Szabotálták a fideszesek Pintérék meghallgatását

Publikálás dátuma
2017.10.02 19:22
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés költségvetési bizottságának ülésén az Országházban n
Fotó: /
Hiába hallgatta volna meg a parlament költségvetési bizottsága a letelepedési kötvényekről Varga Mihályt, Pintér Sándort és az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) két vezetőjét is, a fideszesek hetedszer is elszabotálták ezt. Demeter Márta, az LMP országgyűlési képviselője lapunknak leszögezte: nyolcadszor is próbálkozik.

A nemzetgazdasági miniszter, a belügyminiszter és Balogh László, az ÁKK Igazgatóságának elnöke, valamint Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója eredetileg a hétfői ülésen 11 órára kiírt, majd délre, még később fél 1-re tolódott és még ehhez képest is 10 percet csúszó ülésen tartott volna beszámolót a programról. Szűcs Lajos, a bizottság fideszes alelnöke viszont azt indítványozta, hogy ezt a napirendi pontot ne tárgyalják. A kormánypárti képviselő cinikus indoklással állt elő: 14 perc múlva kezdődik a plenáris ülés, és nincs házelnöki engedély arra, hogy ezalatt ülésezhessenek. Mesterházy Attila, a bizottság MSZP-s elnöke viszont arra hívta fel a fideszes alelnök figyelmét, hogy a meghívót már pénteken megkapták, az ülés későbbre tolását is a kormánypártiak kezdeményezték.

Hasznosnak egyébként is nehezen lehet nevezni az összejövetelt, hiszen az oktatási rendszert érintő szocialista, illetve a betöltetlen háziorvosi praxisok pályázati keretének megemeléséről szóló indítványt sem tárgyalták a politikusok.

Közben az igazságügyi bizottság ülésén a kormánypárt megint lesöpörte az asztalról a Jobbik Alaptörvény-módosító indítványát, amely a migráció minden formáját kizárta volna. A radikális párt javaslata nemcsak a szegény, hanem a gazdag, 300 ezer euróért letelepedési jogot vásárló menekültek bevándorlását is megakadályozta volna. A múlt évről szóló zárszámadás ugyanakkor igen visszafogottan foglalkozik az egyik legnagyobb botránynak számító letelepedési kötvényes üzlettel, a Nemzetgazdasági Minisztérium által összeállított beszámolóra hivatkozva az mfor.hu azt írta: a tavalyi, negyedéves gyakorisággal kibocsátott papírok állománya 2016 végén 403 millió euró volt.

A kormány idén március végén visszavonta ezt a lehetőséget, bár Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója a Népszava hétfői számában úgy fogalmazott: a választások után újra kinyithat a kötvénybolt. Az ötlet gazdája egyébként Rogán Antal propagandaminiszter volt.

Kósa Lajos miniszter lett
Letette miniszteri esküjét Kósa Lajos, akit Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök javaslatára a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszternek nevezte ki. A kinevezés október 2-tól hatályos. Az elnöklő Latorcai János bejelentette, hogy Gulyás Gergely – miután a Fidesz frakcióvezetőjének választották – hétfőn lemondott az Országgyűlés alelnöki és a törvényalkotási bizottsági elnöki tisztségéről. A képviselők a parlament törvényalkotási bizottságának elnökévé választották a fideszes Hende Csabát.2017.10.02 19:22
Frissítve: 2017.10.02 19:41

Egy-egy zápor frissítheti a hőséget kedden

Publikálás dátuma
2018.08.20 21:23

Fotó: Shutterstock/
A legmelegebb kora délutáni órákban 31-35 fokot mérhetünk.
Kedden a sok napsütés mellett csak néhol északon és a déli, délnyugati tájakon alakulhat ki rövid ideig tartó zápor, zivatar. Északnyugaton a nap folyamán többször is megélénkülhet az északias szél. A legmelegebb kora délutáni órákban 31-35 fokot mérhetünk - írja az Időkép.    Szerdán is sokat fog sütni a nap, egy-egy helyi frissítő zápor, esetleg zivatar csak néhol délen, délnyugaton, esetleg keleten fordulhat elő. A keleties szél országszerte gyenge, mérsékelt marad. Hajnalban 15-21, délután 30-35 fok várható. Csütörtökön több lesz a felhő az égen, szórványosan előfordulhatnak záporok, zivatarok. Időnként élénk, néhol erős lesz a délkeleti szél, de zivatarok környezetében viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet 30-35 fok körül alakul. Pénteken előreláthatólag megszaporodnak a záporok, zivatarok. A változó irányú szél többfelé megélénkülhet. 25-34 fokos maximum értékeket mérhetünk, a Dunántúlon várhatók az alacsonyabb értékek. Hétvégére hidegfront érkezése valószínű viharokkal, lehűléssel, erős, viharos északnyugati széllel.
2018.08.20 21:23
Frissítve: 2018.08.20 21:33

Kezdődhet a buli, nincs akadálya a tűzijátéknak

Publikálás dátuma
2018.08.20 20:39
A 2017. augusztus 20-i tűzijáték látképe
Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Az időjárással nem lesz gond, több százezren nézhetik végig az este kilenckor kezdődő ünnepi programot.
Az augusztus 20-ai központi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs úgy döntött: meg lehet tartani a tűzijátékot – jelentette be hétfőn este a Kormányszóvivői Iroda. Az eddig beérkezett jelentések alapján az ünnepi tűzijátékot a terveknek megfelelően meg lehet tartani, az előrejelzések szerint a kilövés idején várható időjárás sem a biztonságos lebonyolítást, sem a látvány értékét nem fogja érdemben befolyásolni.
Kitértek arra is, hogy az ünnepi rendezvénysorozat eddigi programjai rendben, a terveknek megfelelően lezajlottak. A Kossuth téri ünnepi program alatt és az egész napos tömegrendezvények alatt semmilyen rendkívüli esemény nem történt. Az Országházat 11.30 és 19 óra között csaknem 8 ezer ember látogatta meg. Az este kilenckor kezdődő ünnepi tűzijátékra több százezrekre számítanak a szervezők, írja az MTI. A programon hét tonna pirotechnikai látványelemet használnak el, és 21 ezer fényeffektet mutatnak be.
2018.08.20 20:39
Frissítve: 2018.08.20 22:15