Előfizetés

A polgármester kosarazhat, a cigánygyerek nem hintázhat?

Doros Judit
Publikálás dátuma
2017.10.04. 07:00
FOTÓK: MOLNÁR ÁDÁM

- Jó napot, jöttem regisztrálni! – így kopogott be a minap a hajdúhadházi sportpálya kapuján egy hétgyerekes helyi férfi. A komplexumot fenntartó Hajdúvitéz Nonprofit Kft. - miután lapunk nyilvánosságra hozta, hogy a szegregált városrészben lévő tereket napijegy ellenében használhatják az itt élők, s ez kirekeszti a szegényeket – közleményben tudatta, hogy a helyiek regisztráció után ingyen használhatják a két éve uniós forrásokból elkészült sportpályát és játszóteret. Erről a lehetőségről addig senki nem tudott.

„A játszótér használata hajdúhadházi lakosok számára ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A regisztráció és azt igazoló kártya birtoklása díjtalan. A sportkomplexum ingyenesen használható, a Hajdúvitéz Nonprofit Kft. -vel köthető együttműködési megállapodás keretében, civil szervezetek kötelékében sportoló gyerekek és felnőttek számára. A játszótéren kívüli, szabadtéri sportolást szolgáló létesítményekre családi bérlet, felnőtt bérlet és napijegy váltható. A családi bérlet ára 7500 forint évente, amely két szülő és két gyermek számára teszi lehetővé a sportkomplexum egy éven át történő használatát” - ezt írta közleményében a társaság.

Az apuka azonban ottjártukkor dolgavégezetlenül távozott. A sporttelep alkalmazottja a kerítés túloldaláról azt mondta neki, hogy a héten nincs mód regisztrálásra. Talán majd a jövő héten, ha egyáltalán...

- Milyen regisztráció? - így kérdeztek vissza azok a cigány asszonyok, akik iskolából vagy óvodából hozták haza épp a gyerekekeit. Egyikük sem tudott arról, hogy állítólag egy sima ügyintézés után bemehetnek a nekik épített sporttelepre. Egy középkorú férfi pedig arról panaszkodott: még a korábbi focipályát is elvették tőlük, mert a régit felújították ugyan, de betonnal körbekerítették, így most azt se tudják használni, mehetnek a kiserdőbe, ha meccset akarnak játszani.

Több gyereket is megkérdeztem, hányszor volt már bent a játszótéren, de mindegyikőjük azt mondta: csak egyetlen egyszer, idén nyáron, amikor egy nemzetközi ifjúsági tábor aktivistái bevitték őket. Se előtte, se azóta. Útjuk minden alkalommal a sportpálya mellett visz el, hisz a telep a romák által lakott utcák közvetlen szomszédságában épült. De a kicsik már nem követelőznek, hogy be akarnak menni hintázni, felmennének a kötélpályára, vagy beülnének a fából készült mozdonyba masinisztának. Inkább nem is néznek a játszótér fel, ami előttük zárva van, nem sóvárognak hiába. Az anyukák tőlünk hallották először, hogy a Hajdúvitéz Kft. közleménye szerint nekik elég csak regisztrálniuk, s onnantól ingyen bemehetnek a gyerekekkel. Egy-két asszonynak felcsillant a szeme, gondolták, élnek is a lehetőséggel, de rosszabbul jártak a hétgyermekes apukánál: az ő hívásukra már ki sem jött az irodából a társaság alkalmazottja.

- Há´ a polgármester meg pár napja itt kosarazott a pályán, a felesége meg közben futott, nekik tán be szabad menni, csak a cigányokat kűdik el? - emelte meg hangját egyikük. A két éve átadott komplexum kerítésén ott jártunkkor cetli fogadott: az eszközöket „általános karbantartás” miatt jelenleg tilos használni. A környéken senki nem tudta, mikor került ki a felirat, de találkoztunk olyan roma vezetővel, aki szerint a kft. most így akar kibújni az alól, hogy mégis beengedjék a gyerekeket. A „halott játszótér” lehangoló látványt nyújtott.

Megkérdeztük a sporttelepet és játszóteret fenntartó Hajdúvitéz Kft.-t, ha létezik a regisztráció, miért küldték el azt a férfit, aki ezzel élni akart, s milyen karbantartás folyik egy olyan játszótéren, amelyet két éve alig-alig használ valaki? Arról is érdeklődtünk, igaz-e, hogy a polgármester a napokban ott kosarazott, miközben a felesége futott a futópályán, s vajon a város vezetője is csak regisztrációval veheti-e igénybe a szolgáltatást, miként a helyi cigányok? Kérdéseinkre azonban az önkormányzati tulajdonban lévő cég képviselői nem reagáltak.

Gyurcsány: nyitva az út a Fidesz veresége felé

Publikálás dátuma
2017.10.04. 01:34
Forrás: Facebook
A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint partnerek kellenek Orbán Viktor miniszterelnök leváltásához, ezért nem szabad örülni annak, ha bármelyikük bajban van.

Gyurcsány Ferenc keddi bonyhádi lakossági fórumán azt mondta: ha egy partnerük szavazókat veszít, azok nem biztos, hogy a DK-t támogatják majd 2018-ban. "Optimista vagyok a választásokat illetően annak ellenére, ami az elmúlt két napban történt" - jelentette ki Gyurcsány Ferenc az MSZP miniszterelnök-jelöltjének visszalépésére utalva.

Azt mondta: pártja 10-15 százalékot fog elérni, mivel minden olyan választáson, amelyen önállóan indult, sokkal több szavazatot kapott, mint amennyit a közvélemény-kutatók mértek. A pártelnök a választási siker kulcsának és kötelező feladatnak nevezte, hogy a demokratikus ellenzéki pártok a 106 egyéni választókerületben megállapodjanak egymással, az önálló listák pedig  - tette hozzá - megmutatják a különbségeket. 

Miután többen akarnak kormányváltást, mint a kormány maradását, ha a kormányváltók a legesélyesebb jelöltre szavaznak, a Fidesz el fog veszíteni 60-70 választókerületet, és kisebbségbe szorul - érvelt. Ehhez azonban meg kell érteni, hogy nagyon különböző demokratikus pártok vannak, amelyek egyben közösek: "egy normálisabb, európai köztársaságot" akarnak - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.

Emlékeztetett arra, hogy a DK az ellenzéki pártoknak a választási törvény módosításáról aláírt megállapodását záradékkal látta el, miszerint ne szavazhasson az, aki nem Magyarországon él. Ez a politikus szerint azért jó, mert ha valaki ezzel egyetért, szavazhat a DK-ra, aki ezen nem változtatna, talál másik demokratikus pártot. A megalakuló kormánykoalíció majd eldönti, hogy mit kell tenni a választási törvénnyel - tette hozzá. Véleménye szerint a külön pártlisták több szavazót vonzanak, hasonlata szerint "a méret utáni szabóság is jobb, mint a konfekció". 

A DK elnöke azt mondta: "Nyitva az út a Fidesz veresége felé, a kormányzó párt 2010-ben 54, 2014-ben 45 százalékot kapott, 2018-ban harmincvalamennyit fog." Gyurcsány Ferenc mintegy százfős hallgatósága előtt a Vörösmarty Mihály Művelődési Házban rendezett fórumon egyebek között arról is beszélt, hogy sokkal fontosabb problémák is vannak a menekültkérdésnél, ezek között említette az oktatás, az egészségügy helyzetét és a nyugdíjrendszert.

Több órára kisüt a nap szerdán

Publikálás dátuma
2017.10.04. 00:10
Illusztráció: Shutterstock
Szerdán hajnalban főként délnyugaton és északon képződhet pára, köd, majd napközben több órára kisüt a nap, egy-egy futó zápor csupán keleten, északkeleten alakulhat ki néhol. Északon, északkeleten és nyugaton megélénkül a nyugatira, délnyugatira forduló szél. Hajnalban 4-11, délután 16-21 fok valószínű - írja az Időkép előrejelzésében.

Csütörtökön kezdetben erősen, később változóan felhős lesz felettünk az ég. Kisebb eső, zápor északon, északkeleten alakulhat ki, nyugaton ígérkezik több napsütés. A több helyen megerősödő délnyugati szelet néhol viharos lökések kísérhetik. Délután 17-24 fokot mérhetünk. 

Pénteken egy hidegfront hatására többfelé készülhetünk esőre, záporra, jelentősebb mennyiségű csapadék délnyugaton eshet. Több helyen megélénkül a nyugati- 
északnyugati szél. Napközben mindössze 11-16 fokos maximumokra készülhetünk.

Hétvégén az északi-északnyugati szelet többfelé erős, szombaton a Dunántúlon viharos lökések kísérhetik. Változóan felhős-napos időre van kilátás, elszórtan kisebb esővel, záporokkal. Hajnalban 4-9, napközben 12-17 fok között alakul a hőmérséklet.