Előfizetés

Terror Marseille-ben - Hét személyazonossága volt a késelőnek

Publikálás dátuma
2017.10.02. 19:04
FOTÓ: CITIZENSIDE / Paul-Louis Leger
Hét különböző személyazonosság alatt szerepelt kisebb bűncselekmények miatt a francia rendőrség nyilvántartásában az a férfi, akit vasárnap a dél-franciaországi Marseille főpályaudvarán járőröző katonák lelőttek, miután késsel megölt két fiatal nőt - közölte a párizsi főügyész.

Francois Molins hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a támadónak legutóbb pénteken volt dolga a rendőrséggel, amikor Lyonban bolti lopáson kapták és őrizetbe vették, majd másnap szabadon engedték. A kihallgatásán egy 2014-ben Ahmed H. névre kiállított tunéziai útlevéllel igazolta magát, azt állította, hogy 1987. november 9-én a tunéziai Bizerte-ben született, elvált, munkanélküli, hajléktalan, rendszeres kábítószer-fogyasztó és szobafestésből tartja fenn magát. Az útlevél tulajdonosát soha nem ítélték el, nem szerepelt semmilyen rendőrségi nyilvántartásban. A rendőrség még vizsgálja, hogy nem hamis útlevélről van-e szó. Az okmány nem volt a támadónál Marseille-ben. 

A támadótól 2005 óta hét alkalommal vettek ujjlenyomatot kisebb bűncselekmények miatt a francia rendőrök különböző dél-franciaországi városokban, de a titkosszolgálatok nyilvántartásában nem szerepelt radikális iszlamistaként. Az ügyész tájékoztatása szerint a lyoni rendőrség "elégséges szabálysértés hiányában" nem indított eljárást szombaton a férfi ellen, s annak ellenére, hogy tunéziaiként illegálisan tartózkodott Franciaországban "a helyi hatóságoknak nem állt módjában elrendelni az eltávolítását (az országból)".

Jóllehet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vasárnap este magára vállalta a támadást, francia szakértők szerint számos kérdést vet fel a terrorszervezet üzenete, ugyanis a késelőt "jelenleg semmi nem kapcsolja" sem az Iszlám Államhoz, sem radikális iszlamistákhoz. A pályaudvaron megtámadott két 20 éves nő unokatestvérek voltak, egyikük Lyonban ápolónőnek tanult, s látogatóban járt Marseille-ben az unokanővérénél, aki a helyi egyetemen volt orvostanhallgató.

A támadó a térfigyelő kamerák felvétele szerint vasárnap délután 13 óra 32-kor órakor érkezett a pályaudvar előtti térre, ott leült egy padra, majd tíz perccel később hirtelen felállt és az első áldozata felé indult, akit többször megszúrt, mielőtt elfutott volna, majd egy félkört leírva, visszatért és a második áldozatát is hasonlóan, több erős késszúrással megölte - mondta az ügyész.

Egy járókelő, egy nő, megpróbált beavatkozni és egy zászlótartórúddal több ütést mért a támadóra, aki közben rátámadt a helyszínre érkező járőröző katonákra, akik közül az egyik, egy 24 éves tartalékos két lövéssel megölte. Több szemtanú is arról számolt be, hogy a férfi a támadás alatt többször is azt kiabálta, hogy "Allahu Akbar!"

"Mélyen felháborít ez a barbár cselekmény, osztozom a marseille-i áldozatok hozzátartozóinak és családjainak fájdalmában" - írta a Twitteren Emanuel Macron. A francia államfő egyben "üdvözölte, hogy az Őrszem (hadművelet) katonái és a rendőrök hidegvérrel és hatékonyan léptek fel". A támadás két nappal az új terrorelhárítási törvény nemzetgyűlési szavazása előtt történt. A törvénytervezet elfogadásával lehetővé válik a július 6-án hatodik alkalommal meghosszabbított rendkívüli állapot kivezetése. A 2015. november 13-i párizsi merénysorozat éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot november 1-én ér véget, a terrorkészültség ugyanakkor várhatóan nem csökken, a legmagasabb fokozatú marad az egész országban. A törvénytervezet átülteti a büntetőjogba a rendkívüli állapot idején a terrorizmus elleni harchoz használt eszközöket, például a prefektúrák által bármikor elrendelhető házkutatás és házi őrizet lehetőségét.

Megölt egy határőrt társával, majd felrobbantotta magát

Egy embert elfogtak az orosz hatóságok, egy másik pedig felrobbantotta magát abban a hétvégi incidensben, amelyben az ukrán határ közelében életét vesztette egy határőr  - közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) társadalmi kapcsolatokkal foglalkozó osztálya.

A hivatalos tájékoztatás szerint a határőrök szombaton igazoltattak két férfit, akik a Kurszki megyében található Tyetkino falu közelében át akartak szökni a határ ukrán oldalára. A kitört tűzharc során, amelyben egy határőr halálos sebet kapott, az egyik gyanúsított felrobbantotta magát.

Az FSZB további részleteket nem közölt. A TASZSZ vasárnap, nem hivatalos tájékoztatás alapján azt jelentette, hogy a határőrök támadói hárman voltak és mindannyian életüket vesztették. A hírügynökség emellett úgy értesült, hogy a fegyveresek Szíriából Ukrajnán keresztül próbáltak meg hazatérni Oroszország egyik észak-kaukázusi köztársaságába.

Lövöldözés Las Vegasban - Öngyilkos lett a támadó

Publikálás dátuma
2017.10.02. 18:46
FOTÓ: Tony Trip / ANADOLU AGENCY
Joseph Lombardo Las Vegas-i seriff szerint még a rendőrség kiérkezése előtt végzett magával a fegyveres támadás elkövetője, akinek holtteste mellett a rendőrség megfogalmazása szerint "legalább tíz" lőfegyvert találtak a Mandalay Bay szállodában. Magyar áldozata vagy sebesültje nincs a tömegmészárlásnak. 

A 64 éves Stephen Paddock helyi lakos, aki az eddigi hírek szerint egyedül követte el tettét és nem állt kapcsolatban fegyveres, vagy terrorista csoporttal, a Mandalay Bay szálloda 32. emeletén lévő szobájából lövöldözött. A szálloda a countryfesztivál helyszíne mellett van.           

A Las Vegas-i rendőrség a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) közösen folytatja a nyomozást. Jeff Sessions igazságügyi miniszter Washingtonban az FBI vezetőivel tárgyal, korábban telefonon egyeztetett a Las Vegas-i seriffel. 

Brian Sandoval, Nevada állam kormányzója, aki úton van Las Vegasba, közleményben fejezte ki együttérzését és felháborodását, "a tragikus és gyűlöletes erőszakos cselekedet miatt" az áldozatok hozzátartozóinak, Carolyn Goodman, a város polgármestere pedig köszönetet mondott mindazoknak, akik a tragédia után azonnal felajánlották segítségüket. Las Vegasban reggel óta sorok kígyóznak véradásra várakozva. 

Donald Trump elnök Twitter-bejegyzése után Mike Pence alelnök is együttérzését fejezte ki, Barack Obama volt elnök "értelmetlen tragédiának" nevezte a történteket, Bill Clinton volt elnök pedig Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy "ennek elképzelhetetlennek kellene lennie Amerikában".