Tanerőpróba

Országos nincs, csak lokális pedagógushiány van – közölte egy kormányzati tanügyi ember. És teljesen igaza volt. Ha egy iskolában nincs elég pedagógus, az valóban csak helyi gond. Más kérdés, hogy a hivatalos adatok szerint több mint 180 általános iskolában keresnek elsősorban szaktanárokat. És a statisztika nem tartalmazza azokat az iskolákat, ahol az ismeretségi körből igyekeznek új kollégát az iskolájukba csábítani. Sok igazgató a legnagyobb internetes közösségi oldalon ad fel álláshirdetést.

Gyakran a hiányzó szaktanárok helyett más szakos kollégák tartanak órát, elképzelhető milyen hatékonysággal. Előfordul, hogy a képességfejlesztő pedagógus kénytelen napközis feladatot is ellátni.

Nagy a gond a gimnáziumokban, szakiskolákban is. Egy nyugati határszéli városban élő barátom meséli, hogy az ismerőse villanyszerelő tanoncnak íratta be a gyermekét. Egy év után megszűnt a szak, mert nem volt szakoktató. Átíratta autóvillamossági szakra, ahol ugyanígy jártak. Az elvesztegetett két évért senki sem kért bocsánatot tőlük.

A kormányzati ember még azt is mondta, sebaj, mert egyre többen jelentkeznek pedagógusképzésre. Azt már nem tette hozzá, hogy a végzősök jelentős részének esze ágában sincs tanítani. Nem túl vonzó, hogy diplomával a kezdő fizetésük alig lesz több, mint egy kezdő szakmunkásé, és a perspektívát jól mutatja, hogy a tapasztaltabb kollégák is gyakran pályaelhagyók lesznek. A nyugat-magyarországi megyékben nem ritka, hogy a a pedagógus tanítás után átruccan a szomszédos Burgenlandba némi segédmunkával pénzt keresni, de sokan a katedra helyett végleg a pincérkedést, vagy más, különösebb szaktudást nem igénylő munkát választják - Ausztriában.

A kormány pedig szokás szerint kapkod a hosszú távú megoldás helyett. Elzavarta kötelező érvénnyel nyugdíjba a legtapasztaltabb pedagógusokat, most pedig megpróbálja visszacsalogatni őket. Nem sok sikerrel.

Jó irányba halad a közoktatás – állította egy kormányzati vezető. Ha a cél a szakadék, akkor előbb utóbb valóban ott köt ki a magyar oktatási rendszer.

Szerző
2017.10.07 08:13

Tovább éheztetik a menedékkérőket a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2018.08.21 19:03
Illusztráció
Fotó: / Németh András Péter
Már a nyolcadik menedékkérőtől tagadják meg a tranzitzónában az élelmet. Már hétszer felszólította a strasbourgi bíróság a magyar hatóságokat, hogy adják meg az ellátást, ám - mint a Magyar Helsinki Bizottság írja - mégis folytatják az embertelen gyakorlatot.
Az a menekült, aki Szerbia felől érkezik, jó eséllyel a tranzitzóna idegenrendészeti részlegén találja magát, a menekültügyi kérelmét ugyanis várhatóan elutasítják arra hivatkozva, hogy biztonságos országból érkezett. Annak ellenére, hogy menekültüggyel foglalkozó szervezetek szerint Szerbia nem minősül biztonságos országnak, a helyi idegenrendészeti rendszer ugyanis erősen hiányos. A menedékkérők hiába fellebbeznek az elutasító döntés ellen, annak nincs halasztó hatálya, így azonnal megindul az idegenrendészeti eljárás. Amíg pedig a jogerős döntésre várnak nem kapnak ellátást. Ha ételt akarnak, csak Szerbia felé mehetnek - és akkor zárul mögöttük a Magyarország felé vezető kapu.
A tranzitzónában már a nyolcadik menedékkérő embertől tagadják meg az élelmet a magyar hatóságok - olvasható a Magyar Helsinki Bizottság közösségi oldalán kedden megjelent közleményében. Az áldozat, egy fiatal afgán nő hosszú menekülése során elképzelhetetlen borzalmakat élt át, írják, hozzátéve:
"Mai határozata alapján a magyar hatóság mégis azt mondta ki, hogy nemhogy védelemre, de még két zsömlére sem érdemes."
A Helsinki Bizottság a korábbi esetekhez hasonlóan, most is a strasbourgi bírósághoz fordul. "A korábbi hét megkínzott, kiéheztetett ügyfelünknél már felszólította a bíróság a magyar államot, hogy adjon enni nekik. Most sem számítunk másra. Tudja ezt a hatóság is, de minden emberi érzést sutba vágva inkább aljas politikai megrendelést szolgál ki" - fogalmaznak.
Múlthéten az Iványi Gábor lelkész által vezetett humanitárius csoportot fordult a hatóságokhoz azzal, hogy élelmet szeretnének eljuttatni a tranzitzónában lévő embereknek. Kérésüket indoklás és jogszabályi hivatkozás nélkül utasította el a Bevándorlási Hivatal.
2018.08.21 19:03
Frissítve: 2018.08.21 19:27

Figyelmeztet a NAV: csak egy csaló ígér pénzt a nevükben

Publikálás dátuma
2018.08.21 17:48
Fotó: Molnár Ádám
Fotó: /
Csalók küldenek a NAV nevében hamis értesítéseket azért, hogy személyes ügyféladatokat szerezzenek meg.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nevében illetéktelenek küldenek olyan e-mailt, amelyben adó-visszatérítést helyeznek kilátásba, ezzel csalva a címzetteket egy ismeretlen, jelenleg nem működő oldalra - írja honlapján a NAV.
A NAV soha nem kér e-mailen bankszámlára, vagy bankkártyára vonatkozó bizalmas adatot
- hangsúlyozzák. Értesítési gyakorlatuk merőben eltér a csalók módszerétől: a hivatal ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az adózókat, ha túlfizetésük van.
A leírthoz hasonló gyanús e-mailt kapott a Pénzcentrum.hu szerkesztősége is. Esetükben a feladó a "no.replys2@post.nav.gov.hu" címet használta, ami valóban megtévesztően emlékeztet egy hivatalos e-mail címre.
2018.08.21 17:48