Előfizetés

Nyugi! - Üzente a kormány képviselője az e-recept kapcsán

Publikálás dátuma
2017.09.29. 14:00
Illusztráció/AFP
A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke, és az elektronikus egészségügyi rendszer bevezetéséért felelős miniszteri biztos egyelőre nem ijedt meg az e-recepttől. Ők csütörtökön arra hívták fel a figyelmet, hogy egyelőre 2018 végéig az e-receptől függetlenül az orvos köteles kiállítani a hagyományos papírvényeket is. Azzal is nyugtattak, hogy a következő év végéig minden gyógyszervásárlás a patikában úgy történik, ahogyan eddig.

Ez viszont nem változtat azon, hogy aki ennél hosszabb távra tervez az ragaszkodjon az okmányirodában ahhoz, hogy időközben cserére szoruló személyijében legyen chip. A chipben ugyanis benne van az adószám, és a TAJ azonosító is. Így csak a személyi is elegendő lesz az elektronikus ügyek intézéséhez. Akinek ugyanis csak e-receptet írt fel az orvosa, és például nincs nála se hagyományos vény, se felírási igazolás, attól a gyógyszerésznek el kell kérnie a személyi igazolványát és a taj-számát is. Ha viszont van chipes személyije, akkor elegendő a patikába csak ezt magával vinnie.

Mint arról a Népszava szerdán beszámolt: a 65 évesnél idősebbek alapesetben chip nélküli személyit kapnak, igaz ez 60 évre szól. Ez a tíz éve bevezetett, jó szándékú intézkedés az Unió országaiban azt a cél szolgálja, hogy időseknek ne kelljen időről-időre bajlódniuk a személyi okmányok megújításával. Csakhogy az e-személyivel látszólag szinte mindben megegyező plasztik-kártyában nincs memóriachip.

Taskent - Babos Tímea döntős

Babos Tímea magabiztos játékkal bejutott a döntőbe a 250 ezer dollár (58 millió forint) összdíjazású taskenti keménypályás női tenisztornán.

A verseny második kiemeltje - aki a világranglista 52. helyén áll - pénteken a fehérorosz Arina Szabalenkával (119.) csapott össze, és rendkívül könnyedén, 22 perc alatt megnyerte az első játszmát. Már a második játékban elvette ellenfele adogatását, amit 4:1-nél megismételt, majd hozta a sajátját.

A második szett is eleinte úgy folytatódott, ahogy az első. Babos két brékkel 4:0-ra elhúzott, ott viszont kissé megtorpant, és ellenfele ezt kihasználva, három játékot nyerve felzárkózott. A nyolcadik gém úgy lett a magyar teniszezőé, hogy közben kicsit aláfordult a jobb bokája és két bréklabdát is hárított, majd a következő játékban ellenfele adogatásánál két meccslabdája akadt, de azokkal még nem tudott élni. Végül a saját szervajátékával zárta le a mérkőzést. A második szett 44 percig tartott.

Babos bő másfél hete, Québecben is döntős volt, és idén már harmadik alkalommal játszhat tornagyőzelemért, mivel februárban, Budapesten is fináléba jutott, és nyert is. A mostani döntőben az orosz Vera Zvonarjova vagy az ukrán Katerina Bondarenko lesz az ellenfele.

"Ez kemény volt, Szabalenka nagyon nagyokat ütött - értékelt saját honlapján a magyar teniszező. - Egy ideig rendkívül jól játszottam, aztán visszavettem az intenzitásból, ez pedig megbosszulta magát. Ellenfelem visszajött a mérkőzésbe, de végül sikerült kiküzdenem a győzelmet."

Babos 11.30-kor párosban is pályára lép, a cseh Andrea Hlavackovával az oldalán a döntőbe jutásért küzd majd az Irina Kromacseva, Ipek Soylu orosz, török duó ellen.

A jövő heti pekingi tornán viszont egyesben nem tud indulni, mivel ott selejtezőt kellene játszania, de arra a taskenti döntő miatt nem ér oda. Párosban ismét Hlavackovával szerepel majd.

Eredmény (a torna honlapjáról): egyes, elődöntő: Babos Tímea (2.)-Szabalenka (fehérorosz) 6:1, 6:4

Alternatív valóság

Németországban az élet lassan kezd visszatérni a régi kerékvágásba. Angela Merkel potenciális koalíciós partnerei - a liberális FDP, a Zöldek, de ide sorolhatjuk a folyamatosan lázadozó CSU-t is - már nem azzal vannak elfoglalva, milyen veszélyt jelent a szélsőjobb megjelenése a parlamentben. Különféle feltételeket határoznak meg, melyek nem teljesülése esetén - állításuk szerint - nem lépnének be Angela Merkel negyedik kormányába.

A legnagyobb kérdés az, képes lesz-e további politikai tőkét kovácsolni az AfD parlamenti jelenlétéből. Minden jel arra vall, az AfD ugyanarra a sorsra jut majd, mint az egykor nyíltan neonáci ideológiát hirdető NPD: felfalja magát, szétesik. Bár az Alternatíva a menekültválság nyomán vált jelentősebb politikai erővé, s kimondottan erős bázisra támaszkodhat a volt NDK területén, azokban a tartományokban azonban, ahol már bekerült a helyi törvényhozásba, képtelen normális munkára. Képviselői arról vitáznak szüntelenül, milyen irányba haladjon tovább a párt.

Az AfD ugyanis nem kiforrott politikai erő, a képviselőket csak a menekültek befogadásának elutasítása tartja össze. Szövetségi parlamenti frakciója rendkívül vegyes lesz: bár többségben vannak a jobboldali radikálisok, olyanok is akadnak, akik elutasítják a szélsőséges ideológiát. Az AfD szétesése ráadásul már azelőtt megkezdődött, hogy honatyái egyáltalán beültek volna a Bundestagba. Frauke Petry volt pártelnök ugyanis kedden bejelentette: bár egyéni körzetben mandátumot szerzett, nemcsak az AfD frakciójának nem lesz tagja, a pártból is kilép. Távozásával biztos, hogy felerősödnek a viták: még inkább jobbra forduljon-e a párt, vagy konstruktív ellenzék legyen.

Hasonló folyamatoknak lehetünk tanúi Franciaországban. A Nemzeti Front elnöke, Marine Le Pen ugyan a szélsőjobb szempontjából rekord mennyiségű szavazatot szerzett a májusi elnökválasztáson, mostanra azonban pártja teljesen megosztottá vált. Hiába szerzett vasárnap számos voksot az AfD is, 2017 Németországban sem lett a „lázadás éve”, s nem is lesz az.