Hetvenötezer menekült jut lakáshoz és munkához Olaszországban

Publikálás dátuma
2017.09.27. 15:39
Fotó: MAHMUD HAMS / AFP
Majdnem hetvenötezer menekült pályázhat állami lakásra és munkahelyre Olaszországban a kormány által meghirdetett integrációs program keretében, amelyet részben az Európai Unió finanszíroz - adja hírül az MTI ( kicsit aggódunk a közlőért - a szerk.)  az olasz sajtó alapján.

A program - amelyet a belügyminisztérium dolgozott ki - az Olaszországban menekültstátusban részesült bevándorlók integrációját szolgálja. Első fázisban mintegy 75 ezer személyt érint: azokat, akik már pozitív választ kaptak menedékkérelmükre, és már tartózkodási engedélyt is kaptak. 

Az integrációs program értelmében a menekültek Olaszországban állami bérlakást és képességeik szerint munkahelyet kapnak. Olasz nyelvtanfolyamon vesznek részt, és kötelező iskolai képzésben részesülnek, valamint közegészségügyi ellátáshoz jutnak. Szakmai képzéseket fizetnek nekik, és részt vehetnek az elsősorban fiatal olasz állampolgároknak fenntartott polgári szolgálatban, amelyet a sorkatonai szolgálat helyett vezettek be önkéntes munkavégzéssel. Az olasz állam segíti az érintettek családegyesítését is. Az olasz kormány programja 100 millió euró EU-finanszírozásban részesül.

Aki azonban pályázni kíván, nem csak jogokat kap, el is kötelezi magát. Az integrációs program résztvevőinek alá kell írniuk az úgynevezett integrációs szabályokat, amelyek egyebek között az olasz alkotmány és jogszabályok tiszteletben tartását írják elő. Az Olaszországban letelepedő menekülteknek tisztában kell lenniük azzal, hogy laikus államban élnek, valamint ismerniük kell a nemi egyenjogúság szabályait - olvasható a programhoz fűzött olasz belügyminiszteri tájékoztatóban.

Az olasz sajtó megjegyezte, hogy a menekülttáborokban további 200 ezer ember várja menedékkérelme elbírálását. A Libero című jobbközép napilap szerint az integrációs program csak kaput nyit a menekültek előtt. A Libero arra figyelmeztette Marco Minniti belügyminisztert, hogy ügyeljenek arra, illetve kezeljék a helyzetet: a menekülteknek juttatott lakás és állás megnövelheti az ugyanezekre évek óta váró olaszok haragját.

Szerző

Elfogták az Iszlám Állam egyik toborzóját Brüsszelben

A brüsszeli nemzetközi repülőtéren letartóztattak egy fiatalembert, az Iszlám Állam terroristáinak feltételezett toborzóját, aki Belgium területén tervezett támadásokat elkövetni - közölte a La Libre Belgique belga napilap szerdán.

Rendőrségi információk szerit spanyol állampolgársággal rendelkező 26 éves gyanúsított szoros belga kapcsolatokkal rendelkezett, akikkel Belgiumban tervezett terrortámadásokat elkövetni. A spanyol rendőrség tájékoztatása szerint a fiatalember az Iszlám Állam terrorszervezet propagandaanyagainak egyik legfontosabb terjesztője. Az elmúlt időszakban kétszer próbált meg sikertelenül visszatérni a konfliktus sújtotta közel-keleti régióba, hogy ott újra csatlakozzon az Iszlám Állam Szíria és Irak területén tevékenykedő harci alakulataihoz. 

A spanyol hatóságok ezt követően, a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelem keretében, elfogatóparancsot adtak ki ellene - tették hozzá.

Szerző

Nem úszta meg, elnevezték Orbán Viktornak a virágot - Bizonyító erejű videó

Publikálás dátuma
2017.09.27. 14:55
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök , mellette felesége, Lévai Anikó orchidea-elnev
Nem érheti szó a ház elejét, az eseményre már tegnap felkészítettük olvasóinkat.  Úgyhogy nem is szaporítanánk a szót tovább, nézzék meg a miniszterelnök által a közösségi portálon megosztott videót a jeles eseményről. Amelyből egyébiránt az is kiderül, hogy Horn Gyula is részesült ebben a megtiszteltetésben. 

Szerző