwitte (német) 42,53
...6. Lázár Vilmos 46,13
...39. Kákonyi Norbert 58,93
...63. Szilágyi Zsolt 64,18
...68. ifj. Nagy Tibor 65,42
Lázár Zoltánt kizárták.

csapat:
1. Magyarország (Hölle Martin, Lázár Zoltán, Lázár Vilmos) 81,70 hibapont
2. Németország (Lars Schwitte, Sebastian Warneck, Dennis Schneiders) 86,54
3. Olaszország (Jozsef Dibak, Francesco Aletti Montano, Rocco Cordera) 96,92

Szerző

Apósa lapjában szomorú Mészáros Lőrinc vasútépítő veje, hogy a közbeszerzések az árra koncentrálnak

Publikálás dátuma
2019.03.25 09:26
Mészáros Ágnes Homlok Zsolttal Forrás: haladas.hu
"Az Európai Unió a 2000-es évek elején jött rá, hogy fejleszteni kellene a vasutat, az azóta elmúlt másfél évtizedben pedig Magyarországon is jelentős fejlesztések valósultak meg, főleg olyan vállalatok részvételével, amelyek „képesek voltak mobilizálni a belső erőforrásaikat, kiaknázni szellemi, innovációs potenciáljukat", erről írt publicisztikát a Világazdaságban Homlok Zsolt, Mészáros Ágnes férje.
Homlokot - emlékeztet a 24.hu - 2016 szeptemberében menesztették a Swietelsky Vasúttechnika Kft. ügyvezetői posztjáról, ezt követően kezdett el vállalkozni, nem sokkal később pedig az általa vezetett cég, a Vasútvill Kft. kapott megbízást a felcsúti kisvasút építésére, a dél-balatoni vasút 100 milliárd forintos megaberuházásában pedig konzorciumi társa volt Mészáros cégének, az R-Kord Kft.-nek. Üröm azonban Mészáros vejének örömében, hogy ma a pályázati kiírások értékelési rendszere egydimenziós, jellemzően csak az ajánlati árra koncentrál, miközben nem kellő súllyal veszi figyelembe a 21. század társadalmi-gazdasági viszonyai között felértékelődő holisztikus szempontokat A vasúti infrastruktúra sűrűsége, technológiai színvonala fontos gazdaság-, társadalom-, és nemzetstratégiai kérdés. „Az az ország, amelyik ezt nem kellő hangsúllyal kezeli, a leszakadást kockáztatja” – zárja írását Homlok.

Putyin hackerei megpróbálják szétzilálni az EP-választas rendszerét -a magyar szervek is készülnek

Publikálás dátuma
2019.03.25 09:11

Fotó: Shutterstock
Folyamatosan támadják az Európai célpontokat az orosz hackerek. A választási eredmények magyarországi meghamisítására elvileg nincs esélyük, de álhírekkel is manipulálnak.
Folyamatosan támadják a Kreml megbízásából orosz hackerek az európai kormányok, pártok és hírportálok rendszereit az EP-választás és különböző országok parlamenti voksolások előtt, közölte a FireEye kibervédelmi szervezet. Ezért
arra figyelmeztetik az EU-tagállamok kormányait: készüljenek, hogy az orosz titkosszolgálatokkal együttműködő szervezetek megpróbálják majd befolyásolni a választásokat
A kiberbiztonsági cég meg is nevezte, hogy melyik két csoport áll a támadások mögött, írja az amerikai ZDNet techportál nyomán a Napi.hu. az egyik a 2016-os amerikai elnökválasztásba belepiszkáló FancyBear, amely a Demokrata Párt belső levelezését is megszerezte a gyanú szerint, valamint a Sandworm Team, amely a GRU nevű orosz kémhivatal kötelékében tevékenykedik.
Ezek leginkább testre szabott adathalász leveleket küldenek politikusoknak, ügyintézőknek, hivatalnokoknak. A FireEye azonosított több olyan weboldalt, amely tökéletes klónja állami weboldalaknak, ám aki ott üti be felhasználónevét és jelszavát, azé az orosz hackerek kezébe kerül. Így fordulhatott elő az is, hogy egy nemrég nyilvánosságra került adatcsomagban majdnem hetven fideszes, közel 400 Mol-os és kétszáznál több kormányzati felhasználónév-jelszó páros szerepel, köztük Deutsch Tamás, Tállai András és Csányi Sándor belépési adatai is.
Az oroszok nem véletlenül tapogatóznak: hatalmas zűrzavart kelthetnek kontinens-szerte, ha érzékeny adatokat szivárogtatnak ki, tekintettel arra, hogy közeleg az EP-választás, továbbá Finnországban április közepén, Spanyolországban a hónap végén lesznek parlamenti választások, míg Ukrajnában már március végén, Litvániában májusban az elnök személyéről döntenek, Belgium pedig május 26-án, dönt a szövetségi és régiós képviselőkről.
Oroszország már nem tekinthető stratégiai partnernek, az Európai Uniónak készen kell állnia újabb szankciók bevezetésére, amennyiben Moszkva továbbra is megsérti a nemzetközi jogot
- írta március 12-én elfogadott állásfoglalásában az Európai Parlament. A strasbourgi plenáris ülésen 402:163 arányban fogadták el az ezt kijelentő dokumentumot. Az EP a tagállamokat a választási szabályaik átdolgozására is kötelezné aszerint, hogy megelőző jelleggel fel tudjanak lépni a választások során a dezinformációs kampányok, kibertámadások és a szólásszabadság korlátozása jelentette fenyegetés ellen.

Már elkezdték a magyar választási rendszer felkészítését

Itthon május 26-án bonyolítják le az EP-választásokat. A rendszer felkészítését már meg is kezdték, de a sajtóban megjelent hírek alapján egyelőre akadnak nehézségek. Országszerte problémát okozott a helyi választási irodák tagjainak, hogy bejelentkezzenek a Választási Kommunikációs és Információs Rendszerbe (VÁKIR) március 5-én - ám ennek a rendszernek nincs közvetlen kapcsolata a választások eredményeit rögzítő Nemzeti Választási Rendszerrel (NVR). Hogy az NVR miként viseli a terhelést, arról nincs információ. Ha rosszul, szerencsére az sem ad lehetőséget a csalásra: a magyar választási eljárásban az eredmény megállapítása papíralapú.
A hálózat kibervédelmének kialakítására, működtetésére 377 millió forintot, míg a választási informatikai rendszerek üzemeltetésére, fejlesztésére és minőségbiztosítására 1032 millió forintot tervezett a választási szerv.
Kialakítottak egy saját védelmi mechanizmust is: a Választási Informatikai Biztonsági Műveleti Központot (NVI SOC). Ez utóbbi folyamatosan monitorozza a védelmi megoldások működését, riasztásait, észleli a biztonsági eseményeket és kezeli a biztonsági incidenseket nemcsak a soron következő EP-, de az önkormányzati választások alatt is.