Elúszó milliók és határidők a vizes vb után

Publikálás dátuma
2017.09.28. 19:22

Nyolcvanmillió felárat fizetett az úszó vb szervezője azért, hogy szeptember 30. helyett 15-ére helyreálljon a rend a Városligetben. Az eredeti határidőt sem sikerül tartani.

Még ma is építési területnek látszik a nyári vizes világbajnokság szinkronúszó-helyszíne a Városligetben. A lelátókat tartó acéloszlopok még mindig az égre meredve állnak a műjégpályánál. Szanaszét hevernek az építési anyagok, csövek, kábelek, törmelékek, a leszerelt ülések nagy kupacokban várják sorsukat hetek óta. Nem bontották vissza a medencéknek készült betonalapot, a versenyt és a munkálatokat kiszolgáló konténereket se szállították el. A turistáknak pedig az építési terület, továbbra is parkba mélyen benyúló kerítése mentén botladoznak.

A látvány önmagában meglepő, hiszen a júliusban rendezett vizes világbajnokság ideiglenes létesítményét ennyi idő alatt alighanem könnyedén el lehetett volna bontani. Ráadásul sokkal többről van szó annál, minthogy a vállalkozó kényelmes tempóban dolgozik. Három hete írtuk meg ugyanis azt, hogy a szinkronúszó helyszín bontásának felgyorsításáért nettó 78 millió forinttal toldotta meg a kivitelező pénzét a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.

Ez a 78 millió azért jár a Penta Industry Kft.-nek, hogy az eredeti szerződésben vállalt szeptember 30. helyett szeptember 15-re állítsa helyre az eredeti állapotot. Ezt azonban sem szeptember közepére, de úgy látszik, a hónap végére se tudja teljesíteni. A vizes vb romjait tároló városligeti helyszínen szinte megállt az idő.

Mint megírtuk, a gyorsítás legvalószínűbb oka az volt, hogy a szeptember 15-i hétvégén rendezték a szomszédos Hősök terén a Nemzeti Vágtát. Az építési területté változott műjégpálya pedig alaposan belerondított a turisztikai látványosságokba, a bontás miatt a versenyre hozott lovak istállóit is máshova kellett telepíteni.

A Penta Industryt eredetileg nettó 4,9 milliárd forintért bízta meg a vb-t szervező állami cég, hogy a város három pontján létesítményeket építsen. A Kőér utcában felkészülési épületet, a Külső Váci úton vízitelepet, a Városligeti műjégpályán szinkronúszó mobil stadiont húzott fel a cég. Az Átlátszó augusztus végén számolt be arról, hogy a Pentától nettó 400 millió forintért pótmunkát rendeltek, emiatt a megbízás értéke nettó 5,3 milliárd forintra nőtt. Mindezek után döntöttek a 78 milliós felárról a gyors bontásért.

Megkerestük a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.-t, de nem válaszoltak kérdéseinkre. Többek között az szerettük volna megtudni: Mi a késés oka? Fizet-e kötbért a vállalkozó? Mikorra állítják helyre az eredeti állapotot a ligetben? A Penta ügyvezetője azzal hárította el érdeklődésünket: "Kérdéseire nem áll módunkban válaszolni, ugyanis a Bp2017 Világbajnokság Szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft. és a Penta Industry Kft. közötti szerződés értelmében nyilatkozattételre kizárólag a megbízó jogosult.

A Penta egyébként nemcsak ezt a megbízást kapta a vizes vb összesen 102 milliárd forint értékű építkezési beruházásaiból. A pesti rakpart rendezését a Penta 2,1 milliárd forintért végezhette el. A Direkt36 oknyomozó portál hívta fel a figyelmet arra, hogy a Penta egyik beszállító partnere a kormányfő édesapja, Orbán Győző többségi érdekeltségében lévő cég volt. A Dolomit Kft. szolgáltatásait a Margitsziget csapadék-és szennyvízhálózatának 5 milliárd forintba került cseréje során vették igénybe.

Szerző

Jó hír! Napsütéses, száraz hétvégénk lesz

Publikálás dátuma
2017.09.28. 19:01
Illusztráció: Shutterstock
Napsütéses, száraz idő várható a hétvégén. Napközben többfelé még 20 Celsius-fok körüli meleg lehet, de a leghidegebb órákban néhol 3 fokig is hűlhet a levegő, sőt talaj menti fagy is lehet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak csütörtöki országos, középtávú előrejelzéséből.

Szeptember utolsó napjaiban, pénteken és szombaton a legtöbb helyen több órára kisüt a nap, csapadék nem valószínű. Pénteken a leghidegebb órákban általában 4-11 fok lehet, de az ország keleti felén néhol 1-3 fokig is lehűlhet a levegő. Itt-ott gyenge talaj menti fagy sem kizárt. Szombaton 3 és 10 fok között alakulnak a minimumok. A maximumértékek pénteken 16 és 20 fok között, szombaton 18 fok körül alakulnak.

Vasárnap, október első napján is sok napsütés várható, csapadék nélkül. A legalacsonyabb hőmérséklet 3-8, a legmagasabb 17-20 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Szerző

MSZP: Botka László kormányváltó ajánlata továbbra is érvényes

Botka László és a Magyar Szocialista Párt hétfői javaslata az ellenzéki összefogásról összezavarta a Fidesz forgatókönyvét. A teljes demokratikus ellenzéki egység, melynek lehetőségét javaslatunkkal megteremtettük, nyilvánvalóan nem érdeke Orbán pártjának.

Tarjányi Péternek, a Magyar Progresszív Mozgalom alapítójának mai nyilatkozata nem a kormányváltást, hanem a Fidesz hatalomban tartását szolgálja.

Az MSZP és miniszterelnök-jelöltje, Botka László ajánlata a többi ellenzéki párt számára továbbra is érvényes, várjuk a tárgyalásokat. Mi ugyanis Orbán Viktor kormányát akarjuk megbuktatni, nem az ellenzéket.

Molnár Gyula

az MSZP elnöke

Hiller István

az MSZP Választmányának elnöke

Tóth Bertalan

az MSZP parlamenti frakciójának vezetője

Szerző