Caracas és Phenjan az amerikai szégyenpadon

Publikálás dátuma
2017.09.26 07:34
Fotó: DPA/Olivier Douliery
Fotó: /

„Biztonságossá tenni Amerikát – ez az első számú prioritás számomra. Nem fogunk olyanokat beengedni az országunkba, akiknek a hátterét nem tudjuk megfelelően ellenőrizni” – ezzel a hétfői Twitter-üzenettel „kommentálta” Donald Trump amerikai elnök, hogy az Egyesült Államok kibővítette a vitatott beutazási tilalmat újabb országok – így Észak-Korea, Venezuela és Csád – állampolgáraira.

A tiltólistán szerepel még Irán, Líbia, Szíria, Jemen és Szomália, érdekes módon azonban a polgárháború sújtotta Szudánnal szemben feloldották a korlátozásokat. Trumpot korábban sokat kritizálták a beutazási tilalom miatt, mivel az csak muzulmán többségű országokat érintett és küldött a szégyenpadra, így egyesek szerint gyakorlatilag nem beutazási, hanem sokkal inkább „muszlimtilalom” volt. Számos állam fellebbezett ellene, amelynek végrehajtását többször is felfüggesztettek, a legfelsőbb bíróság októberben vitatja meg az elnöki rendeletet.

A listára újonnan felvett országok többségére nem igaz, hogy a muzulmánokat céloznák meg vele, mégis jelzésértékű, hogy kik a „klub" új tagjai. Az amerikai-észak-koreai csörte jó ideje tart, a katonai erődemonstrációk mellett mindennapos a két vezető, Donald Trump és Kim Dzsong Un közötti „virtuális szóváltás”. A története legsúlyosabb politikai-gazdasági válságát élő Venezuela, és szocialista elnöke, Nicolás Maduro szintén gyakran téma a Fehér Házban, így nem olyan nagy meglepetés, hogy a beutazási tilalom értelmében egyes kormányhivatalnokok és családtagjaik október 18-tól nem léphetnek az Egyesült Államok területére. Csád – mutat rá a CNN – azért került a listára, mert Washington kérése ellenére nem osztott meg fontos, terrorizmussal kapcsolatos információkat az Egyesült Államokkal.

A tilalom első sorban az üzleti és a turistavízumokat érinti mindhárom ország esetében, és nem vonatkozik azokra, akik már érvényes vízummal rendelkeznek.

Trump veje nem tanult Clinton hibájából
Kínos helyzetbe került Donald Trump veje és főtanácsadója, Jared Kushner, miután kiderült, hogy privát e-mailjét használta hivatalos levelezésre – jelentette vasárnap a Politico. Bár ügyvédje szerint bizalmas információ közlésére nem használta a privát mailfiókot, oda többnyire csak újságcikkek érkeztek, az ügy így sem vet jó fényt a Trump-stábra, mert az elnökválasztási kampány során Hillary Clinton korábbi külügyminisztert, demokrata jelöltet többször is alkalmatlannak nyilvánították az ország vezetésére, amiért magánfiókot használt hivatalos ügyek lebonyolítására.

Szerző
2017.09.26 07:34

Hetek óta lángol egy német mocsár egy balul sikerült hadgyakorlat miatt

Publikálás dátuma
2018.09.21 11:15

Fotó: DPA/ Stephan Konjer
Szükségállapotot hirdettek pénteken, két települést kellhet evakuálni. A füstöt több száz kilométerre is érezni.
A német hadsereg, a Bundeswehr gyakorlata után kigyulladt a mocsár Emsland megyében, Meppen mellett, írja a Spiegel. Egy rakétát teszteltek, annak ellenére, hogy nem volt elérhető tűzoltó egység. Ez két hete történt - a hatóságok pénteken már kihirdették a szükségállapotot a még mindig tomboló tűz miatt. Bejelentésük értelmében a környék két településének evakuálására is sor kerülhet.

A probléma a füst

A hatalmas füstöt még a 200 kilométerre fekvő Hamburgban is érezni lehet. Több százan dolgoznak szakadatlanul az oltáson, ám azt nehezíti egyrészt a tűz terjedését segítő erős szél, a korábbi hosszú szárazság, és a tőzeg is, mint azt a Deutsche Welle írja. A tőzeg ugyanis belülről ég, kívülről pedig vízhatlan. Mikor legutóbb, 2010-ben keletkezett tűz a környéken, 6 hétig tartott eloltani azt.
A hadsereg elnézést kért a tűzért. Szerintük a füst nem jelent egészségügyi kockázatot, ám a polgári hatóságok szkeptikusak az állítással szemben.
2018.09.21 11:15

Meghalt a vietnami elnök

Publikálás dátuma
2018.09.21 10:20
Tran Dai Kvang
Fotó: POOL / AFP/ LUONG THAI LINH
Hosszú betegség után, 61 éves korában vesztette életét Tran Dai Kvang.
61 éves korában, egy katonai kórházban halt meg a hónapok óta komoly betegséggel küzdő vietnami elnök, Tran Dai Kvang - számol be a BBC.
Kvang 2016-ban lépett hivatalba, korábban a közbiztonsági minisztérium vezetőjeként vett részt az ország irányításában.
Az államfői tisztség Vietnamban nagyrészt csak szimbolikus jelentőséggel bír.
Témák
Vietnam
2018.09.21 10:20