Előfizetés

Döntsön a nép! - Az Együtt és a Párbeszéd közös tájékoztatója (videó)

Nem új "felfedezés", mi lenne, ha valóban hagynák, hogy az emberek beleszólhasasnak a saját életükbe? Ezért kezdeményezett népszavazást a Római parti mobilgát ügyében az Együtt és a Párbeszéd. A Kúria döntésére várnak. 

Offshore számlákra utalt pénzek - Az LMP megadóztatná

Az LMP 9 százalékos adót róna ki azokra a vállalatokra, amelyek offshore számlákra utalják nyereségüket, hogy az így befolyt, a párt által százmilliárd forintos nagyságrendűre becsült bevételt béremelésre fordíthassa az ország.

Schmuck Erzsébet, a párt frakcióvezető-helyettese szerdai budapesti sajtótájékoztatóján az erről szóló törvényjavaslatukat azzal indokolta: Magyarország hosszú távú felemelkedése attól függ, hogy a bérek tartósan emelkednek-e. Jelenleg erre nincs fedezet. - mondta a politikus az MTI tudósítása szerint - miközben a multik a nyereségüket a kedvezőbb adózás érdekében offshore cégeknek utalják át. Elismerte, hogy a bérek stagnálása, a társadalmi különbségek növekedése világjelenség, amelynek legfőbb oka, hogy a gazdasági teljesítmény egyre nagyobb része az óriásvállalatok kezében halmozódik fel. Rámutatott, az OECD országaiban 1999 óta a munkatermelékenység 18 százalékkal nőtt, miközben a reálbérek csak 8 százalékkal emelkedtek. A magyar reálbérek részesedése a nemzeti jövedelemből 2007 óta csaknem 6 százalékkal esett vissza - mondta Schmuck Erzsébet, aki szerint ez azt igazolja, hogy a kormány gazdaságpolitikája kiemelkedően tőkebarát. A probléma ugyanakkor nemcsak a munkából élőket érinti, hiszen az alacsony jövedelmek mellett a fizetőképes kereslet sem elegendő - jegyezte meg.

"Csúfos kudarc, hogy két óra alatt kifogyott az Otthon melege pályázat"

Nem siker, hanem csúfos kudarc, hogy ismét két óra alatt kifogyott az Otthon melege pályázat. Vissza kell csoportosítani az EU-s pénzeket a lakások és a családi házak korszerűsítésére - írja közleményében Spät Judit, az Együtt politikusa.

A kormány energiahatékonysági és fejlesztési politikájának csúfos kudarcát mutatja, hogy ismét 2-3 óra alatt fogytak ki a gázkonvektorok cseréjére kiírt pályázati keretek. Az Együtt már az idei program augusztusi meghirdetésekor jelezte, hogy irreálisan kicsi a pályázati keret és elfogadhatatlan az "aki kapja, marja" alapon működő rendszer. Ilyen támogatási intenzitással 240 év alatt lehetne az összes hazai gázkonvektort korszerűre cserélni. 

Az Otthon melege program részeként a gázkonvektor csere pályázati idei kerete mindössze 1,5 milliárd forint, ami 12500 konvektor cseréjére nyújt 80 százalékos, egy konvektorra maximum 120 ezer forint, pályázónként maximum 500 ezer forint vissza nem térítendő támogatást. Szeptember 21-től indultak a pályázatok, régiónként eltérő időpontokban és valamennyi eddigi pályázat kerete rendkívül gyorsan kifogyott. A legrövidebb ideig talán az észak-alföldi régióban lehetett pályázni, a kedd reggel 8-kor megnyitott pályázati lehetőséget kedd 10 órára már le is zárták. De hasonló módon szintén csak 2-3 óráig lehetett pályázni az előző napokban a Dél-Dunántúlon és a Nyugat-Dunántúlon. Mindössze a közép-magyarországi régióban tartott ki a keret egy teljes napig.