Halálkamion - Megvan a főbűnös?

Az ötödrendű vádlottat nevezte meg a parndorfi ügy elsőrendű vádlottja a 71 illegális bevándorló halálának felelőseként a hétfői kecskeméti tárgyaláson.

Az elsőrendű elmondta: szervezetük úgy működött, mint egy cég, amelyben mindenkinek külön feladata volt. A szervezet főnökei látták el a pénzügyi feladatokat, mások a szállítást intézték. Az ötödrendű vádlott szervezési feladatokat végzett, így korábbi állításaival szemben tudott az embercsempészetről. A szállításokhoz autókat vásárolt, majd azokat hamis rendszámmal látta el. Kiemelte: amennyiben az ötödrendű vádlott csak autókereskedő lett volna, nem kellett volna foglalkoznia azzal, hogy van-e megfelelő szellőzése a járműveknek, vagy hány férőhelyük van. 

Azt mondta, hogy az ötödrendű vádlott a magyarországi esethez hasonlóan Szerbiában is segédkezett egy szervezet autóbeszerzéseiben. Beszámolt arról is, hogy az ötödrendű vádlott bulgáriai kapcsolatai révén 50 ezer euróért hamis okmányok, útlevél beszerzését is megígérte. 

Az elsőrendű vádlott hangsúlyozta: amíg az embercsempészéssel ő és a másodrendű vádlott foglalkozott, addig nem volt semmi probléma, és nem is szerveztek túl sok szállítást. A gondok akkor sokasodtak, amikor az ötödrendű vádlott kezdett ezzel foglalkozni. 

Állítása szerint az ötödrendű vádlott volt a szervezet legfontosabb embere, mert ő látta el a legfontosabb teendőket. Kitért arra is, hogy 2015. június 24-étől augusztusi elfogásukig a legtöbb embercsempészést az ötödrendű vádlott intézte, és azon volt, hogy minél többet szervezhessen. 

A tárgyaláson a tanács elnöke beszámolt a nyomozás során a vádlottak zsebeiben, a házkutatások során, valamint a lefoglalt járművekben talált bizonyítékokról. A mobiltelefonok, SIM-kártyák, műszaki cikkek, forgalmi engedélyek, gépjármű-adásvételi szerződések mellett feljegyzések és naplók is előkerültek. A lefoglalt füzetekben egyebek mellett telefonszámok, valamint az embercsempészésekhez köthető pénzösszegekről szóló bejegyzések és nevek szerepeltek. 

Az elsőrendű vádlott budapesti lakásában nemzetközi vonatjegyeket, repülőjegyeket és egy ruhákkal teli bőröndöt is találtak, amellyel Görögországba készült. A tárgyaláson ismertették az ötödrendű vádlott unokaöccsének, volt élettársának és közös gyermeküknek, valamint volt élettársa édesanyjának a kihallgatás során tett vallomásait. Valamennyit Ausztriában rögzítették. Mindannyian arról nyilatkoztak, hogy nem tudtak az ötödrendű vádlott embercsempészéssel kapcsolatos tevékenységéről.

A tanács elnöke bejelentette: a bíróság legközelebb egyesíti a már megkezdett ügyet további három ember elleni vád ismertetésével és vádlotti kihallgatásával. A tárgyalás ezzel, és további tanúkihallgatásokkal október 30-án és 31-én folytatódik. A vádirat szerint a bűnszervezet 2015 februárja és augusztusa között 31 alkalommal összesen 1200 embert juttatott illegálisan Nyugat-Európába személyszállításra alkalmatlan, zárt, levegőtlen furgonokba zsúfolva. 2015 júniusától napi rendszerességgel csempésztek embereket Németországba és Ausztriába.

2015. augusztus 26-án hajnalban 71 embert zártak be egy belülről nem nyitható, sötét, szellőzés nélküli hűtőkamionba. A Kecskemétről a határra tartó hűtőkocsiban az 59 férfi, 8 nő és 4 gyermek még magyar területen megfulladt.  Ez a 71 ember halálát okozó "parndorfi ügy" 26 vádpontjának egyike. Ennek elkövetésével az ügyészség az első-, a másod-, a harmad- és a negyedrendű vádlottat vádolja.

A kiemelt jelentőségű bűnügy tizenegy vádlottját bűnszervezetben, a csempészett személyek sanyargatásával, részben üzletszerűen elkövetett embercsempészés bűntettével vádolják. Négy vádlottnak ezen kívül különös kegyetlenséggel, több, részben tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt is felelnie kell. Az ügyészség négy vádlottra életfogytig tartó, a többi embercsempészre határozott idejű fegyházbüntetést kért.

Szerző
Témák
halálkamion

Brutálisan meggyilkolta nagyszüleit - Elítélték a debreceni férfit

A Debreceni Ítélőtábla Elek Balázs vezette tanácsa hétfőn helybenhagyta a Debreceni Törvényszék életfogytig tartó fegyházbüntetést elrendelő első fokú ítéletét, ami így jogerőre emelkedett a nagyszüleit megölő férfivel szemben - közölte a táblabíróság szóvivője.

Fórizs Ildikó tájékoztatása szerint az első fokon eljáró Debreceni Törvényszék márciusban K. Cs. vádlottat emberölés bűntette és közokirattal visszaélés vétsége miatt életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte. A vádlott legkorábban 35 év után bocsátható feltételes szabadságra. 

A bíróság által megállapított tényállás szerint a vádlott 2015 áprilisában elhatározta, hogy sejtése szerint jelentős összegű megtakarítással rendelkező nagyszüleitől mindenáron pénzt fog szerezni. Ezért magához vett egy húsvágó bárdot, és elindult Hosszúpályiba, nagyszülei lakására, ahol 70 ezer forintot kért kölcsön a nagyanyjától, aki elzárkózott a kérés teljesítésétől. 

A vádlott emiatt rendkívül indulatos lett, és amikor az idős asszony kifelé indult a szobából, karjánál fogva visszarántotta, majd a húsvágó bárddal nagy erővel fejen ütötte. A kiabálásra a szobába érkező nagyapa kérdőre vonta a vádlottat, aki a nála lévő bárddal őt is nagy erővel arcon ütötte. 

K. Cs. ezután a sértettek szobájában pénz után kutatott. Hallotta, hogy a nagyszülei még élnek, visszament a szobába és a sértetteket a húsvágó bárddal tovább bántalmazta. A konyhában magához vett egy kést, amivel minkét sértett nyakát is megszúrta. 

Miután meggyőződött arról, hogy a sértettek elhunytak, újra pénzt keresett a lakásban. Végül magához vett 126 ezer forintot, két vékony aranyláncot, egy pár arany fülbevaló, és visszautazott Debrecenbe. A pénzből meghívta a családját vacsorázni, a barátnőjének pedig ajándékokat vásárolt. Másnap a vádlott családja a nagyszülőkhöz utazott, ők  értesítették a rendőrséget. A vádlottat, aki részletes beismerő vallomást tett, még aznap őrizetbe vették.

Szerző

Lezuhant egy munkás a Corvin-negyedben

Publikálás dátuma
2017.10.02. 18:25
A Leonardo da Vinci utca és Corvin köz a Google Street View-on
 

Budapesten, a VIII. kerület Leonardo Da Vinci utcában egy épület felújítása során eddig ismeretlen körülmények között lezuhant egy 33 éves férfi az állványzatról és olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a kórházba szállítást követően meghalt. A Budapesti Rendőr-főkapitányság Életvédelmi Osztálya az üggyel kapcsolatban foglalkozás körében elkövetett halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást.

Szerző
Frissítve: 2017.10.03. 10:12