Előfizetés

Fizetős játszótér - Ügyészséghez fordultak

Publikálás dátuma
2017.10.05. 19:24
FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava
Vizsgálati kérelemmel fordult cikkünk nyomán a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészséghez a nyíregyházi székhelyű Hátrányos Helyzetű Családok Országos Szövetségének elnöke. 

Glonczi László szerint felveti a hivatali visszaélés gyanúját, hogy Hajdúhadházon fizetni kell a száz százalékban támogatott uniós pályázatból épült játszótér használatáért. Miként lapunk feltárta, a pénzt az esélyegyenlőségre hivatkozva nyerték meg, ám a belépődíj kirekeszti a romákat. Lázár János kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón közölte: már a kormány is vizsgálja az ügyet, a legtöbb EU-s szerződés kizárja, hogy pénzt szedjenek. 

Lapunk a napokban írta meg, hogy több mint százmillió forintból épült egy új közösségi tér Hajdúhadházon, hogy a szegregált gyerekeket élményekhez, sportolási lehetőséghez juttassák, ám a játszóteret fizetőssé tették.

Cikkünk megjelenése után a hajdúhadházi önkormányzat azt állította, hogy nem kell fizetni, elég regisztrálni a játszótér használatáért, a helyiek azonban erről tőlünk hallottak először. Egy-két asszonynak felcsillant a szeme, gondolták, élnek is a lehetőséggel, de rosszabbul jártak a hétgyermekes apukánál: az ő hívásukra már ki sem jött az irodából a társaság alkalmazottja. Megkérdeztük a sporttelepet és játszóteret fenntartó Hajdúvitéz Kft.-t, ha létezik a regisztráció, miért küldték el azt a férfit, aki ezzel élni akart, s milyen karbantartás folyik egy olyan játszótéren, amelyet két éve alig-alig használ valaki? Arról is érdeklődtünk, igaz-e, hogy a polgármester a napokban ott kosarazott, miközben a felesége futott a futópályán, s vajon a város vezetője is csak regisztrációval veheti-e igénybe a szolgáltatást, miként a helyi cigányok? Kérdéseinkre azonban az önkormányzati tulajdonban lévő cég képviselői nem reagáltak.

Az MSZP szerint Lázár hazudik a nyugdíjprémiumról

Publikálás dátuma
2017.10.05. 19:08
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter századik szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2017. szep
Reagálás Lázár János bejelentésére: a Fidesz által visszatartott nyugdíjemelés egy részének kifizetése nem "nyugdíjprémium"! Ez a pénz kamatostól jár az időseknek! - írja közleményében a szocialista párt. 

Lázár János hazudik. A Fidesz év eleje óta visszatartja és magának kamatoztatja a nyugdíjasok jogos nyugdíjemelését, és Lázár most megpróbálja "nyugdíjprémiumként" tálalni azt, hogy ennek a jogos juttatásnak egy részét odaadják az idős embereknek. Szó sincs nyugdíjprémiumról! A Fidesz csak egy kis részét adja oda annak az emelésnek, ami a nyugdíjasoknak már év eleje óta járna!

Ez a Fidesz nagy nyugdíjas-átverése: megkárosítják a nyugdíjasokat, és ezt megpróbálják adományként tálalni!

Az MSZP szerint a Fidesz egyetlen forintot sem nyerészkedhet a nyugdíjasokon! Követeljük, hogy minden nyugdíjas kapja meg az év eleje óta járó nyugdíjemelését, méghozzá a kamatokkal együtt! A Fidesz ugyanis nem használhatja ingyen egyetlen nyugdíjas pénzét sem!

Hűvösebbre fordul az idő, és marad is

Publikálás dátuma
2017.10.05. 18:43
Illusztráció/AFP fotó
Pénteken, az október 6-ai nemzeti gyásznapon a nap nagy részében változóan felhős lesz az ég, délután helyenként fordulhat elő zápor. Több-kevesebb napsütésre is számítani lehet, de a szél többfelé megélénkül, az Észak-Dunántúlon meg is erősödik. A leghidegebb órákban 7-12 fok lehet. A nappali maximumok 11-17 fok közözz alakulnak.

Szombaton helyenként alakulhat ki kisebb zápor és időnként megerősödik a szél. A minimumhőmérséklet többnyire 2-9 fok között, a Dunántúl szelesebb részein 10-11 fok körül valószínű. Napközben 12-17 fokig melegszik a levegő.

Vasárnap nyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és elszórtan, nagyobb eséllyel északon eső, zápor is lehet. Helyenként megerősödik a szél is. A legalacsonyabb hőmérséklet 1-7, a legmagasabb hőmérséklet 13-18 fok között valószínű. 

Hétfőn újabb hidegfront érheti el térségünket, nyugaton erős szélre, keleten esőre, záporra készülhetünk, mindössze 11-14 fokos maximumokkal.