OMP;otthon melege program;gázkonvektor;konvektorcsere;

Konvektorcsere - Egyre több furcsaság került napvilágra

A tegnapi nappal véget ért az Otthon Melege Programon (OMP) belül meghirdetett állami konvektorcsere-támogatási kör. Ennek keretében készülékenként legfeljebb bruttó 150 ezer, lakásonként legfeljebb bruttó félmillió forintot lehetett igényelni gáztüzelésű konvektorok cseréjére az erre szolgáló internetoldalon. 

A kiírás összesen másfél milliárdból gazdálkodott. Ez a lebonyolítást végző Nemzeti Fejlesztési Minisztérium saját bevallása szerint se volt elegendő 13 ezer készülék cseréjénél többre, miközben Magyarországon körülbelül 3 millió elavult készülék pazarolja a gázt és a levegőt. Noha a kiírás a költségek 80 százalékának utólagos megtérítését ígéri, szakértők a követelményeket kimerítő készülékek gyér kínálata és magas ára miatt a tényleges arányt inkább 50-60 százalékra teszik, akár több mint félmilliós sajáterő-igény mellett. Igaz, a nyertesek számára a tényleges beszerzés minden bizonnyal tavaszra csúszik, amikor már több készüléktípus kerülhet a pultokra.

Lapunk a pályázati hirdetményekben további furcsaságokra bukkant. Az augusztus 21-i, eredeti kiírásban még a zárást követő 24 órán belüli befogadást ígértek. Ez a szeptember 5-i frissítésből már elillant. Ez a Közép-Magyarországon kívülieket különösen kellemetlenül érintette: a három utolsóként megnyitott kiírás például már csak két órát élt. Ehhez képest a legelsőként kedvezményezett fővárosiak és Pest megyeiek még 26 órán át kísérletezhettek a feladással. Ez kirívó következetlenségre utal; legalábbis kevéssé hihető, hogy a közép-magyarországiak a többiekhez képest ennyivel lanyhábbak lennének. Ráadásul az időben rákövetkező Nyugat-Dunántúlnak is biztosítottak még 4 órát, a Dél-Dunántúlnak pedig 3-at. Mindezekből – a korábbi OMP-kiírásokból is kiindulva – leszűrhető: a lakossági energiapályázatok elérhetőségi ideje mondhatni a kiírás sorrendjétől függ. A jelentkezők számát a szaktárca még a korábbiaknál is furfangosabb képletbe rejtette: az idő előrehaladtával ezúttal csak összesített adatokat közöltek. Kivéve Közép-Magyarországot, ahová nem írtak semmit. A keret szerinti arányosítással ugyanakkor az ottani szerencsések száma másfélezerre tehető. Országosan hatezer anyagot fogadtak be, vagyis egy-egy jelentkező átlag két konvektort igényelt. A pályázatok térségenkénti számára vonatkozó becslésünk alapján az is nehezen indokolható, hogy míg a legutolsó időpontra sorolt közép-dunántúliakra anyagonként mintegy 154 ezer forint átlagtámogatás jut, addig a Dél-Dunántúlon ez az érték közel 350 ezer.

Nem könnyítette meg az eligazodást az sem, hogy közleményeikben az egyedi készüléktámogatásra nettó, a lakásonkénti teljes összegre pedig bruttó adatot közöltek.

A szaktárca mindemellett emlékeztet: október 15-ig továbbra is nyitva áll a 40 százalékos, lakásonként legfeljebb 700 ezeret biztosító kazáncsere-kiírás.