Felpörgetik a választásokra a parképítést a Ligetben

Publikálás dátuma
2017.09.26 22:30
Fotó: Facebook/Liget Budapest
Fotó: /
Kutyamosdatós ebfuttatót, új illemhelyet, sportpályát avathatnak a Városligetben a kormánypárti politikusok az országgyűlési választások idején. De csak akkor, ha valóban elkészülnek a parkfelújítás első szakaszával és elég lesz rá egymilliárd forint.

A Liget-projekt részét képező parkfelújításról tartott fórumon Persányi Miklós, a beruházás zöldügyi miniszteri biztosa bejelentette: tavaszra már élvezhetik a Városliget látogatói és kedvelői a beruházás első szakaszának eredményeit. Valójában nem a kormány által megálmodott múzeumi negyed, vagy a Liget-projekt részeként e területre álmodott új épületek készülnek el, csupán a park "zöldfelújításának" első üteme. A négy fázisra bontott parkrekonstrukció első részével végezhetnek tehát a jövő évi országgyűlési választások idejére, már ha Persányiék megfelelő kivitelezői ajánlatokat kapnak, és persze ha senki sem indít jogorvoslati eljárást az október közepén záruló közbeszerzési eljárással szemben.

Fotó: Tóth Gergő

Persányi Miklós a Népszavának azt mondta, bízik benne, nem szállnak el az ajánlatok a valóságtól, s így beleférnek a tervező által kiszámított keretbe. Kérdésünkre, hogy a kivitelei terveknek megfelelő egymilliárd forint elegendő lesz-e a mai park parkosítására, nem tudott válaszolni. Szloszjár György, a Liget-projekt táj- és kertépítészeti feladatait végző Garten Studio Kft. vezetője szerint viszont elégnek kell lennie. Bár - tette hozzá - az utóbbi években kétségtelenül magasra kerültek a kivitelezői ajánlatok.

És hogy mire futja az egymilliárdból? Az első szakaszban a Vakok kertje, a sportpályák kisebbik része újulhat meg, továbbá létesül egy kutyatér ebmosdatóval és -pancsolóval, különféle akadályokkal, és "a kutyaásásnak teret adó talajjal". A Ligetben ugyanis a szabad kutyafuttatást megtiltják, az ebek mozgását a két kutyajátszótérre és egy nagyobb füves területre korlátozzák.

A felújított Vakok kertjének elkerítettsége megmarad, továbbra is elsősorban a vakok és mozgássérültek számára lesz látogatható, de felújítják a tájékozódást segítő burkolatrendszert, felújítják az építményeket, a vízarchitektúrát, a növényzetet, valamint egy új épület, egy pihenőpavilon is épül. A szomszédban lenne két új labdapálya, a 200 méteres futókör, két egyenként 60 méteres sprintpályával, kültéri fitnesz- és bemelegítő eszközökkel, amelyek elsősorban az iskolások sportolását szolgálná.

A vadonatúj, szintén körpavilonba kerülő, első ligeti mosdó itt kapna helyet. A Ligetben ugyanis összesen kilenc új illemhely létesülne, de ez még a távolibb jövő, 2018-ra csak egy készül el biztosan. Ezen kívül a Szépművészeti Múzeum előtti tér parkosítására költetnének az egymilliárd forintos keretösszegből, valamint közvilágításra, térbútorokra.

Ha nem lesz elég a pénz, vagyis a tervező által becsült költség alulmúlja a kivitelezők igényeit, az az átadás rovására mehet. Szloszjár 3-6 hónapra becsülte a parkrekonstrukció első fázisához szükséges munkaidőt, így ha novemberben valóban elkezdik, még sikerülhet tavasszal "ünnepelni", de konkrét átadási dátum kimondására a tervező nem vállalkozott. A tájépítész azzal számol, 2018 nyarán elkezdhetik a parkfelújítás második ütemét, a harmadikat az év végén, legkésőbb 2019 elején. A legbizonytalanabbnak a negyedik fázis mutatkozik, akkorra kell felfüggeszteni a Liget átmenő gépkocsiforgalmát, megszüntetve az áthajtást a Koós Károly sétányon, Állatkerti körúton.

Ha valóban elkezdik a park felújítását – amin kívül a Városligetet védők szerint nem is lenne másra szükség –, a Liget-projektből nem az egyik oda tervezett múzeum, hanem maga a zöldterület újjászületése juthat legközelebb a megvalósuláshoz. A projekt 2015-ös kezdete óta ugyanis eddig három épületet bontottak le, ám az oda álmodott múzeumok megépülése továbbra is távoli – ahogyan még a földmunkák elkezdése is. Az elmúlt fél éveben annyi történt, hogy a ligetvédők két bontási helyszínt visszakaptak demonstrációs területként.

A fórumon többen is kíváncsiak voltak a múzeumépítések kezdetére, ám az idevágó kérdésekre nem kaphattak választ. Hárításként Persányi Miklós például az Inforádió korábbi adását javasolta meghallgatni, amiben Baán László, a projekt miniszteri biztos nyilatkozott. Amire a projekt ellen tiltakozó környezetvédőknek most mindenképpen fel kell készülniük: 39 fa kivágása, 67 ültetése, 19 átültetése. Ezek csak a parkfelújítás szükséges következményei. Jó hír viszont, hogy lett a Ligetnek fagondozási protokollja, ami – Persányit idézve – kőbe vési a fák ápolásának, pótlásának, az állomány megújulásának szabályait.

2017.09.26 22:30

Életet mentett a hős szállodai recepciós

Publikálás dátuma
2018.08.17 17:25

Fotó: Facebook/ Országos Mentőszolgálat
Hotelben esett össze egy idős asszony, a fiatal férfi azonnal megkezdte az újraélesztést.
Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán mondott köszönetet egy szálloda recepciósának, aki egy idős nő segítségére sietett. Az asszony a hotelben esett össze, és miután a férfi nem tapasztalt légzést, azonnal megkezdte a beteg újraélesztését. Bár a központi rohamkocsi hamar a helyszínre ért és emelt szinten folytatta az ellátást, a fiatal szállodai alkalmazott sem tétlenkedett: segítette a további beavatkozásokat és még a betegmozgatásban is részt vett. Az idős nőt végül – az időben megkezdett mellkasi nyomásoknak köszönhetően – stabil állapotban szállították.
„A helyszínen nem igazán volt alkalmunk megköszönni a hős recepciós segítségét de remélem így talán elér hozzá!”
– mondta az eset után a mentőorvos.
2018.08.17 17:25
Frissítve: 2018.08.17 17:25

A nyugdíjreform talán már nem is elég

Publikálás dátuma
2018.08.17 16:52

Fotó: / Kállai Márton
Nem omlik össze a nyugdíjrendszer, de egyre nőnek a feszültségek: a frissen nyugdíjba vonulók és az idősebbek közt, de a 40 év után visszavonuló nők és a rugalmatlan korhatár miatt munkában maradók közt is.
Mielőbbi nyugdíjreformot sürget legújabb elemzésében az egyik legismertebb hazai nyugdíjszakértő. Simonovits András az Indexen arról értekezett, hogy azért lett volna jobb az egykor általa is támogatott inflációkövető nyugdíjemelés helyett mégis az előző évi nettó bérnövekedés felét is tartalmazó „svájci indexálásnál” maradni, mert akkor a régebbi ellátások is magasabb arányban nőttek volna. Az emiatt emelkedő nyugdíjkifizetések pedig óvatosabb béremelésre kényszerítették volna a kormányt, amely most a magas béremelésekkel és a szociális hozzájárulási adó szintén radikális csökkentésével látszólag paradicsomi állapotokat teremtett a munkavállalók és a munkaadók számára. A progresszív személyi jövedelemadó eltörlése és az utóbbi két év reálbérrobbanása azonban szinte elviselhetetlen egyenlőtlenségeket hozott a nyugdíjrendszerbe – szögezi le Simonovits. Már 18 százalékos rés keletkezett az azonos körülmények között 2-3 éve és a most nyugdíjba vonult friss nyugdíjasok között, és az idősebbek leszakadása idén, sőt a szerző szerint 2021-ig tovább nő. Végeredményként pedig az összes nyugdíjas rosszul jár, hiszen ellátásuk egyre kevesebbet ér a bérekhez képest. Ez az úgynevezett „helyettesítési ráta” 2015-ben még majdnem 70 százalék volt, ma már alig magasabb 50 százaléknál. A szakértő arra figyelmeztet a cikkben, hogy a bérnövekedés törvényszerűen lassul majd, a magasabb induló nyugdíjjal belépők hatására emelkedik az átlagnyugdíj és a helyettesítési arány visszaáll a magasabb szintre. Ezek hatására pedig néhány év múlva az akkori kormány kénytelen lesz ismét emelni a járulékkulcsokat. Simonovits András ehhez hozzáveszi azt a feszültséget is, ami a Nők40 lehetőségével élni tudók és a teljesen rugalmatlan, de egyre emelkedő korhatár miatt munkavégzésre kényszerített tömegek között feszül. Hevesen tiltakozik a biztosítók által gerjesztett hisztéria ellen, hogy a magyar nyugdíjrendszer hamarosan összeomlik, de állítja: Nők40 nélküli rugalmasabb korhatárt, progresszív személyi jövedelemadót és nem csak inflációkövető indexálást kell bevezetni – lehetőleg minél hamarabb.
Szerző
2018.08.17 16:52