Előfizetés

Népszavazás jön a bulinegyedben

Publikálás dátuma
2017.10.03. 18:51
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Hiába volt az ellenzéknek többsége az erzsébetvárosi képviselő-testületben, ám a bulinegyed ügyében összehívott keddi, rendkívüli közgyűlésen végül mégis az a végeredmény alakult ki, amit a Fidesz akart: továbbra sem korlátozták Erzsébetváros képviselői a bulinegyed vendéglátósainak a nyitva tartását, mindössze úgy döntöttek, hogy egy majdan kiírandó népszavazás döntsön a kérdésről. 

Emellett jelentősen megnövelték a szemétgyűjtésre, takarításra, nyilvános vécékre, rendfenntartásra szánt büdzsét. Az ülés elején a kerületi Fidesz javasolta, hogy népszavazás döntsön a nyitva tartásról, ám addig maradjon érintetlenül a jelenlegi korlátlan nyitva tartás.

Ezt az ellenzék ebben a formában leszavazta, ugyanakkor elfogadta a jobbikos Stummer János külön népszavazási kezdeményezését. Ezt követően a testület külön napirendi pontként szavazott a nyitva tartásról. Az LMP-s Moldván László azt a javaslatot tette, hogy éjfél és hat óra között zárva legyenek a zajos szórakozóhelyek. Azonban hiába nyomott erre igent az ellenzék zöme, a mérleg nyelve a jobbikos Stummer volt, aki a fideszesekhez hasonlóan tartózkodott, így nem ment át a javaslat. Stummer azzal indokolt, hogy ez „szemfényvesztés” lett volna, ha ugyanis éjfélkor bezárják az üzleteket úgy „félrészeg alakok lepik el az utcát.”

Az előterjesztésben szereplő három másik, vendéglátóhelyek nyitva tartását korlátozó intézkedési javaslatot ellenben úgy szövegezte meg a beterjesztő önkormányzat – kivételekkel tette volna értelmetlenné a tiltást -, hogy ott az ellenzék tartózkodott a szavazástól. Így végül maradt a végeredmény, hogy a népszavazásra hivatkozva a kerület szórakozóhelyei hosszú időre megmenekültek az éjszakai bezárástól. Nem csoda, hogy több „vendéglátópárti” tapsban tört ki az ülésteremben. Nem így az erzsébetvárosi lakók képviselői. „Nagyon csalódottak vagyunk. Bíztunk benne, hogy a képviselőink mernek igent vagy nemet szavazni”- mondta lapunknak Barta Veronika, az Élhető Erzsébetvárosért Facebook-csoport alapítója. - Batka Zoltán

Nyár óta tüntetnek a lakók

A helyiek idén júliusban tiltakoztak először a Belső-Erzsébetvárosban tapasztalt éjszakai zaj és a tarthatatlan közállapotok ellen. Az Élhető Erzsébetváros mozgalom legfőbb kifogása, hogy az önkormányzat 2013-ban a kerület ezen részén megszüntette a csendrendeletet, így a vendéglátóhelyek korlátlanul lehetnek nyitva. Az első demonstrációról írt riportunkat ide kattintva olvashatja el!

A tüntetők Vattamány Zsolt polgármesternek is írtak nyílt levelet augusztus elején, amiben azt sérelmezték: úgy élnek ezrek a „bulinegyedből”, hogy azzal tönkre teszik az itt élők nyugalmát, és a világörökség részét képező belvárost is, másrészt a döntéshozók elfelejtették megkérdezni az itt élőket, mielőtt a „csendrendeletet” megalkották. 

A nyílt levélre két hétre rá úgy reagált a fideszes polgármester, hogy a rendelet "módosításának előkészítése folyamatban van. Az előkészítés során, azaz jelenleg is a lehető legszélesebb körű egyeztetéseket folytatom az érintettekkel, szakértőkkel. (...) A széleskörű előkészítés végeredményeként szeptember hónapban, rendkívüli ülésen tervezi a városvezetés az új rendeletet előterjeszteni és elfogadtatni."

Másodjára augusztus végén vonultak utcára a Belső-Erzsébetvárosban élő tiltakozók a kerületrészt elözönlő, hétvégenként 150-200 ezer buliturista és az önkormányzat nemtörődömsége miatt. Mint mondták, az a céljuk, hogy a kerület újra egy olyan hely legyen, „ahová a turisták a kulturális látnivalók miatt jönnek és nem azért, hogy itt rommá igyák magukat”. A demonstrálók egy petíciót is átadtak az önkormányzatnak, melyben követelték, hogy a szórakozóhelyek csak éjfélig lehessenek nyitva, gyakrabban ürítsék a kukákat, többet takarítsák a közterületeket és kérték nyilvános vécék felállítását.

„Budapest nem hagyja magát!” - Aláírásgyűjtésre szólítanak Juhászék

Publikálás dátuma
2017.10.03. 18:21
A "Megvédjük a Rómait!" címmel a tervezett árvízvédelmi fejlesztések ellen rendezett civil demonstráció múlt hét vasárnap MTI Fo
Elindította az Együtt az aktivista.egyuttpart.info internetes oldalt, amelyen a Római-part sorsát fontosnak gondoló budapestiek jelentkezhetnek a számukra alkalmas helyen és időpontban lévő kitelepülésekre. 

Juhász Péter pártja és a Párbeszéd közös, a Római-part megvédésére szolgáló népszavazási kezdeményezéséről október 10-én tárgyal a Kúria kijelölt tanácsa. 

Vasárnap több százan tüntettek a budapesti római-parti mobilgát ellen. A demonstrációt szervező civilek szerint a parttól távolabb, a Nánási út–Királyok útja magasságában kellene beton védművet építeni. Úgy látják, ez biztonságosabb, és így megmaradhatna az egyetlen beépítetlen fővárosi Duna-part is.  

A Fővárosi Közgyűlés szerdán megszavazta egy, a parti nyomvonaltól eltérő nyomvonal vizsgálatát. Erre a Greenpeace Magyarország zöldterület-kampányfelelőse úgy reagált: ötvenötezer ember biztonságáról és Budapest egyik utolsó természetközeli Duna-partjáról van szó - nem lehet a budapestiek akaratával és a független vízügyi szakma véleményével szembe menve dönteni egy ilyen horderejű kérdésben. Azt várják, hogy állítsák le a parti mobilgát engedélyeztetési folyamatát, és találják meg azt a megoldást a Római-part árvízvédelmére, mely egyszerre képes megvédeni a lakosságot és megőrizni a partszakasz természeti értékeit.

 A civilek érdemi párbeszédet szeretnének a nyomvonalról. „Reméljük, hogy elkészülhet valamilyen alternatív nyomvonalról hatástanulmány. Mi szeretnénk, hogyha ezt a Nánási útról is elkészítené az önkormányzat. És szeretnénk megmutatni, hogy mennyi olyan ember van, aki szeretné, hogy megmaradjon így a Római, és hogyha olyan döntés születne a fővárosban, ami lehetővé teszi, hogy ez az 55 ezer ember, aki a csillaghegyi öbölben él, biztonságban érezzék magukat” – mondta Tömör Miklós, a Fák a Rómain Csoport koordinátora.

Gránátra bukkantak - Lezártak több utcát Orosházán

Világháborús tüzérségi gránátot találtak a Békés megyei Orosházán kedden, több utcát lezárnak a tűzszerészi munkák idejére - tájékoztatott a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje.

Markovics Zita elmondta, egy 10 centiméter átmérőjű gránátot találtak földmunkák közben a Balassa Pál utcában. Az azonosítás idejére a Balassa Pál utcát 200 méteren, a Búzavirág utcát 100 méteren, a Szőlő körutat pedig szintén 100 méteren lezárják - közölte. A lezárások nyolc lakóházat és kilenc embert érintenek.