Börtönt kapott az anya, mert pénzt küldött Szíriába utazó fiának

Terrorizmus finanszírozásának vádjával két év szabadságvesztésre ítélt egy párizsi büntetőbíróság csütörtökön egy francia nőt, Nathalie Haddadit, amiért pénzt küldött dzsihadista fiának, aki az összegből repülőjegyet vett, hogy Szíriában csatlakozhasson az Iszlám Állam szervezetéhez.

A bíróság ugyanakkor az ügyészség kérése ellenére nem rendelte el a nő azonnali elzárását. A vádhatóság egyébként csak 18 hónapi börtönbüntetés kiszabását kérte, de azt állította: a nő hazudik, amikor azt állítja, hogy azért adott pénzt a fiának, hogy vakációra utazzon el.

A rendőri felügyelet alatt álló, 43 éves nő ügyvédje már jelezte, hogy fellebbeznek az ítélet ellen. A szabadságvesztés elektronikus karperec viselésével is kiváltható. A bíróság Nathalie Haddadi egyik másik fiát is elítélte terrorizmus finanszírozása miatt, ő másfél év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

"Nehéz elhinnem, hogy a nevemet terrorizmus finanszírozásával hozzák kapcsolatba. Én csak segítettem a fiamat, hogy legyen mit ennie. Soha nem küldtem pénzt Szíriába vagy Törökországba" - mondta a vádlott még az ítélethirdetés előtt.

Az igazságszolgáltatás azután vádolta meg a vallását nem gyakorló, muzulmán származású, kereskedelmi tanácsadóként dolgozó elzászi nőt, hogy 2015-ben kifizette a fia, Belabbas Bounaga Algériába szóló repülőjegyét. A radikálisként nyilvántartott, börtönviselt férfi 2015 novemberében az apjához utazott az észak-afrikai országba, holott bírósági ítélet tiltotta számára, hogy elhagyja Franciaország területét.

A nőt azzal is vádolják, hogy elrejtette a hatóságok elöl a fia útlevelét, majd további 2800 eurót küldött neki azért, hogy Algériából Malajziába tudjon utazni. Belabbas Bounaga Malajzia érintésével csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez Szíriában, ahol tavaly, 21 éves korában életét vesztette.

Nathalie Haddadi több interjút is adott a francia televízióknak. Elmondta, hogy csak támogatni akarta a fiát, ahogy azt minden anya tette volna, s nem érti, hogy miért vádolják terrorizmus finanszírozásával, amikor azért adott pénzt a fiának, hogy "az enni tudjon". Az ítélethirdetés előtt a nő a France Info hírrádióban elmondta, hogy elítéli a terrorizmust.

"Van egy 9 éves kislányom, egy határozott idejű munkaszerződésem, és hiteleim a bankban. Az átlagos emberek életét élem, nem jelentek semmilyen veszélyt a francia államra, de most sürgősen börtönbe akarnak zárni. Érthetetlen" - mondta a nő.

Nathalie Haddadi esete nem egyedi, a francia sajtó szerint több francia családot meggyanúsítottak már a hatóságok terrorizmus finanszírozásával, mert pénzt küldtek Szíriában tartózkodó hozzátartozóiknak, de ez az első eset, hogy per lett az ügyből.

Szerző

Magyarellenes híreket sugároztak - Súlyos bírságot kaptak a tévék

Magyarellenes megnyilvánulások miatt bírságolt meg a román országos audiovizuális tanács csütörtökön két román hírtelevíziót, amelyeket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelentett fel.

A tanács közleménye szerint a Realitatea TV-t 85 ezer lejre (5 millió 780 ezer forint), a B1 hírtelevíziót 20 ezer lejre (1 millió 360 ezer forint) bírságolták, mert megsértették az audiovizuális törvény, valamint az audiovizuális kommunikáció tartalmáról rendelkező szabályzat több cikkelyét, amelyek egyebek mellett a pártatlan, a kiegyensúlyozott és a jóhiszemű tájékoztatás kötelezettségére vonatkoznak.

A hírtelevíziók akkor sugároztak magyarellenes megnyilvánulásokat tartalmazó hír és beszélgető műsorokat, amikor az RMDSZ június közepén tárgyalásokat folytatott a román Szociáldemokrata Párttal (PSD) a szövetség esetleges kormányba lépésének feltételeiről.

Az RMDSZ vezetői szerint a média által teremtett magyarellenes hangulat nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a PSD végül visszalépett a tárgyalásoktól, és nem vállalta azoknak a törvényeknek az elfogadását, amelyek egyebek mellett bővítették volna az anyanyelvhasználatot a közigazgatásban a nemzeti kisebbségek számára, illetve a március 15. hivatalos ünneppé vált volna Romániában.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke csütörtökön elmondta: a manipuláció és a nacionalista propaganda magasiskoláját művelte a média, amely mélyen sértette a magyar közösséget, ezért kértek jogorvoslatot. 

Az RMDSZ akkor feljelentést tett a diszkriminációellenes tanácsnál Traian Basescu volt román elnök ellen is, aki támadta a magyarság ünnepét, március 15-ét. Basescu egyebek mellett kijelentette, a romániai magyarokat "senki nem akadályozza meg, hogy Budapesten ünnepeljenek, ahol ingyen kapnak enni és inni". Ebben az ügyben a diszkriminációellenes tanács még nem hozott döntést.

Szerző

Fekete címlappal tüntettek a lapok a sajtószabadságért

Rövid ideig tartó elsötétítéssel tiltakoztak a sajtószabadság elfojtása ellen szerbiai ellenzéki hírportálok csütörtökön.

Délben pár percre elsötétült néhány internetes oldal Szerbiában, a megnyitott lapokon fehér betűvel csak annyi volt olvasható: "Ilyen az, ha nincs szabad sajtó". Emellett csütörtökön a Danas című ellenzéki napilap, valamint a Vreme és a Novi Magazin című hetilap fekete csíkkal jelent meg, amelyen szintén a sajtó elhallgattatását elutasító, illetve a sajtószabadság mellett kiálló üzeneteket lehetett olvasni. 

Az akcióban a szervezők szerint körülbelül 150 hírportál vett részt, céljuk pedig az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy Szerbiában egyre kisebb a médiumok élettere.

A tiltakozás közvetlen kiváltó oka a dél-szerbiai Vranje kritikus hetilapjának, a Vranjske Novine című újságnak a pénzügyi ellehetetlenítése, illetve megszűnése volt. A lap 23 évig működött, a főszerkesztő szerint viszont kénytelenek voltak felfüggeszteni a folyamatos támadások és az előre be nem jelentett ellenőrzések miatt.

A csütörtöki megmozdulást szervező újságírók szerint a szerbiai sajtó egyre nehezebb helyzetben van, annak ellenére, hogy Szerbia európai uniós tagságra törekszik, a brüsszeli feltételek között pedig a sajtó szabadsága is szerepel.  A tiltakozásban nem vettek részt a jelentősebb napilapok, magazinok és hírportálok, illetve a legtöbb televíziós csatorna internetes oldala is aktív maradt a déli órákban. A hivatalos adatok szerint Szerbiában 1788 sajtótermék van, ebből 826 nyomtatott újság, 297 rádióadó, 190 televíziós csatorna és 272 internetes portál, a többi regisztrált médiacsatorna ezeken a kategóriákon kívül esik.

Szerző