Nemzeti Közszolgálati Egyetem;Hadházy Ákos;

2017-09-28 15:56:00

Hadházy cáfolja Orbán kedvenc egyetemét

Bár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) csütörtökön azt állította, hogy „Hadházy Ákos ellen büntetőeljárás zajlik„ ám az LMP-s politikus ezt lapunknak most egyértelműen cáfolta. 

Az NKE közleményében korábban az állt, hogy az „LMP társelnöke folytatta a felsőoktatási intézmény ellen korábban megkezdett rágalomhadjáratát”, amely miatt – mint írták – „a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) egy hónappal ezelőtt büntetőeljárást indított ellene, ami jelenleg is zajlik.”

A Magyar Nemzet viszont csütörtök délután megkereste Központi Nyomozó Főügyészséget arról érdeklődve, folytatnak-e nyomozást Hadházy ellen. Simon Richárd, a KNYF helyettes-szóvivője azonban a hírportálnak közölte, nincs eljárás a képviselő ellen. A lap emlékeztet rá, hogy mivel az ügyészség nem kezdeményezte a mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűlésben, így nem is lehetne eljárás ellene.

Az LMP korábban az alábbi közleményt adta ki az NKE költéseivel kapcsolatban:

Hadházy Ákos a mai korrupcióinfóján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újabb haszontalan, s több esetben bűncselekmény gyanúját felvető uniós (KÖFOP-os) pénzköltéseiről számolt be a Jó államot fejlesztő projektek kapcsán. Az LMP egyrészt elfogadhatatlannak tartja az uniós revizorok által is kifogásolt horribilis mértékű bérleti díjakat, melyeket az NKE megyei kormányhivatalok részére fizet ki. Egy másik klasszikus pénzkifolyatási módszerrel az egyetem erőteljes politikai háttérrel rendelkező személyek cégeinek ad nehezen magyarázható hasznosságú megbízásokat, esetenként ugyanazzal a feladattal több társaságot is megbízva. Az érintett szerződő felek között található a XVII. kerületi fideszes polgármester testvére, Riz Ádám, vagy a Nézőpont-csoport vezetője, Mráz Ágoston.

A harmadik feltárt pénzszórási technika az egyetemen az oktatók megbízása tankönyv- és tanulmányírással, amelyek egyrészt jelentősen túlárazottak, másrészt uniós forrást felhasználva kormányzati politikai célokat szolgálnak, mint az antidemokratikus módon elfogadott Alaptörvény dicsérete. Tipikusnak tekinthető az is, hogy az Egyetem alapfeladatainak az ellátásáért díjazzák az oktatókat és kutatókat a KÖFOP-2.1.2 pénzforrásaiból.

lásd még: Határokon átnyúló korrupció - Zöld út az Európai Ügyészség létrejöttének