Élményfutball a fő cél

Publikálás dátuma
2017.10.03. 07:51

Rákos András az Oltalom SE elnöke szerint a sportnak az örömről, nem a másik legyőzéséről kell szólnia. A hajléktalanválogatottakat felkaroló egyesület vezetője a Népszavának elmondta, sok fiatalt mentett meg az elkallódástól a labdarúgás.

- Hogyan kezdődött a kapcsolata a hajléktalan focival?

- Szociális munkásként dolgoztam, 2005-ben olvastam egy cikket a hajléktalanok részére rendezett világbajnokságról. Felvettem a kapcsolatot a szervezőkkel, és célul tűztem magam elé egy magyar csapat elindítását a 2006-os tornán.

- Hogyan választotta ki a játékosokat?

- Jártam a margitszigeti bokrokat, hajléktalanszállókat, és próbáltam olyanokat találni, akik szívesen eljönnének a dél-afrikai világbajnokságra.

- Mi volt a reakció, amikor azt mondta, hogy a dél-afrikai vb-re keres játékosokat?

- Sokan nem hittek nekem, azt gondolták, ez valami átverés. Akik viszont megbíztak bennem, azokkal elkezdtünk edzeni. A vb-keretbe az került be, aki rendszeresen járt edzésre, és elfogadta a szabályainkat, például azt, hogy edzés és meccsek előtt hat órával már tilos az alkoholfogyasztás. Így kezdtük, eleinte majdnem mindent egyedül csináltam, most már egyszerűbb a helyzet, több munkatárs segít, vannak edzőink , hetente kétszer tartunk tréningeket a Margitszigeten, illetve egyszer a MÁV-telepi iskolában, egyszer Fóton és egyszer egy leánynevelőben

- Mi a cél, mi számít sikernek?

- A futball rengeteg embernek segített. Többen a világbajnokságon vagy más tornán kötöttek olyan barátságot, aminek köszönhetően sikerült később külföldön munkát találniuk. Magyarországon is rengeteg rendezvényre elmegyünk, ahol nemcsak jól érezzük magunkat, hanem próbálunk a játékosoknak fontos, jó kapcsolatokra szert tenni. Gyakran eljutunk külföldre, idén voltunk Németországban kétszer, valamint Lengyelországban és Bulgáriában, Norvégiában, Ausztriában, Szlovákiában és Szerbiában is.

- A hajléktalan vb-n csak fedél nélküliek játszhatnak?

- Nincs ilyen megkötés, ezt senki sem ellenőrzi, ahogy mi sem teszünk ilyet. Az biztos, hogy nagyon nehéz szociális körülmények között él a nálunk játszók többsége, illetve az edzéseinkre járnak Fótról, szüleik nélkül Magyarországon tartózkodó menekült gyerekek is. A vb-n az oroszoknál például kizárólag rabok szerepeltek, akik a jó magaviseletükkel érdemelték ki, hogy elvitték őket a világbajnokságra.

- Vidéki utazásaik során a Fairplay Futballt népszerűsítik, mit jelent ez a gyakorlatban?

- Úgy rendezzük a meccseket, hogy nincsenek bírók, a szabályokat a csapatok egy mediátor közreműködésével közösen alakítják ki. Olyan, mint amikor gyermekkorunkban 30-35 évvel ezelőtt a játszótéren fociztunk. A résztvevők mindenben megegyeznek egymással, például, megfoghatja-e a kapus a labdát hazaadáskor, legyen-e büntető minden harmadik szöglet után, a sor a végtelenségig folytatható, a mediátor ebben a párbeszédben közvetít, majd játékvezető nélkül zajlik a mérkőzés, egy-egy kétes, vitatott helyzetben a pályán lévőknek kell egyezségre jutniuk. Voltunk olyan településen, ahol körmérkőzéses torna keretében a rendőrök csapata a helyi nehézfiúkkal is focizott, ezek a rendezvények közelebb hozzák egymáshoz az embereket, a mi csapatainknak, a női és férfi válogatottunknak pedig remek megmérettetést jelentenek.

- Milyen forrásból működik az egyesület?

- Kapunk állami támogatást, segít az MLSZ és az EMMI, és vannak más forrásaink is, például egy-egy FIFA- vagy UEFA-projekt. Nagy célunk bekerülni a tao-körbe, mert vannak cégek, melyek szponzorálnának minket, ha az összeget leírhatnák a társasági adójukból. Ennek viszont az lenne a feltétele, hogy részt vegyünk az MLSZ valamelyik bajnokságában.

- Miért nem indulnak el az egyik amatőr bajnoki sorozatban?

- Mert a mi futballunk nem a győzelemről, hanem az élményről szól, mi csak a játék öröméért játszunk. Azért is nagy élmény a hajléktalan-vb, mert nem lehet fogadni a meccsekre, itt nincs nagy pénz, ezért nem üres szólam az ellenfél tisztelete, a játék szeretete. Nem szeretnék letérni erről az útról. Nagy álmunk egy saját pálya, ahol a magunk urai lehetünk, szeretnénk több vidéki várost is bevonni a Fair Play Futballba.

Futball plusz egy kis kézilabda
A hajléktalan-világbajnokságon kispályán, palánkkal körbekerített játéktéren három plusz egy fős csapatok játszanak. A kapu előtti hat méteres büntetőterületre sem a védők, sem a támadók nem léphetnek be, a kapus pedig  nem jöhet ki. A védekező csapatból csak ketten tartózkodhatnak a saját térfelükön, a támadó együttes eldöntheti, hogy létszámfölényben rohamoz – kockáztatva labdavesztés esetén a kontrát –, vagy szintén két emberrel támad, így viszont nehezebben jut el gólhelyzetig.

Szerhasználó volt, szociális munkás lett

Gaál Mária a női válogatott egyik alapembere. Régebben szerhasználó volt, de már kilenc éve „tiszta”. Van fedél a feje fölött. Lapunknak elmondta, hogy korábban nagy pályán védekező középpályást játszott. A játékára a védekezés volt jellemző, mint ahogy az élete más területeire is. Nem mert előretörni. Két éve egy rendezvényen találkozott először a Fair Play Futballal. Az Oltalom Sportegyesület csapatában egy kis idő múlva észrevette, hogy már nem csak védekezik, hanem gólt rúg, megy előre, és ez a magánéletére is igaz lett: magabiztosabbá vált, megnőtt az önbizalma.

„Az itteni csapatszellem segített ebben, mert itt elfogadjuk, tiszteljük, bátorítjuk egymást” - mondta erről a változásról. Nagyon élvezi a vidéki túrákat, a Fair Play-mérkőzések hangulata egész más, mint a hagyományos futballban voltak. Végzett szociális munkásként jelenleg az Oltalom Karitatív Egyesületben dolgozik. Előéletének köszönhetően megérti, átérzi, min mennek keresztül azok, akik éppen életük mélypontjait élik, nekik próbál segíteni.

Nikolics megint betalált

Publikálás dátuma
2017.10.02. 23:00
Forrás: Chicago FC

Nikolics Nemanja folytatja a gólgyártást, az amerikai profiligában (MLS) játszó válogatott futballista a New York City ellen 1-1-re végződött találkozón szerezte a Chicago Fire találatát. A futballista a hétközi játéknapon kétszer is bevette a San José Earthquakes kapuját, ezt a meccset 4-1-re nyerték a chicagóiak. A magyar csatár 21 találattal vezeti a góllövőlistát a 20-20 gólos Diego Valeri és az Európa-bajnok, korábbi spanyol válogatott David Villa előtt.

Szerző

8,7 millió forintos náci karlendítések

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) 32 ezer svájci frank (8,7 millió forint) befizetésére kötelezte a német szövetséget (DFB), mert szurkolók egy csoportja a szeptemberi prágai világbajnoki selejtező végén náci üdvözléssel ünnepelte a győzelmet. A DFB hangsúlyozta, hogy a szóban forgó fanatikusok nem hivatalos úton jutottak jegyekhez, hanem a helyszínen vásároltak belépőt.

A mintegy 200 német szurkoló a német himnusz alatt a DFB-t szidta, megzavarta a gyászszünetet, amelyet két elhunyt cseh futballvezetőre emlékezve tartottak, pirotechnikai eszközöket használt, végül pedig a 2–1-es győzelmet úgy ünnepelte, hogy a „Sieg” felkiáltásra „Heil”-lel válaszolt. A FIFA a cseheket is büntette, nekik ötezer svájci frankot kell fizetniük (1.3 millió forint).

Szerző
Témák
futball FIFA DFB