Porosenko aláírta az új ukrán oktatási törvényt

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta a nagy vihart kavart új oktatási törvényt, amelyet szeptember 5-én fogadott el a kijevi parlament. Az államfő a jogszabály aláírásakor hangsúlyozta, a törvény lehetőséget teremt az oktatási rendszer „mélyreható és átfogó” megreformálására, egyúttal megnöveli az ukrán mint államnyelv szerepét az oktatásban – adta hírül hétfő este a távirati iroda.

A elnöki hivatal tájékoztatása szerint az államfő a jogszabály aláírásakor hangsúlyozta, a törvény lehetőséget teremt az oktatási rendszer "mélyreható és átfogó" megreformálására, emeli ezáltal az oktatás színvonalát és a fiatalok versenyképességét a munkaerőpiacon. Kiemelte továbbá annak fontosságát, hogy a törvény megnöveli az ukrán mint államnyelv szerepét az oktatásban.

A magyar kormány az utolsó pillanatokig próbált nyomást gyakorolni az ukrán elnökre, hogy ne írja alá a törvényt, amely a kisebbségi nyelveken történő oktatás visszaszorítása miatt Magyarországon is tiltakozásokat váltott ki. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere – szintén hétfőn – Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola tanévnyitóján mondott beszédében üzent. Kijelentette, hogy a jogszabály vitatott cikkelye „ezer sebből vérzik”, és szembemegy mindazzal, amire a szabaddá lett ukrán és magyar nemzet szerződött egymással, valamint egy sor olyan nemzetközi egyezménnyel, amelyet az európai nemzetek közössége felé indulva Ukrajna elvállalt. „Készen állunk küzdeni, készen állunk tárgyalni, készen állunk a nemzetiségi oktatás érdekében megegyezni" – közölte Balog, a jelek szerint: mindhiába.

Szerző
Frissítve: 2017.09.25. 23:33

Autóra zuhant a KLM repülőgépének egy darabja

Publikálás dátuma
2017.09.25. 22:24
Illusztráció. FOTÓ: PASCAL PAVANI/AFP
Autóra zuhant a KLM holland  légitársaság egyik Boeing 777-200-as repülőgépéről levált burkolatdarab Oszaka közelében, a balesetben senki nem sérült meg, és a gép is biztonságban elérte úti célját. 

Az Aviation Herald légiközlekedési szaklap hétfői beszámolója szerint a gép Oszaka-Kansai repülőteréről szállt fel, majd a város felé fordult és folytatta az emelkedést. A Boeingről idő közben leszakadt egy nagyjából egy négyzetméteres darab, ami az 1-es autópályán közlekedő egyik személyautóba csapódott. A jármű utasai nem sérültek meg.

Sem a gépen lévő hajózó személyzet, sem pedig az utasok nem vettek észre semmit, a Boeing viselkedése nem változott meg, a gép 321 utassal a fedélzetén 11 órával a felszállás után biztonságosan landolt Amszterdamban.

A japán közlekedési minisztérium később közölte, hogy vizsgálatot indítottak, ennek során kiderült, hogy a gép jobb oldali szárnytövének egy nagyjából 1 négyzetméteres, 4 kilós borítása vált le.

Szerző
Témák
baleset KLM Oszaka

Trump háborút hirdetett Észak-Korea ellen?

Publikálás dátuma
2017.09.25. 21:28
FOTÓ: SAUL LOEB, ED JONES / AFP
Phenjan azzal vádolja Washingtont, hogy Donald Trump amerikai elnök háborút hirdetett Észak-Korea ellen. 

Az ENSZ tagállamainak és az egész világnak is pontosan emlékeznie kell arra, hogy "az Egyesült Államok hirdetett először háborút Észak-Korea ellen" - fogalmazott újságíróknak a világszervezet New York-i központjában az észak-koreai külügyminiszter. Ri Jong Ho hozzátette, hogy Phenjan fenntartja magának a jogot az ellenlépésekre, köztük amerikai stratégiai nehézbombázók lelövésére, még akkor is, ha azok nem Észak-Korea légterében repülnek. "Mivel az Egyesült Államok háborút hirdetett, minden jogunk megvan az ellenlépésekre" - hangsúlyozta.

Ri Jong Ho emlékeztetett arra, hogy "Trump azt állította, hogy vezetőink már nem sokáig lesznek hatalmon. Ezzel kapcsolatban a lehetséges ellenlépésekre utalva megjegyezte, "majd elválik, ki lesz itt tovább". A külügyminiszter nem fejtette ki pontosan, hogy mire gondol.

Az észak-koreai politikus szombaton, az ENSZ-közgyűlés ülésszakán elmondott beszédében már utalt az amerikai elnök - szintén az ENSZ-ben elhangzott - keddi megjegyzéseire, és "zavart embernek", valamint "megalománnak" nevezte Donald Trumpot. Az amerikai elnök ugyanis beszédében azzal fenyegette meg Phenjant: amennyiben az Egyesült Államok arra kényszerülne, hogy megvédje önmagát vagy szövetségeseit, akkor "megsemmisíti" Észak-Koreát.

Washington szombaton B-1B típusú hadászati nehézbombázókat küldött az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe. A Pentagon akkor bejelentette: ezzel az Egyesült Államok elszántságát akarták megmutatni, valamint egyértelmű üzenetet küldtek Phenjannak arról, hogy az amerikai elnöknek számos katonai lehetősége van a fenyegetés legyőzésére.

Szerző