Placebo hatású homeopátiaítélet

Publikálás dátuma
2017.09.28. 07:05

Nehéz lesz a patikai polcok kínálatában is érvényesíteni a tudomány álláspontját. Hiába adott ki új állásfoglalást az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC), miszerint nincs bizonyíték arra, hogy a homeopátiás szerek bármely betegség esetén hatékonyak lennének, a gyógyszertárakból, ezzel még nem lehet kitakarítani a hatástalan készítményeket. 

Az állásfoglalásban azt írták: „az irodalom kimerítő áttekintése után sem állnak rendelkezésre a homeopátiás termékek és eljárások hatékonyságát alátámasztó, tudományosan elfogadható, kellőképpen meggyőző és reprodukálható bizonyítékok.” Magyarul, akik használják, legfeljebb a palcebo-hatását élvezhetik ezeknek a szereknek.

Az Európai Bizottság vonatkozó irányelvei azonban egyelőre megengedik, hogy az európai gyógyszerkönyvben homeopátiás szerként, a terápiás hatékonyság bizonyítása nélkül is regisztrálhassanak egy készítményt. E kategóriában a termékek összetételét sem kell pontosan megadni az engedélyezéshez.

Homeopátiás szerek a hazai gyógyszertárakban is kaphatók, pedig ami a patikák polcaira kerül, annak elvben garantáltan biztonságosnak és hatékonynak kell lennie. E készítmények viszont, mint a tudományos testület szeptemberi állásfoglalásából kiderült: nem azok. „Ahhoz, hogy ezek szerek lekerüljenek a gyógyszerek mellől a patikai polcokról az Európai Bizottságnak módosítania kellene a homeopátiás szerek forgalmazásáról is rendelkező gyógyszerkönyvet” – nyilatkozta a Népszavának Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, aki úgy véli, az EASAC kemény hangú állásfoglalása nyilván eljutott a bizottsághoz is. Ám amíg ez a testület nem kezdeményezi a homeopátiás szerek forgalmazásával kapcsolatos szabályok megváltoztatását, addig a patikák polcain legálisan van ott. Hankó Zoltán megjegyezte: a patikusoknak sem könnyű a gyógyszereket és a homeopátiás készítményeket egymás mellől árulni. Mert például: szabad-e a gyógyszerésznek olyan szert ajánlania, amelynek a hatásosságáról nincs meggyőződve? – tette fel a kérdést a szakember. Különösen úgy aggályos a kérdés, hogy olykor orvos által írt receptet is visz a beteg. Hankó hozzátette azt is: az orvossal ellentétben a gyógyszerésznek nincs választási szabadsága, lelkiismereti okra hivatkozva nem tagadhatja meg egyetlen gyógyszer kiadását sem. A kamara elnöke szerint egyelőre a köztestület csak annyit tehet, hogy tájékoztatja a gyógyszertárakat az EASAC homeopátiás szerekkel kapcsolatos állásfoglalásáról. És bíznak a betegek és a gyógyszerészek bölcsességében.

Szerző

Állóháború a Római-partért

Publikálás dátuma
2017.09.28. 07:04
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Demonstráció, sértegetés és egy tervtanulmányra tett, kétes hasznú javaslat jellemezte a fővárosi önkormányzatot szerdán, ám a mobilgát körüli botrány nem apad.

Személyeskedésbe is torkolló, kétórás politikai vita volt a Fővárosi Közgyűlésben a Római-partról, ám végül maradt a tavasszal kialakult helyzet: a közgyűlés fideszes többsége továbbra is a mobilgát - a civilek szerint környezetromboló és a veszélyes - nyomvonalát támogatja a parttól jóval távolabbi, jelenlegi, Királyok útja-Nánási úton futó védvonallal szemben. Ugyanakkor a fővárosi Fidesz-többség hagyott magának egy kiskaput arra, hogy ha valamiért mégis ellehetetlenülne a parti nyomvonal: Bús Balázs óbudai polgármester javaslata alapján ugyanis a közgyűlés megszavazta, hogy tervtanulmány készüljön a mobilgát tavasszal elfogadott terveitől eltérő, a természetes vízparttól valamivel távolabb futó nyomvonalról is.

FOTÓ: Tóth Gergő

FOTÓ: Tóth Gergő

Ebben az esetben a parti magánterületek - csónakházak, lakóparkok - kerítésénél vagy bizonyos helyeken attól beljebb húzódna a védvonal. A fideszes Bús Balázs utalt rá: ezzel a verzióval megmaradhat a Római-part eddigi látványa, kavicsos fövenye és a vízparti fák jó része, ráadásul a telekspekulációnak is gátat vethet. Bús hosszasan érvel e megoldás mellett, s azt is közölte: saját, ezer fős kerületi közvélemény-kutatásuk szerint a lakók mindössze 17 százaléka támogatná a jelenleg elfogadott parti védvonalat, ugyanakkor 43 százalékuk szerint fontos lenne a Római-part hagyományos látképének a megóvása. A probléma csak az, hogy a "kerítésvonali" változathoz a parti telektulajdonosoknak le kellene mondaniuk a telkük egy részéről, amit a gát leghangosabb támogatói, az ártérben élő néhány családot és az ott működő vállalkozókat tömörítő "Egyesület a Római Partért" elutasít, mondván: a parti sétány kialakítása miatt már így is fel kellett áldozni egy darabot a telkükből. Ráadásul Orbán Viktor "kötélbarátja", Garancsi István érdekeltsége, a Market Zrt. épít egy lakóparkot a területen, ami szintén jelentős "gátja" lehet az új verziónak.

A környezetvédő civilek sem lelkesednek az elképzelésért: a Greenpeace témafelelőse, Gadó György Pál szerint a Bús-féle javaslatról szóló tanulmány készíttetése csak azt mutatja, hogy a Fideszen belül megingott a parti védvonal támogatottsága, ám a párt nem állt el a környezetromboló változat erőltetésétől. Így szerdán a közgyűlés elutasította a tavasszal már elfogadott parti nyomvonal kialakítását élesen kritizáló Lányi András-féle tanulmány elfogadását is. Mint emlékezetes: július végén Tarlós István maga ígérte meg, hogy ha régi környezetvédő-filozófus ismerőse tanulmányba szedi a parti mobilgát-ellenesek érveit, úgy azt a tanulmányt ő főpolgármesterként beterjeszti a közgyűlés elé, hogy "mindenkinek tiszta legyen a lelkiismerete". Lányiék augusztusban be is nyújtották is a Királyok útja-Nánási úti nyomvonal mellett érvelő, és a parti vonal környezetromboló mivoltát taglaló írásukat. Lányi azt is kérte, hogy a főváros folytassa le a kérdésben szükséges szakmai-társadalmi vitákat. Ehhez képest a főpolgármester nem volt hajlandó meghallgatni az ellenzői oldal szakértőit. "Maguk konokak, nekünk viszont igazunk van" - közölte a főpolgármester, aki szóvá tette, hogy az "néphülyítés miatt" nemrég még egy saját családtagja is a parti gát ellen érvelt.

A közgyűlés hangvétele ezúttal is indulatos volt, a szokásos Tarlós-ellenzéki adok-kapokból egy mondatot emelnénk ki, amit végül Tarlós István intézett az ülésteremben vele szemben helyet foglaló Gy. Németh Erzsébet (DK) fővárosi képviselőhöz: "hiába mosolyog úgy, mint egy hód." A közgyűlési teremben jelen voltak a part menti változatot támogató és az azt ellenző civilek, akik molinókon és magasba tartott táblákon fejezték ki véleményüket.

Döntsenek a fővárosiak!
Egy beton mobilgát-elemmel demonstrált az Együtt és a Párbeszéd a Városháza előtt szerda reggel. A római-parti védmű ügye ma már arról szól, hogy a budapesti városvezetés a többség vagy egy szűk kisebbség érdekeit képviseli – jelentette ki Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke. Juhász Péter, az Együtt elnöke pedig nemcsak a veszélyekre emlékeztetett, hanem arra is: a Párbeszéddel együtt népszavazási kérdést adtak be az ügyben, a Fővárosi Közgyűlést pedig arra kérte, hogy ne határozzanak a partmenti védmű mellett, hanem bízzák a budapestiekre a döntést.Csőbe húzták a falut a csatornaberuházással

Publikálás dátuma
2017.09.28. 07:02

Száz százalékos uniós támogatással megvalósult szennyvízberuházásra szedtek be pénzt helyiektől Nagybajomban, ennek ellenére az önkormányzat nem a teljes összeget fizeti vissza az érintetteknek – háborognak sokan a somogyi kisvárosban.

Másfél esztendeje adták át a szennyvíz-hálózatot a Kaposvárhoz közeli településen, ahol 2011-ben víziközmű-társulást alakítottak, és a 2013-ban elkezdődött beruházáshoz összesen 1,4 milliárd forintot nyert az önkormányzat.

– Már a kezdetekkor kiderült, hogy a projekt nem minden eleme lesz elszámolható az Európai Unió felé – mondta megkeresésünkre Czeferner Józsefné, a kisváros polgármestere. – A szerződést végül hétszer kellett módosítani, s a beruházás végére kiderült, 71 millió forintot nem tudunk betenni az uniós elszámolásba. Akadtak például olyan utcák, amelyek csak az egyik oldalon lakottak, s ezekben elvileg nem lehetett volna csatornázni, ám a város mégis vállalta ezt, hogy senki nem maradjon ki. Így viszont mire elkezdődött az építkezés, már több mint 60 milliós, az EU felé el nem számolható költségnél jártunk.

A helyi víziközmű-társulásnak 1048 tagja lett, s nagyjából harmaduk nem kötött még rá – az összesen 26 kilométer hosszú csatornát és 370 köbméteres szennyvíztelepet is magába foglaló – rendszerre.

– Vállaltuk, hogy 2021-re száz százalékos lesz a rácsatlakozás – tette hozzá Czeferner Józsefné. Négy évig tehát az a legfőbb feladatunk, hogy az érintett nagyjából háromszáz családot meggyőzzük a rákötés hasznára. Ha nem sikerül, az EU visszakérheti a beruházás költségének egy részét: minden rákötés közel másfélmillió forint, vagyis ha marad a jelenlegi állapot, könnyen bajba kerülhet a város.

A polgármester elismerte, a családonként befizetett 225 ezer forintnak csak körülbelül a háromnegyedét fizetik vissza, a különbözet a nem elszámolható költségeket fedezi.

– Erről azonban nem én döntöttem, hanem a víziközmű-társulás tagsága – állította, s hozzátette: 2021 után elvileg lehet róla szó, hogy valamekkora összeget még visszafizessenek majd. Czeferner Józsefné szerint az ügyet nagyjából 30-40 helyi gerjeszti, s tisztán politikai okokból: úgy vélte, megkezdődött a kampány a jövő évi választásokra.