Előfizetés

"Átnyomta" a mobilgátat a közgyűlés - Reagált a Greenpeace

 A Római-partra tervezett mobilgát ellenzői gyarapodnak a budapesti polgármesterek körében - ezt mutatja, hogy a Fővárosi Közgyűlés mai ülésén megszavazta egy, a parti nyomvonaltól eltérő nyomvonal vizsgálatát. A Greenpeace Magyarország azt várja Budapest megválasztott döntéshozóitól, hogy állítsák le a parti mobilgát engedélyeztetési folyamatát, és találják meg azt a megoldást a Római-part árvízvédelmére, mely egyszerre képes megvédeni a lakosságot és megőrizni a partszakasz természeti értékeit.

A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén elutasította a Lányi András szerkesztésében megjelent szakértői javaslatcsomagot, amely a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon oldaná meg a Római-part árvízvédelmet. Annak ellenére, hogy a parti mobilgát terveivel a budapestiek minősített többsége nem ért egyet, és a budapestiek több utcai demonstráción is kiálltak már azért, hogy természetrombolás nélkül akarnak árvízvédelmet. A mobilgát tervét szakmai körökből is egyre több támadás éri. A vízügyi szakma hat nemzetközileg is elismert vízmérnöke adott ki a napokban egy állásfoglalást a part menti mobilgát ellen. A vízügyi szakértők kijelentették: veszélyesnek tartják a parti nyomvonal jelenlegi terveit, és olyan árvízvédelmi megoldást javasolnak, amely nemcsak megóvná a Római-part jelenlegi hangulatát, de valódi biztonságot is nyújtana a Csillaghegyi-öblözetben élő 55 ezer embernek.

A közgyűlésen a Főpolgármester nem tette lehetővé, hogy a Fővárosi Közgyűlés tagjai szavazhassanak a Római-part jövőjéről szóló népszavazás lehetőségének kivizsgálásáról, annak ellenére, hogy Tarlós István korábban ígéretet tett arra, hogy “fel fogja vetni” a népszavazás kérdését.

A Greenpeace Magyarország azt várja a III. kerületi önkormányzattól, hogy ne adja meg a tulajdonosi hozzájárulását a parti nyomvonalhoz, a Főváros pedig amellett, hogy a mai közgyűlési döntés értelmében megvizsgálja a telekhatároknál húzodó nyomvonalat, állítsa le a parti nyomvonal jelenleg folyó engedélyezési eljárását.

“Olyan megoldásra van szükség a Római-parton, mely a legkisebb környezeti károkat okozva képes megvédeni a lakosságot, például a jelenlegi, Nánási út - Királyok útja nyomvonalon húzodó gát megerősítével. Ezt követeljük most vasárnap 15:00 órától a Római-parton tartott demonstráción is. Ötvenötezer ember biztonságáról és Budapest egyik utolsó természetközeli Duna-partjáról van szó - nem lehet a budapestiek akaratával és a független vízügyi szakma véleményével szembe menve dönteni egy ilyen horderejű kérdésben” - nyilatkozta Gadó György Pál, a Greenpeace Magyarország zöldterület-kampányfelelőse.

Árpád-kori temető Gyöngyösön (fotók)

Publikálás dátuma
2017.09.27. 15:50
MTI Fotó: Komka Péter
Az egri Dobó István Vármúzeum munkatársai az Árpád-kori temető feltárásán dolgoznak a gyöngyösi Olajbanfőtt Szent János-templom kerítőfalánál 2017. szeptember 27-én. A helyi önkormányzat támogatásával elkezdődött a korábban ismertté vált temető feltárása. 

Az Olajbanfőtt Szent János-templom mellett egy hete kezdődött és várhatóan október elejéig tart a feltárás,a melynek során eddig már tucatnyinál több sír került elő egy alig 30 négyzetméteres területről. A templom kerítőfalán kívül Árpád-kori, míg a falon belül a kora újkorból származó csontvázakra bukkantak, melyek alapján feltételezhető, hogy Gyöngyös és az érintett városrész az eddig ismertnél korábban is lakott hely volt - mondta el Tóth Zoltán, az  egri Dobó István Vármúzeum ásatásvezető régésze.

Felidézte: az első sírokat a környéken végzett csatornázás földmunkái közben, még 2013-ban találták meg. Az egri Dobó István Vármúzeum tervei között azóta szerepelt a terület feltárása, melyet most a gyöngyösi önkormányzat 500 ezer forintos támogatása tett lehetővé.

Az ásatás jelentőségéről szólva kifejtette: az időközben elvégzett szénizotópos kormeghatározási vizsgálatok alapján a kerítőfalon túli, a felszín alatt meglepően sekélyen, mindössze 80 centiméteres mélységben található legfelső temetkezési réteg a 990 és 1040 közötti időszakra tehető. Ez alatt azonban még további 2-3 rétegre számítanak, melyek lefelé haladva legalább 30 évvel régebbiek lehetnek - mondta.

Mindezek alapján már jelenleg is nagy biztonsággal feltételezhető, hogy Gyöngyös és a városrész már jóval korábban lakott volt 1261-ből származó első írásos említésénél.

Bajnai Gordon megmutatta magát a Facebook-on

Az amúgy nem sokat posztoló, feltűnési viszketegséggel sem vádolható volt kormányfő, aki legutóbb Botka László egyik felvetésére reagálva  megnyugtatta a közvéleményt, hogy nem készül újabb politikai szerepre, most egy kedélyes képet tett közzé a közösségi portálon. Amivel azért jelezte, a szíve továbbra is hova húz.