Előfizetés

Leváltották a fideszes alpolgármestert a XV. kerületben

Publikálás dátuma
2017.10.03. 21:35
A XV. kerületi városháza Forrás: Google Street View
Minősített többséggel - a fideszes képviselők döntéstől való távolmaradásával - 11 igen, 1 nem szavazati aránnyal leváltotta posztjáról Pintér Gábort a XV. kerületi önkormányzat. 

A fideszes alpolgármester 14 testületi ülésen nem vett részt, és erre ösztönözte frakciótársait is. Pintér néhány hete is csak annak köszönhetően kerülhette el a felelősségre vonást, hogy Móricz Eszter ismét a Fidesszel szavazott. Móricz nyárig az MSZP helyi képviselője volt, ám a párt kizárta, miután sorozatosan együtt szavazott Fidesszel és kiállt a kvótanépszavazás mellett.

A nyáron a kormánypárti frakció fegyelmi eljárást kezdeményezett Hajdu László, DK-s polgármestere ellen, mert a kerület vezetője nem volt hajlandó óvodafelújításra kifizetni egy általa túlárazottnak tartott közbeszerzést. Ezek után a kormánypártiak igyekeztek akadályozni a képviselő-testület munkáját, s többször is fegyelmi eljárást, hatáskör-megvonást kezdeményeztek ellene.

Néhány hete egy fideszes képviselő távozott a frakcióból, egy másik pedig tartózkodásával ment szembe a pártdiktátummal, azaz a Fidesznek nem maradt többsége Hajdu ellehetetlenítésére. Így már nem tudták megakadályozni azt sem, hogy Hajdu rendet tegyen, s leváltsa Pintért. Kedden új alpolgármesterré választották a szocialista Tóth Imrét, a fideszes Victorné Kovács Juditot, a társadalmi megbízatású alpolgármester, Balázs Zoltán lemondott, a DK-Liberálisok által támogatott független alpolgármester, Németh Angéla a helyén maradt.

Hiába nem lesz olimpia - Újabb stadion épül Budapesten

Eredményt hirdettek a IX. kerületben felépítendő atlétikai stadion megvalósítására kiírt tervpályázaton – 15 ezer fő befogadóképességű létesítmény épül, ami a tervek szerint 55 ezer fősre bővíthető - írja a Napi.hu.

Hiába lépett vissza az olimpiarendezéstől a kormány, a stadion- és csarnoképítéseket azért folytatják a Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Program keretében.

A pályázaton az első helyet és az ezzel járó hétmillió forintos díjat a Napur Architect Építészeti Iroda Kft. nyerte. Ez az iroda tervezte a több mint 40 milliárd forintért felépült Duna Arénát, és megnyerte a Néprajzi Múzeum új épületére kiírt tervpályázatot is.

A Rákóczi híd pesti hídfőjéről délre fekvő 15 hektáros területet, ahol a stadion felépülne, a magyar állam még 2014-ben vásárolta meg 16,5 milliárd forintért a Wing Zrt-től - emlékeztet a portál.

Börtönt kapott Balmazújváros polgármestere

Hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt öt év próbaidőre felfüggesztett két év börtönbüntetésre ítélte Veres Margit (független) balmazújvárosi polgármestert kedden a Debreceni Törvényszék - közölte a bíróság sajtószóvivője.

Tatár Tímea tájékoztatása szerint a bíróság vezető beosztású hivatalos személy által, kötelességszegéssel elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette miatt mondta ki bűnösnek az ügy elsőrendű vádlottját, aki korábban a város jegyzője, majd a járási hivatal vezetője volt.

A bíróság első fokon az ügy másodrendű vádlottját is elmarasztalta: K. Sándor helyi vállalkozót hivatali kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, 4 évre felfüggesztve. Az elsőrendű vádlottnak emellett 800 ezer forint, a másodrendű vádlottnak pedig 500 ezer forint pénzbüntetést is meg kell fizetnie. Az eljárás másfél millió forintos bűnügyi költségét a két vádlottnak felerészben kell rendeznie. Az ítélet nem jogerős.