Tüntetés a Városházán - És mégis "átment" a mobilgát

Publikálás dátuma
2017.09.27. 10:49

 Megerősítette korábbi döntését a római-parti védműről szerdai ülésén a Fővárosi Közgyűlés.  A testület nem támogatta a Lányi András író, filozófus által készített, a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmére vonatkozó, a római-parti tervezett védmű part menti változatát ellenző javaslatot, és kimondta azt is, hogy változatlanul fenntartja a korábbi, a part menti nyomvonalat támogató határozatát.  

A Lányi-féle javaslatot 9 igen és 19 nem szavazattal, 3 tartózkodás mellett utasították el. A képviselők 19 igen vokssal, 9 nem szavazat ellenében, 3 tartózkodás mellett döntöttek arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés változatlanul fenntartja az április 5-i határozatát, amelyben kimondta, hogy "a Csillaghegyi-öblözet árvízvédelmét szolgáló árvízvédelmi létesítmény a Duna-part menti nyomvonalon, továbbá a Barát-patak és az Aranyhegyi-patak mentén kerüljön megvalósításra".

Még a közgyűlés előtt egy installációt felállítva tiltakozott az Együtt reggel a Főpolgármesteri Hivatalnál.  (Fotó: Klubrádió)

 

De nem csak installáció volt, Juhász Péter, az Együtt elnöke, és Karácsony Gergely, a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje, Zugló polgármestere rögtönzött sajtótájékoztatót is tartott.  Azt már előre jelezték: tanácskozás kezdetén a városházán civilek és ellenzéki politikusok tiltakoznak a kormánypártok által egyszer már eldöntött part menti mobilgát ellen. És tényleg:

( A 24.hu, csak, hogy nevetni is legyen min, megírta: Horváth Csaba a vita hevében lemádámozta a főpolgármestert: Ha nem megy a kupleráj, akkor nem a kuplerájt adják el, hanen a madame-ot cserélik le, Madame Tarlós! - kiabálta a szocialisták közgyűlési frakcióvezetője.)

Ismét nyomatékosították véleményüket az ellenzéki pártok: 

DK: döntsön népszavazás a gát helyéről!

A Demokratikus Koalíció (DK) a "pofátlanság csúcsának" tartaná, ha a Fővárosi Közgyűlés szerdán egy nappal egy csütörtökre összehívott közmeghallgatás előtt döntene újra a Római-part árvízvédelme ügyében. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt sajtótájékoztatón megismételte, a DK szerint a Római-parti gát helyét népszavazásnak kellene kijelölnie. A DK politikusa kitért arra is, a Bálna tervezett eladása szerintük azt bizonyítja, hogy a városvezetés alkalmatlan egy ilyen intézmény működtetésére. Elfogadhatatlan, hogy a Bálna eladásából tervezett 11 milliárd forintot a 3-as metró felújítására fordítsa a főváros - tette hozzá. (MTI)

Nem hagyjuk, hogy közvetlenül a Duna partra betongátat emeljenekezt üzenték vasárnap délután a Római-partot védő civilek a főpolgármesternek és a fővárosi közgyűlésnek a Madách térről, ahol egy-két ezres tömeg gyűlt össze a Greenpeace hívására.

Az LMP elölről kezdené a tervezést

Az LMP azt kezdeményezi, hogy a Fővárosi Közgyűlés vonja vissza eddigi döntéseit a Római-part árvízvédelme ügyében, az új tervekhez pedig végezzenek egy évig tartó vizsgálatokat. Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése előtt sajtótájékoztatón azt mondta, azzal, hogy a főpolgármester megbízta Lányi Andrást egy alternatív javaslat elkészítésével, rögtön kiderült, hogy a tervezési folyamatban végig hiányoztak a megalapozó mérések.

"Geotechnikai, áramlástani" vizsgálatok nélkül pedig egy árvíz esetén könnyen átszakadhat, megsérülhet bármilyen védmű, ami után néhány óra alatt a teljes Csillaghegyi-öblözetet elöntheti az áradat, 55 ezer embert veszélyeztetve ezzel - közölte az LMP politikusa. (MTI)

 

Reagált a Greenpeace 

Újra felelőtlen döntés született a Római-partról - A Római-partra tervezett mobilgát ellenzői gyarapodnak a budapesti polgármesterek körében - ezt mutatja, hogy a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén megszavazta egy, a parti nyomvonaltól eltérő nyomvonal vizsgálatát. A Greenpeace Magyarország azt várja Budapest megválasztott döntéshozóitól, hogy állítsák le a parti mobilgát engedélyeztetési folyamatát, és találják meg azt a megoldást a Római-part árvízvédelmére, mely egyszerre képes megvédeni a lakosságot és megőrizni a partszakasz természeti értékeit. A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén elutasította a Lányi András szerkesztésében megjelent szakértői javaslatcsomagot, amely a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon oldaná meg a Római-part árvízvédelmet. Annak ellenére, hogy a parti mobilgát terveivel a budapestiek minősített többsége nem ért egyet, és a budapestiek több utcai demonstráción is kiálltak már azért, hogy természetrombolás nélkül akarnak árvízvédelmet. A közgyűlésen a Főpolgármester nem tette lehetővé, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjai szavazhassanak a Római-part jövőjéről szóló népszavazás lehetőségének kivizsgálásáról, annak ellenére, hogy Tarlós István korábban ígéretet tett arra, hogy “fel fogja vetni” a népszavazás kérdését. ( A teljes közleményt itt olvashatják

Amiről még döntöttek: 

"Értékesítik" a Bálnát

A testület 20 igen szavazattal, 9 nem szavazat ellenében és 1 tartózkodás mellett határozatott hozott arról, hogy nyílt pályázati eljárás lefolytatása útján értékesíteni kívánja a 12 ezer 975 négyzetméter alapterületű ingatlant.  Az ingatlan legalacsonyabb vételára - az adásvételi szerződés tervezete szerint - nettó 11 milliárd forint.   Tarlós István főpolgármester hangsúlyozta: nem arról született döntés, hogy a főváros eladta a Bálna Budapest Kereskedelmi és Kulturális Központot, hanem kiírnak egy pályázatot, amelynek eredménye majd a közgyűlés elé kerül, és akkor arról dönt majd a testület.

Együttműködési és barátsági megállapodás Szófiával

Együttműködési és barátsági megállapodást köt Budapest a bolgár fővárossal, Szófiával - az erről szóló dokumentumot a Fővárosi Közgyűlés szerdán hagyta jóvá. A testület 30 igen szavazattal, 1 nem ellenében támogatta a megállapodást, és felhatalmazta Tarlós István főpolgármestert a dokumentum aláírására. Az elfogadott előterjesztésben emlékeztettek arra, hogy Tarlós István áprilisban hivatalában fogadta Jordanka Fandakova szófiai főpolgármestert. A két városvezető a találkozón egyetértett abban, hogy Budapest és Szófia számára egyaránt különösen fontos a két város, a két ország közötti kapcsolat szorosabbra fűzése.

Elfogadták a településkép védelméről szóló rendeletet

A testület 26 igennel, 1 nem szavazat ellenében, 2 tartózkodás mellett támogatta a Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes jegyezte előterjesztést.Az indoklás szerin "a rendelet megalkotásával a fővárosi önkormányzat biztosítja Budapest jellegzetes és értékes arculatának megóvását, alakítását, az épített és a természeti környezet egységes védelmét." A javaslat vitájában a jobbikos Tokody Marcell "bolsevista gengsztertempónak" nevezte, hogy az előterjesztés korlátozná a fővárosi plakátkihelyezést.

Szerző

Botrányos,"migránsozós" falugyűlés - Lemondott a polgármester

Publikálás dátuma
2017.09.27. 10:10
Ide aztán egyetlen migráns se jöjjön! - Őcsény/Google Street View
Itt 11 évig nyugalom és béke volt, elegem van, a falu lakóit nem lehet egymásnak ugrasztani. Holnaptól hivatalos, de lemondok – ezt mondta Fülöp János a Magyar Nemzet megkeresésére. Később a Tolna megyei Őcsény független polgármestere a kedd esti rendkívüli ülésen jelentette be, hogy valóban lemond tisztségéről.

Döntését azzal indokolta, hogy ezzel szeretne segíteni a településen kialakult feszült helyzet megoldásában. A 2300 lakosú községben sokan tiltakoztak amiatt, hogy egy helyi vállalkozó a Migration Aid szervezet közreműködésével menekülteket látott volna vendégül. "Sikerült a falu lakóit megosztani, nem akarom a feszültséget tovább fokozni" - fogalmazott. Elmondta azt is, hogy az ülésen kezdeményezte a képviselő-testület feloszlatását, erre azonban a hattagú testületből négyen nemmel szavaztak, ezután jelentette be a lemondást. Fülöp János 2006 óta volt a Szekszárd mellett fekvő település független vezetője.

Korábban írtuk:  a Magyar Nemzet helyszínre leutazó munkatársai telefonon beszéltek az ügy egyik főszereplőjével, Fenyvesi Zoltánnal, aki elmondta, hogy 6 éve üzemel a vendégháza, már korábban is üdültetett saját pénzből rászoruló családokat és gyerekeket. Ezúttal ő jelentkezett a Migration Aid hirdetésére, a 9 személyes házba 6-7 gyerek és a kísérő felnőttek érkeztek volna egy hétre. Négy ilyen turnusról volt szó, kisebb megszakításokkal.

Abban bíztam, hogy a falugyűlésen normális vita lesz, ahol meg lehet győzni az embereket, de hiába mondtam el, hogy gyerekekről van szó. Semmi megbeszélésre nem volt lehetőség – mondta Fenyvesi. Úgy döntött, hogy ideiglenesen visszalép a menekültek üdültetésétől. Nem gyávaságból, de nem gondolta volna, hogy ebből háború tör ki a faluban, és összevesznek az emberek a kocsmában. Nem haragszik senkire, nem a falu lakóit okolja a történtekért, hanem a kormányzati propagandát. Ilyen feszült helyzetben nem lett volna jó a gyerekek üdülése, és neki sem jó, hogy egy egész falu megutálja. A falugyűlés utáni éjszaka ugyanis kiszúrták a kocsija kerekeit.

A 24.hu korábban azt írta, hogy Fülöp János csak felajánlotta lemondását, azt szeretné, hogy sorsáról a képviselő-testület döntsön. Estére rendkívüli ülést hívtak össze, de információik szerint a polgármester maradni szeretne a falu élén, a célja az, hogy megerősítsék pozíciójában, és ezzel fölé kerekedjen helyi ellenlábasának, az alpolgármesternek.

Az előzmények: “Takarodj innen, vagy felgyújtjuk a házadat” - Falugyűlés Magyarországon

Szerző
Frissítve: 2017.09.27. 22:21

"Cukros bácsik" - Itthon alig figyeltek, Belgiumban kiverte a biztosítékot

Publikálás dátuma
2017.09.27. 09:31
Illusztráció/Shutterstock
Pedig az utóbbi idők egyik leggusztustalanabb reklámjai jelentek meg a köztereken, ám úgy tűnik, hogy a sorosozó, zsidózó "alcímekkel" ellátott gyűlöletgerjesztő üzenet-tengerben már nem jutott rá kellő figyelem. Kár amúgy, mert a társadalmi lélek rongálását meglehetősen nehéz gyógyítani, még akkor is, ha erre komoly elszánás mutatkozik. Ma pedig nem ilyen időket élünk. 

A hazai buszmegállók fényplakátjai között, illetve óriásplakátokon tűntek fel a puncs.hu "sugar daddy-s reklámjai, aminek az üzenete meglehetősen egyszerű: ha te egy szép, fiatal lány vagy, keress egy nem feltétlenül szép, nem feltétlenül fiatal, ám mocskosul gazdag pasit, és a "partiba" mindenki beleadja, amije van. ( az üzenet fordítva is működik persze, ha te egy nem feltétlenül szép...de mocskosul gazdag férfi vagy stb) Csak regisztrálni kell a társkeresésnek álcázott, valójában prostitúciót hirdető oldalra.

Magyarországon ahol Fidesz-barát, kormányzati segítséggel jómóddal is megkínált zenészek sajátos fejtegetésekbe bocsátkozhatnak a női princípiumról, ahol az ország Parlamentjében a magát családbarátnak mondó kormány tagjai olyan stílusban beszélnek a női képviselőkkel, amiért hajdan a polgári családokban szappannal szájkimosással fenyegették a magáról megfeledkezett csemetét, nos ebben az országban kis morgolódás volt a közösségi portálon az említett plakátok miatt, illetve néhányat összefirkáltak.  Ennyi. 

Mindeközben a Guardian most arról ír, hogy Belgiumban kitört a botrány, igaz, leginkább azért, mert a sugar daddy-s plakátok már a brüsszeli egyetemek közelébe merészkedtekek, ezzel azt is sugalmazva, itt a megoldás, ha szép és fiatal lányka vagy, de nem tudod fizetni a tandíjat.  Noha az országban szólás- és üzenetszabadság van, a belga miniszterek közölték:  jogi lépéseket tesznek azok ellen a weboldalak ellen, amelyek fiatal nőket és gazdag férfiakat hoznak össze, valamint eltávolíttatják az óriásplakátokat az egyetemek közeléből. 

Isabell Simonis a belga szocialista párt politikusa, nőügyi miniszter oktatási miniszter társával, Jean-Claude Marcourt-ral bejelentette: feljelentik a céget prostitúcióra felbújtás miatt. Amellett, hogy a fiatal lányokat a testük áruba bocsátására ösztönzik, ez a jelenség fokozza a férfi-dominanciát, és évtizedek munkáját rombolja, ami az egyenlőségen alapuló férfi.női kapcsolatra törekvést tűzte ki célul - mondta Isabell Simonis. 

Szerző