Magyarellenes híreket sugároztak - Súlyos bírságot kaptak a tévék

Magyarellenes megnyilvánulások miatt bírságolt meg a román országos audiovizuális tanács csütörtökön két román hírtelevíziót, amelyeket a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) jelentett fel.

A tanács közleménye szerint a Realitatea TV-t 85 ezer lejre (5 millió 780 ezer forint), a B1 hírtelevíziót 20 ezer lejre (1 millió 360 ezer forint) bírságolták, mert megsértették az audiovizuális törvény, valamint az audiovizuális kommunikáció tartalmáról rendelkező szabályzat több cikkelyét, amelyek egyebek mellett a pártatlan, a kiegyensúlyozott és a jóhiszemű tájékoztatás kötelezettségére vonatkoznak.

A hírtelevíziók akkor sugároztak magyarellenes megnyilvánulásokat tartalmazó hír és beszélgető műsorokat, amikor az RMDSZ június közepén tárgyalásokat folytatott a román Szociáldemokrata Párttal (PSD) a szövetség esetleges kormányba lépésének feltételeiről.

Az RMDSZ vezetői szerint a média által teremtett magyarellenes hangulat nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy a PSD végül visszalépett a tárgyalásoktól, és nem vállalta azoknak a törvényeknek az elfogadását, amelyek egyebek mellett bővítették volna az anyanyelvhasználatot a közigazgatásban a nemzeti kisebbségek számára, illetve a március 15. hivatalos ünneppé vált volna Romániában.

Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke csütörtökön elmondta: a manipuláció és a nacionalista propaganda magasiskoláját művelte a média, amely mélyen sértette a magyar közösséget, ezért kértek jogorvoslatot. 

Az RMDSZ akkor feljelentést tett a diszkriminációellenes tanácsnál Traian Basescu volt román elnök ellen is, aki támadta a magyarság ünnepét, március 15-ét. Basescu egyebek mellett kijelentette, a romániai magyarokat "senki nem akadályozza meg, hogy Budapesten ünnepeljenek, ahol ingyen kapnak enni és inni". Ebben az ügyben a diszkriminációellenes tanács még nem hozott döntést.

Szerző

Fekete címlappal tüntettek a lapok a sajtószabadságért

Rövid ideig tartó elsötétítéssel tiltakoztak a sajtószabadság elfojtása ellen szerbiai ellenzéki hírportálok csütörtökön.

Délben pár percre elsötétült néhány internetes oldal Szerbiában, a megnyitott lapokon fehér betűvel csak annyi volt olvasható: "Ilyen az, ha nincs szabad sajtó". Emellett csütörtökön a Danas című ellenzéki napilap, valamint a Vreme és a Novi Magazin című hetilap fekete csíkkal jelent meg, amelyen szintén a sajtó elhallgattatását elutasító, illetve a sajtószabadság mellett kiálló üzeneteket lehetett olvasni. 

Az akcióban a szervezők szerint körülbelül 150 hírportál vett részt, céljuk pedig az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét arra, hogy Szerbiában egyre kisebb a médiumok élettere.

A tiltakozás közvetlen kiváltó oka a dél-szerbiai Vranje kritikus hetilapjának, a Vranjske Novine című újságnak a pénzügyi ellehetetlenítése, illetve megszűnése volt. A lap 23 évig működött, a főszerkesztő szerint viszont kénytelenek voltak felfüggeszteni a folyamatos támadások és az előre be nem jelentett ellenőrzések miatt.

A csütörtöki megmozdulást szervező újságírók szerint a szerbiai sajtó egyre nehezebb helyzetben van, annak ellenére, hogy Szerbia európai uniós tagságra törekszik, a brüsszeli feltételek között pedig a sajtó szabadsága is szerepel.  A tiltakozásban nem vettek részt a jelentősebb napilapok, magazinok és hírportálok, illetve a legtöbb televíziós csatorna internetes oldala is aktív maradt a déli órákban. A hivatalos adatok szerint Szerbiában 1788 sajtótermék van, ebből 826 nyomtatott újság, 297 rádióadó, 190 televíziós csatorna és 272 internetes portál, a többi regisztrált médiacsatorna ezeken a kategóriákon kívül esik.

Szerző

Katasztrófa a reptereken - Összeomlott több világvárosban a számítógépes rendszer

Publikálás dátuma
2017.09.28. 17:07
Illusztráció: Shutterstock
Egy számítógépes program mondott csődöt a világ nagyobb repülőterein, így például Londonban, Párizsban, Washingtonban vagy Melbourne-ben - szúrta ki a Blikk a Daily Mailen. Többórás sorok alakultak ki, így a gépek is jelentős késésekkel tudnak csak elindulni.

Az összeomlott számítógépes rendszer az utasok becsekkolásáért felel, az Amadeus Altea üzemelteti. A cég állítása szerint hálózati hiba okozta a leállást, és a szolgáltatást szépen lassan helyreállítják. Arra nem voltak hajlandóak válaszolni, hogy hackerek állnak-e az összeomlás hátterében.

Az érintett repülőterek között van például a londoni Heathrow és Gatwick, a párizsi Charles de Gaulle, valamint a Washington DC-ben, a Baltimore-ban, a Melbourne-ben, a Szingapúrban, vagy a Zürichben lévő repülőterek. 

A legtöbb gép általában egy, de inkább többórás késéssel indult el, ugyanis a becsekkolás így sokkal-sokkal hosszabb időt vett igénybe minden utasnak – írja a bulvárlap DailyMail információja alapján.

Szerző