Bekerült a dzsúdó az alsós kerettantervbe - Fotó

Publikálás dátuma
2017.10.05. 21:03
MTI Fotó: Varga György
Több ezer diáknak kerül új tantárgy az órarendjébe a 2017/2018-as tanévtől - emlékeztette a szülőket és tanárokat az oktatási államtitkárság a tanévkezdő kiadványában. Az intézmények az öt kötelező testnevelés órából két órát a 7-10. évfolyamon a karate, az 1-4. évfolyamon a judo kerettanterv alkalmazásával is teljesíthetnek - olvasható a kiadványban, amely a tanévkezdés előtt tettek közzé a kormányzati oldalon.

Szerző

Kórházi takarítás: piszkos üzlet

Publikálás dátuma
2017.10.05. 20:35
FOTÓ: Vajda József/Népszava
Évek óta a közbeszerzési szabályok kijátszásával alkalmaz takarítócéget az Egyesített Szent István és Szent László kórház – állította Hadházy Ákos, az LMP társelnöke. 

Mint azt sajtótájékoztatóján elmondta, a főváros egyik legnagyobb kórházában 2004 óta közbeszerzés nélkül takarít a P.Dussmann Kft. A politikus által összegyűjtött dokumentumok szerint a cég betegellátó osztályonként 6-8,5 millió forintért végezte a munkát.

Noha a munkadíj bőven meghaladta a közbeszerzési értékhatárt, a versenyeztetés elmaradt. Ezt az Állami Számvevőszék is szóvá tette, ám hiába indított eljárást a hatóság, a közbeszerzési döntőbizottság az ügy „elévülésére” hivatkozva nem lépett az ügyben. Hadházy Ákos szerint furcsa, hogy az állam 13 év múltán vette csak észre, hogy a gigakórházban a közbeszerzési törvényt kijátszva takarítanak. Az pedig – tette hozzá – még különösebb, hogy mindezek után sem történik semmi.

Lapunk úgy tudja, hogy az elmúlt 13 évben többször is meghirdette az intézmény a közbeszerzést, ám az rendre eredménytelen lett. A pályázók ugyanis, köztük a P. Dussmann, rendre jóval nagyobb összegre adtak be ajánlatot, mint amennyi erre a feladatra a kórház rendelkezésére állt. Ezért jobb megoldás híján újra és újra meghosszabbították a cég szerződését.

Az eset kapcsán Ábrahám Júlia, az LMP elnökségi tagja és egészségügyi szakszóvivője arról beszélt, hogy az elmúlt nyolc évben megkétszereződött a kórházi fertőzések száma. Szerinte az intézmények pénzhiány miatt nem tudnak megfelelő takarítást biztosítani, és emiatt lépnek át alapvető higiéniai előírásokat is. Mint mondta, az elmúlt hetekben napvilágra került elemzések szerint 21 ezer 900-ra emelkedett a kórházi fertőzések száma. Az intézmények a takarítást sem tudják hozzáértőkkel végeztetni, vagy éppen az egyszer használatos eszközöket kénytelenek újrahasznosítani.

Szerző

"És jön a pitiáner bosszú" - Leszámol az ellenzékkel a ferencvárosi Fidesz

Publikálás dátuma
2017.10.05. 20:10
Baranyi Krisztina éppen "semmibe veszi a több évtizedes politikai szokásjogon alapuló kultúrát" - Forrás: Facebook
Mint az közismert, a fideszes hazugsággyár minden alapot nélkülöző vádaskodásokkal próbálja meg ellehetetleníteni az önkényuralmuk ellen fellépőket. Nem lehettek és nem is voltak kétségeim abban, hogy miután lelepleztem, nyilvánosságra hoztam az alábbi ügyeket, előbb vagy utóbb engem is megtalálnak valamilyen koholmánnyal - írta tegnap a közösségi portálon Baranyi Krisztina, az Együtt politikusa. És tényleg. 

MTI: 

Visszahívta a városfejlesztési, városgazdálkodási és környezetvédelmi bizottságból Baranyi Krisztinát, az Együtt és Jancsó Andreát, az LMP képviselőjét a ferencvárosi képviselő-testület csütörtökön. A testület közleményében úgy fogalmazott: a két képviselő semmibe vette a több évtizedes politikai szokásjogon alapuló kultúrát, amikor a sajtóval rendszeresen osztottak meg olyan, kontextusukból kiragadott félinformációkat, pontatlanságokat, amelyek félrevezették a kerület lakosságát és a szélesebb közvéleményt, annak ellenére, hogy minden releváns információ rendelkezésükre áll. Közölték továbbá: elfogadhatatlannak tartják, hogy a képviselőknek fontosabb volt a kerület lejáratása annál, hogy az érintett ügyekben az önkormányzatiság keretei között próbáltak volna megoldást találni. Nehezményezte a testület azt is, hogy a kerületben élők érdekében végzett konstruktív, építő jellegű munka helyett politikai haszonszerzésre, pártjuk és saját ismertségük sajtóbeli építésére használták fel pozíciójukat.

Szerző