Dobó Kata filmet rendezhet, Andy Vajna jóvoltából

Publikálás dátuma
2017.10.06 11:28
Dobó Kata, mint sorozatsztár. FOTÓ: Tóth Gergő
Fotó: /
Andy Vajna egykori élettársa, Dobó Kata életében nem rendezett filmet, de a magyar állam jóvoltából nemsokára megpróbálhatja – írja a 444.hu. Vajna Tímea üzlettársa lehet a producer, aki szintén soha nem gyártott filmet. Idén egyetlen filmkönyv sem kapott annyi pénzt fejlesztésre, mint a Kölcsönlakás című színdarab átirata, aminek filmesítési jogaiért Andy Vajna személyesen járt el.

A Magyar Nemzeti Filmalap idén Sárosi Mónika producer Kölcsönlakás című vígjátékának könyvére adta a legnagyobb fejlesztési támogatást: a döntőbizottsága összesen 10,5 millió forintot szavazott meg a színdarab szövegének átírására.

A produkció előkészítését ismerők szerint a Kölcsönlakás Dobó Katához és Vajna Tímeához hasonlóan „Andy szívügyének számít”, és Vajna a Pappa pia vegyes fogadtatása után szeretné megmutatni a közvéleménynek: tud ennél jobbat is, ha nem kell a kulisszák mögött viaskodnia, mint történt az a rendező Csupó Gáborral.

Áprilisban a Filmalap döntőbizottsága, élén Andy Vajnával, meg is adta a rekordösszegű fejlesztési támogatást a producernek, pedig a pályázatra kijelölt Sárosi Mónika Krisztinának produceri végzettsége nincs, korábban soha nem készített nagyjátékfilmet, igaz, kétségtelenül jó kapcsolatai vannak a Filmalap és a Fidesz környékén.

A támogatási szabályzat előírja, hogy „megfelelő referenciával rendelkező producer” nyújthat be pályázatot, azaz vagy diploma kell, vagy a pályázónak legalább egy Magyarországon moziban bemutatott egész estés film létrehozásában részt kellett vennie producerként.

Sárosi azért került képbe, mert kifejezetten baráti kötelékben áll a Vajna családdal, legértékesebb üzleti kapcsolata is Vajna Tímeához fűzi: társtulajdonos a szépségversenyeket bonyolító Universe Management Kft.-ben, és övé az a Sensation Event&Congress Kft. is, ami Vajna Tímea fellépéseit és rendezvényeit szervezi.

Nem világos, hogy Dobó Kata milyen minőségben rendez majd, mert a pályázati előírások alapján ezt nem tehetné meg: se rendezői diplomája, se tapasztalata nincs a téren.

A forgatókönyv egyelőre nincs kész, így az előkészítési pályázatot sem nyújtotta be a gyártó cég, de nehéz elképzelni, hogy a projekt ne kapja meg a kért támogatást.

Jogosan zavarja a filmszakmában dolgozókat, ha Vajna saját filmgyártó cégeként tekint a Filmalapra, hozzáértés helyett pedig magánéleti viszonyai és személyes ambíciói határozzák meg, ki ülhet rendezői székbe.


Ha megkapja a támogatást, Dobó és Sárosi filmje biztosan több százmilliós apanázsra számíthat.

Szerző
2017.10.06 11:28

Autós gyóntatófülkével várják Írországban a pápát

Publikálás dátuma
2018.08.21 18:11
Illusztráció
Fotó: Shutterstock/
"Gyors-sáv az örök megváltáshoz a lemaradt ír katolikusoknak" - állítják a hatalmas létesítmény üzemeltetői. Ott került felállításra, ahol Ferenc pápa várhatóan százezreknek tart misét a hétvégén.
Egy felháborító reklámkampányairól elhíresült vállalkozó egy óriási "drive-thru", azaz autós gyóntatófülkét állított fel Írországban - írja a Newsweek.com. Az apropó Ferenc pápa közelgő látogatása: a katolikus egyházfő augusztus 25-e és 26-a között látogat az országba.
Mikor legutóbb járt pápa az íreknél, 1979-ben, a dublini Phoenix Parkban tartott misét. Így tesz majd Ferenc pápa is, ezért az autós gyóntatófülke is a park mellé került. Létrehozója szerint azzal a céllal, hogy évtizedek bűneit másodpercek alatt meggyónhassák az ír hívek. A létesítménnyel kapcsolatban egyelőre nem ismert az egyház véleménye.
Témák
Írország
2018.08.21 18:11

Pachmann Péter harmadszor is válik

Publikálás dátuma
2018.08.21 10:22
Illusztráció: Facebook/Pachmann Péter hivatalos oldala
Fotó: /
Feleségével közösen úgy gondolták, a legjobb megoldás az elengedés.
Ugyan sablonosan hangzik, de szeretetben és barátságban válik el Pachmann Péter és felesége, ezt hároméves kislányuk érdekében is fontosnak tartják. A televíziós műsorvezető a Blikknek azt mondta: közösen neveljük tovább, és igyekszünk, hogy mindebből Anna a lehető legkevesebbet vegye észre.
Pachmann Péter elmondta, hogy ugyan próbálta, nem sikerült megmentenie a házasságát. 
"Mi magunk hónapokkal ezelőtt kezdtük érezni, hogy nem ugyanazokat az utakat képzeljük el a jövőben, mint a másikunk, és - bár dolgoztunk rajta, hogy ezen változtassunk - rájöttünk arra, hogy ha ez valóban így van, a legjobb válasz az elengedés."
A műsorvezető hangsúlyozta, egyikük életében sincs "másik valaki", a döntés racionális alapon született meg. 
2018.08.21 10:22
Frissítve: 2018.08.21 10:26