Előfizetés

Megállapodást írt alá a CEU - Maradhatnak Budapesten?

Publikálás dátuma
2017.10.03. 22:42
FOTÓ: Népszava
A Közép-Európai Egyetem (CEU) megállapodást kötött a New York-i Bard College-dzsal, hogy oktatási tevékenységet folytathasson New York államban - tájékoztatott az intézmény kedden.

Közleményükben azt írták: az elmúlt hónapokban tárgyalások folytak New York állam és a magyar kormány között a CEU budapesti jövőjéről.  A CEU "szándékosan tartózkodott a nyilatkozatoktól", hogy elősegítse a tárgyalások sikerét - tették hozzá.

A CEU nem vesz részt a tárgyalásokon, arról értesült azonban, hogy azok "megteremtették a megegyezés alapját" - olvasható a közleményben. Kiemelték: várják, hogy a kormány aláírja, és a parlament ratifikálja a New York állammal kötendő megállapodást, amely lehetővé teszi, hogy a CEU tovább működjön Budapesten, ami mindig is az intézmény célja volt.

Az eredmények alapján a CEU egyetértési megállapodást írt alá az intézménnyel több évtizede szoros partneri kapcsolatot ápoló Bard College-dzsal, azért, hogy az egyetem oktatási tevékenységet folytathasson New York államban. Abban bíznak, hogy ez a megállapodás, amely nem zárja ki a hasonló jövőbeli együttműködéseket más New York-i intézményekkel, a helyzet gyors megoldásának alapját jelentheti - írták.

Lapunk már augusztusban írt arról, hogy miközben Brüsszelnek azt hangoztat a magyar kormány, hogy kitart a lex CEU-ként elhíresült jogszabály mellett, a háttérben olyan megállapodásra készültek New York állammal, amelyben kifejezetten előzékeny és engedékeny az egyetemmel. A New Yorkkal hamarosan megkötendő megállapodás ugyanis nagyon megengedően fogalmaz - írta a hvg.hu, mely ugyan nem hozta nyilvánosságra a dokumentumot, annak alapján azt írta: a New York-i kampuszról szóló kötelezettség mellett csak annyit ír elő, hogy a CEU a magyarországi mellett ott is folytasson "felsőoktatási tevékenységet", ami egy működő amerikai egyetemmel kötendő megállapodással viszonylag egyszerűen teljesíthető.

Palkovics László oktatási államtitkár szeptember 20-án az Országgyűlésben azt mondta, Maryland állammal szakmai alapon folyt a tárgyalás, és abszolút szakmai alapon tárgyalnak New York állammal is, ebben "nincs politikai rész". Hozzátette: New York állammal a tárgyalások tartanak, és véleménye szerint azok hamarosan lezárulnak. Ha a CEU teljesíti a feltételeket, akkor ezt a megállapodást is aláírják - mondta. Legény Zsolt, az MSZP vezérszónoka úgy válaszolt Palkovicsnak, hogy egy "kényszermegállapodásról" van szó, amelyre csak azért volt szükség, mert a Fidesz a "Soros-hadjárat" részeként elhatározta, hogy ellehetetleníti, megszünteti vagy legalábbis kiűzi az országból az üzletember által alapított Közép-Európai Egyetemet. A Fidesz "CEU elleni támadása" és a felsőoktatási törvény módosítása sajnos másik öt intézmény működését is érintette, köztük a javaslatban szereplő McDaniel College-ot, amely így "ártatlan elszenvedője lett egy gyáva és szégyenteljes akciónak, amely újabb sötét fejezetet jelent Orbán Viktor illiberális rezsimjének fejlődésében" - fogalmazott az Országgyűlés szeptemberi ülésén a szocialista politikus.

 

Simicska cége feljelenti az "Orbán egy g*ci" feliratok eltüntetőit

Publikálás dátuma
2017.10.03. 22:15

Felháborító, hogy Simicska úr feliratát engedély nélkül eltávolították, és kapucnis fiatalok rongálják a cég felületeit, ezért természetesen feljelentést teszünk – nyilatkozta a MAHIR Cityposter ügyvezetője a Blikknek, miután Simicska Lajos keddre virradó éjjel saját hirdetőoszlopaira pingálta, hogy "Orbán egy geci", a feliratokat azonban szerda délre eltüntették.

A nagyvállalkozó éjszakai akciójáról a 444 számolt be. Simicska Lajost az ötödik felirata elkészítésekor érték utol a rendőrök, akik igazoltatták. Simicska szerint nagyon udvariasak voltak. Kizárólag saját reklámcégének felületein firkált, úgy vélte, a sajátjával azt csinál, amit akar. Csakhogy a feliratokat délre már el is tüntették kapucnis fiatalok, akik ellen Kovács István feljelentést tesz - ezt a MAHIR Cityposter Kft. ügyvezetője nyilatkozta a bulvárlapnak.

Simicska  a 24.hu-nak egyébként úgy magyarázta a tettét: "Már két évvel ezelőtt megmondtam a véleményemet, most a plakátokon csak megerősítettem. Hajrá Magyarország, hajrá magyarok!"

Leváltották a fideszes alpolgármestert a XV. kerületben

Publikálás dátuma
2017.10.03. 21:35
A XV. kerületi városháza Forrás: Google Street View
Minősített többséggel - a fideszes képviselők döntéstől való távolmaradásával - 11 igen, 1 nem szavazati aránnyal leváltotta posztjáról Pintér Gábort a XV. kerületi önkormányzat. 

A fideszes alpolgármester 14 testületi ülésen nem vett részt, és erre ösztönözte frakciótársait is. Pintér néhány hete is csak annak köszönhetően kerülhette el a felelősségre vonást, hogy Móricz Eszter ismét a Fidesszel szavazott. Móricz nyárig az MSZP helyi képviselője volt, ám a párt kizárta, miután sorozatosan együtt szavazott Fidesszel és kiállt a kvótanépszavazás mellett.

A nyáron a kormánypárti frakció fegyelmi eljárást kezdeményezett Hajdu László, DK-s polgármestere ellen, mert a kerület vezetője nem volt hajlandó óvodafelújításra kifizetni egy általa túlárazottnak tartott közbeszerzést. Ezek után a kormánypártiak igyekeztek akadályozni a képviselő-testület munkáját, s többször is fegyelmi eljárást, hatáskör-megvonást kezdeményeztek ellene.

Néhány hete egy fideszes képviselő távozott a frakcióból, egy másik pedig tartózkodásával ment szembe a pártdiktátummal, azaz a Fidesznek nem maradt többsége Hajdu ellehetetlenítésére. Így már nem tudták megakadályozni azt sem, hogy Hajdu rendet tegyen, s leváltsa Pintért. Kedden új alpolgármesterré választották a szocialista Tóth Imrét, a fideszes Victorné Kovács Juditot, a társadalmi megbízatású alpolgármester, Balázs Zoltán lemondott, a DK-Liberálisok által támogatott független alpolgármester, Németh Angéla a helyén maradt.