Előfizetés

Elsötétül éjszaka az Eiffel-torony

Publikálás dátuma
2017.10.02. 20:32
FOTÓ: Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun
Elsötétül keddre virradó éjjel a párizsi Eiffel-torony az előző napi Marseille-i késelés és a Las Vegas-i lövöldözés áldozatainak emlékére - jelentette be Anne Hidalgo Párizs főpolgármestere a Twitteren.

 "Ma este leoltjuk az Eiffel-torony fényeit éjféltől, a Marseille-i és a Las Vegas-i támadások áldozatainak emlékére. Egységesek vagyunk" - írta a városvezető.

A dél-franciaország Marseille főpályaudvarán vasárnap délután egy magát korábban tunéziainak valló, de hivatalosan még nem azonosított férfi halálra késelt két fiatal nőt, miközben azt kiabálta, hogy "Allah Akbar!". 

Las Vegasban legalább 58-an meghaltak és több mint ötszázan megsebesültek, amikor egy 64 éves helyi lakos, Stephen Craig Paddock egy koncerten fegyverrel támadt az emberekre.

Mindkét támadást az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vállalta magára, de a hatóságok egyelőre nem állapítottak meg semmilyen kapcsolatot az elkövetők és  terrorszervezetek, illetve iszlamista radikálisok között.

Las Vegas-i lövöldözés - Magára vállalta a támadást az Iszlám Állam

Publikálás dátuma
2017.10.02. 19:43
FOTÓ: Mark RALSTON / AFP
Az Iszlám Állam vállalta hétfőn a legalább ötven ember életét követelő Las Vegas-i fegyveres támadás elkövetését - közölte a dzsihadisták szócsövének számító Aamák hírügynökség. Azt is írják, hogy a támadó néhány hónappal korábban áttért az iszlám vallásra.

Az Aamák közlése szerint "a Las Vegas-i támadást az Iszlám Állam egyik harcosa követte el, eleget téve a koalíciós országok elleni támadásokról szóló felhívásoknak". A közel-keleti területeiről folyamatosan visszaszoruló Iszlám Államnak számos ellensége van, köztük az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció. 

A hvg.hu azonban azt írja, hogy a merényletet sokkal inkább inspirálhatta és nem megszervezhette az ISIS. Az elkövető, a 64 éves Stephen Paddock öngyilkos lett még a rendőrök kiérkezése előtt, holtteste mellett a rendőrség megfogalmazása szerint "legalább tíz" lőfegyvert találtak a Mandalay Bay szállodában. Magyar áldozata vagy sebesültje nincs a tömegmészárlásnak. 

A Las Vegas-i rendőrség adatai szerint a koncert után 406 embert - köztük legalább 50 halottat - szállítottak a helyi kórházakba.

Lásd még: Tömegmészárlás Las Vegasban - Legalább 50-en meghaltak, 400-an megsérültek (videók)

Terror Marseille-ben - Hét személyazonossága volt a késelőnek

Publikálás dátuma
2017.10.02. 19:04
FOTÓ: CITIZENSIDE / Paul-Louis Leger
Hét különböző személyazonosság alatt szerepelt kisebb bűncselekmények miatt a francia rendőrség nyilvántartásában az a férfi, akit vasárnap a dél-franciaországi Marseille főpályaudvarán járőröző katonák lelőttek, miután késsel megölt két fiatal nőt - közölte a párizsi főügyész.

Francois Molins hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a támadónak legutóbb pénteken volt dolga a rendőrséggel, amikor Lyonban bolti lopáson kapták és őrizetbe vették, majd másnap szabadon engedték. A kihallgatásán egy 2014-ben Ahmed H. névre kiállított tunéziai útlevéllel igazolta magát, azt állította, hogy 1987. november 9-én a tunéziai Bizerte-ben született, elvált, munkanélküli, hajléktalan, rendszeres kábítószer-fogyasztó és szobafestésből tartja fenn magát. Az útlevél tulajdonosát soha nem ítélték el, nem szerepelt semmilyen rendőrségi nyilvántartásban. A rendőrség még vizsgálja, hogy nem hamis útlevélről van-e szó. Az okmány nem volt a támadónál Marseille-ben. 

A támadótól 2005 óta hét alkalommal vettek ujjlenyomatot kisebb bűncselekmények miatt a francia rendőrök különböző dél-franciaországi városokban, de a titkosszolgálatok nyilvántartásában nem szerepelt radikális iszlamistaként. Az ügyész tájékoztatása szerint a lyoni rendőrség "elégséges szabálysértés hiányában" nem indított eljárást szombaton a férfi ellen, s annak ellenére, hogy tunéziaiként illegálisan tartózkodott Franciaországban "a helyi hatóságoknak nem állt módjában elrendelni az eltávolítását (az országból)".

Jóllehet az Iszlám Állam dzsihadista szervezet vasárnap este magára vállalta a támadást, francia szakértők szerint számos kérdést vet fel a terrorszervezet üzenete, ugyanis a késelőt "jelenleg semmi nem kapcsolja" sem az Iszlám Államhoz, sem radikális iszlamistákhoz. A pályaudvaron megtámadott két 20 éves nő unokatestvérek voltak, egyikük Lyonban ápolónőnek tanult, s látogatóban járt Marseille-ben az unokanővérénél, aki a helyi egyetemen volt orvostanhallgató.

A támadó a térfigyelő kamerák felvétele szerint vasárnap délután 13 óra 32-kor órakor érkezett a pályaudvar előtti térre, ott leült egy padra, majd tíz perccel később hirtelen felállt és az első áldozata felé indult, akit többször megszúrt, mielőtt elfutott volna, majd egy félkört leírva, visszatért és a második áldozatát is hasonlóan, több erős késszúrással megölte - mondta az ügyész.

Egy járókelő, egy nő, megpróbált beavatkozni és egy zászlótartórúddal több ütést mért a támadóra, aki közben rátámadt a helyszínre érkező járőröző katonákra, akik közül az egyik, egy 24 éves tartalékos két lövéssel megölte. Több szemtanú is arról számolt be, hogy a férfi a támadás alatt többször is azt kiabálta, hogy "Allahu Akbar!"

"Mélyen felháborít ez a barbár cselekmény, osztozom a marseille-i áldozatok hozzátartozóinak és családjainak fájdalmában" - írta a Twitteren Emanuel Macron. A francia államfő egyben "üdvözölte, hogy az Őrszem (hadművelet) katonái és a rendőrök hidegvérrel és hatékonyan léptek fel". A támadás két nappal az új terrorelhárítási törvény nemzetgyűlési szavazása előtt történt. A törvénytervezet elfogadásával lehetővé válik a július 6-án hatodik alkalommal meghosszabbított rendkívüli állapot kivezetése. A 2015. november 13-i párizsi merénysorozat éjszakáján kihirdetett rendkívüli állapot november 1-én ér véget, a terrorkészültség ugyanakkor várhatóan nem csökken, a legmagasabb fokozatú marad az egész országban. A törvénytervezet átülteti a büntetőjogba a rendkívüli állapot idején a terrorizmus elleni harchoz használt eszközöket, például a prefektúrák által bármikor elrendelhető házkutatás és házi őrizet lehetőségét.