Előfizetés

Hadházy cáfolja Orbán kedvenc egyetemét

Publikálás dátuma
2017.09.28. 15:56
FOTÓ: Népszava
Bár a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) csütörtökön azt állította, hogy „Hadházy Ákos ellen büntetőeljárás zajlik„ ám az LMP-s politikus ezt lapunknak most egyértelműen cáfolta. 

Az NKE közleményében korábban az állt, hogy az „LMP társelnöke folytatta a felsőoktatási intézmény ellen korábban megkezdett rágalomhadjáratát”, amely miatt – mint írták – „a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) egy hónappal ezelőtt büntetőeljárást indított ellene, ami jelenleg is zajlik.”

A Magyar Nemzet viszont csütörtök délután megkereste Központi Nyomozó Főügyészséget arról érdeklődve, folytatnak-e nyomozást Hadházy ellen. Simon Richárd, a KNYF helyettes-szóvivője azonban a hírportálnak közölte, nincs eljárás a képviselő ellen. A lap emlékeztet rá, hogy mivel az ügyészség nem kezdeményezte a mentelmi jogának felfüggesztését az Országgyűlésben, így nem is lehetne eljárás ellene.

Az LMP korábban az alábbi közleményt adta ki az NKE költéseivel kapcsolatban:

Hadházy Ákos a mai korrupcióinfóján a Nemzeti Közszolgálati Egyetem újabb haszontalan, s több esetben bűncselekmény gyanúját felvető uniós (KÖFOP-os) pénzköltéseiről számolt be a Jó államot fejlesztő projektek kapcsán. Az LMP egyrészt elfogadhatatlannak tartja az uniós revizorok által is kifogásolt horribilis mértékű bérleti díjakat, melyeket az NKE megyei kormányhivatalok részére fizet ki. Egy másik klasszikus pénzkifolyatási módszerrel az egyetem erőteljes politikai háttérrel rendelkező személyek cégeinek ad nehezen magyarázható hasznosságú megbízásokat, esetenként ugyanazzal a feladattal több társaságot is megbízva. Az érintett szerződő felek között található a XVII. kerületi fideszes polgármester testvére, Riz Ádám, vagy a Nézőpont-csoport vezetője, Mráz Ágoston.

A harmadik feltárt pénzszórási technika az egyetemen az oktatók megbízása tankönyv- és tanulmányírással, amelyek egyrészt jelentősen túlárazottak, másrészt uniós forrást felhasználva kormányzati politikai célokat szolgálnak, mint az antidemokratikus módon elfogadott Alaptörvény dicsérete. Tipikusnak tekinthető az is, hogy az Egyetem alapfeladatainak az ellátásáért díjazzák az oktatókat és kutatókat a KÖFOP-2.1.2 pénzforrásaiból.

lásd még: Határokon átnyúló korrupció - Zöld út az Európai Ügyészség létrejöttének

Élelmiszerek, csecsemőtápok megmérgezésével fenyeget egy zsaroló

Publikálás dátuma
2017.09.28. 15:34
Illusztráció - AFP fotó
Élelmiszerek megmérgezésével fenyeget egy zsaroló Németországban - írja az MTI a hatóságok információira hivatkozva. A konstanzi rendőrkapitányság, a ravensburgi ügyészség és a baden-württembergi fogyasztóvédelmi és mezőgazdasági minisztérium közös közleménye szerint egy ismeretlen megfenyegetett több üzletláncot, hogy mérgezett termékeket helyez el élelmiszerboltokban és drogériákban Németországban és külföldön, ha nem fizetnek ki neki egy bizonyos összeget. A Bild című lap úgy tudja, hogy a zsaroló tízmillió eurót (3,1 milliárd forintot) követel.

A közlemény szerint a fenyegetést "nagyon komolyan kell venni".  Az ismeretlen mérget helyezett el kisüveges kiszerelésű termékekben, amelyeket a múlt héten Friedrichshafenben elhelyezett több üzletben. Ezeket sikerült időben eltávolítani - ismertették.  Az ügyről tartott sajtótájékoztatón elmondták, hogy öt üveg csecsemőtápban találtak mérget, amely akár halált is okozhatott volna.

Biztonsági kamerák felvételei alapján a feltételezett elkövető egy 50 év körüli férfi. A felvételeket nyilvánosságra hozták és a lakosság segítségét kérik a gyanúsított elfogásához. Egyben fokozott óvatosságra intettek, a közlemény szerint ellenőrizni kell, hogy sértetlen-e a megvásárolni kívánt termékek csomagolása.

Határokon átnyúló korrupció - Zöld út az Európai Ügyészség létrejöttének

 Az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottsága (LIBE) zöld jelzést adott csütörtökön a határokon átnyúló korrupciós és csalási bűnesetek felgöngyölítését végző, európai uniós ügyészi hivatal, az Európai Ügyészség létrehozásához.

 Az EP sajtószolgálatának tájékoztatása szerint az Európai Ügyészség bizonyos feltételek mellett jogosult lesz a nyomozások és vádhatósági eljárások lefolytatására a strukturális alapokat érintő csalások és áfacsalások, valamint az unió pénzügyi érdekeit sértő egyéb bűncselekmények esetében, hozzájárulva ezzel az uniós költségvetés megerősítéséhez és hatékonyabb védelméhez. 

Az uniós csalások elleni küzdelem érdekében az Európai Ügyészség egyesíteni fogja az európai és a nemzeti szintű bűnüldözési erőfeszítéseket. Ki fogja egészíteni az unió csaláselleni hivatala (OLAF) és az uniós ügyészségi együttműködési szervezet (Eurojust) munkáját, mivel ez utóbbiak egyéni büntetőügyekben nem jogosultak nyomozás vagy vádhatósági eljárás lefolytatására. Noha hatásköre a részt vevő tagállamokra korlátozódik, az ügyészség együtt fog működni a részt nem vevő többi uniós tagállammal is.

Az Európai Ügyészség leghamarabb a rendelet hatálybalépésétől számított három év elteltével kezdheti meg a működését. Az uniós hivatal székhelye Luxemburgban lesz.

Eddig 18 EU-tagállam csatlakozott a megerősített együttműködéshez (Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Németország, Görögország, Spanyolország, Finnország, Franciaország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Portugália, Románia, Szlovénia és Szlovákia), és két további tagállam, Olaszország és Ausztria jelezte csatlakozási szándékát.