Tíz év börtönt kapott „dzsihád mami”

A maximálisan kiszabható tíz év börtönbüntetésre ítélte pénteken a párizsi büntetőbíróság azt az iszlám hitre áttért anyát, aki a végsőkig támogatta a Szíriában dzsihadistaként harcoló franciák egyik vezetőjének számító fiát.

Az 51 éves Christine Riviere 2013-ben és 2014-ben háromszor járt a fiánál Szíriában, s a vád szerint "teljesen magának vallva az iszlamista ideológiát", hozzájárult az Iszlám Állam dzsihadista szervezet logisztikai megerősítéséhez, elősegítve több fiatal nő eljutását fiához, Tyler Vilnushoz.  "Ahelyett, hogy megpróbálta volna a fiát jó útra téríteni, éppen ellenkezőleg, bátorította" - mondta az ítélet indoklásakor a bíró. 

A vád szerint a nő csinált "fegyvert a fiából" és az Iszlám Állam francia dzsihadistái kerítőnőjeként is tevékenykedett, többeknek küldött Európából feleségeket.  A bíróság elutasította a vádlott azon védekezését, miszerint ő csak a legkisebb fiának, Tyler Vilnusnak tett "szívességeket", aki a szíriai franca fegyveres hálózatok egyik megszervezője volt. 

A perben fényt derült a nő és az 1965-ben született kisebbik fia közötti elszakíthatatlan függőségi viszonyra. A fia 2011-ben, anyja pedig 2012-ben tért át a muzulmán hitre, és mindketten gyorsan radikalizálódtak, miközben a család többi tagja keresztény maradt. 

A vád szerint a veszélyes nő célja az volt, hogy fiát függőségi viszonyban tartsa, és a dzsihádban látta meg a lehetőséget arra, hogy örökre egy "halhatatlan párt" alkosson vele. Ügyvédje, Thomas Klotz viszont teljesen elveszettnek írta le ügyfelét, akinek szerinte nagyon hiányos tudása van az iszlámról.

A nyomozók és a francia média által csak "dzsihád maminak" nevezett nőt 2014. július 2-én tartóztatták le az idősebb fia, Leroy lakásán, ahonnan Szíriába készült utazni. Kihallgatásán azt mondta, hogy 2013 nyara és 2014 árpilis között azért járt rendszeresen Szíriába, hogy fia mellett maradjon, amíg az mártírként meg nem hal. 

A perben a nő tagadta, hogy a dzsihadista szervezetet támogatta, és hogy harcolt a soraiban, jóllehet több Szíriában készült felvételen a kezében fegyverekkel látható. Az egyik, a Facebookra is felkerült felvételen a nő egy lefejezésen vesz részt. Ennek kapcsán Christine Riviere a perben azt mondta, hogy csak meg akarta mutatni az ottani valóságot. 

Tyler Vilnus -, akit 2015 júliusban tartóztatták le Törökországban és jelenleg Franciaországban tartják fogva -, egy franciákból álló dzsihadista csoport vezetője volt Szíriában. Azzal vádolják, hogy tagja volt annak a szíriai sejtnek, amely megszervezte és elkövette 2015. november 13-án Párizsban a 130 áldozatot követelő iszlamista merényletsorozatot.

Szerző
2017.10.06 21:20

Berlusconi ismét megmentené Olaszországot

Publikálás dátuma
2018.09.25 08:25

Fotó: AFP/ Tiziana FABI
Összefogásra és harcra szólította Silvio Berlusconi az olasz jobbközép híveit, és mindazokat, „akik hisznek a munka, a tanulás és társadalmi felelősségvállalás erejében, eszméjében”.
A most szombaton 82. életévét töltő, gyakran „Lovagként” emlegetett politikus a Forza Italia (Hajrá, Olaszország) nevű párt Fiuggiban tartott rendezvényén jelentette be, hogy indulni kíván a jövő májusi európai parlamenti választásokon. Arról beszélt, hogy akárcsak 25 évvel ezelőtt, amikor „megmentette Olaszországot a kommunistáktól”, ezúttal is országmentési céllal száll harcba, hiszen „Itália most még nagyobb fenyegetéssel néz szembe, a tudatlanság, az inkompetencia és a társadalmi gyűlöletkeltés veszélyével”.    Berlusconi nagyon keményen bírálta volt koalíciós társát, Matteo Salvini belügyminisztert és az általa vezetett Ligát, valamint a koalíció nagyobbik pártját, az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) is. Giuseppe Conte miniszterelnök a hétfői kormányülés előtt újságírói kérdésre válaszolva azt üzente Berlusconinak: nincs miért aggódnia, "Itália jó kezekben van". Szerinte itt az ideje, hogy Berlusconi, aki évtizedekig vezette az országot, most már hagyjon másokat is dolgozni.  
Szerző
2018.09.25 08:25

Veszélyben Rosenstein pozíciója

Publikálás dátuma
2018.09.24 21:22

Fotó: AFP/ SAUL LOEB, BRENDAN SMIALOWSKI
Csütörtökön beszélhet személyesen Rod Rosenstein amerikai igazságügyminiszter-helyettes Donald Trumppal a saját sorsáról, miután az terjedt el, hogy titokban hangfelvételt készített az elnök szavairól, és szervezkedett az elmozdítása érdekében. Hétfőn úgy hírlett, hogy távozik a posztjáról. Később azonban a Fehér Ház szóvivője közölte: még csak  telefonbeszélgetést folytatott az elnökkel, és majd akkor ülnek le egymással, amikor Trump visszatér New Yorkból. Rosenstein volt az, aki megbízta Robert Muellert, hogy különleges ügyészként eljárva vizsgálja ki, összejátszott-e Trump kampánystábja a 2016-os elnökválasztási kampányba beavatkozni próbáló Oroszországgal. Trump tagadja a feltételezést, és boszorkányüldözésnek tartja a vizsgálatot. Tanácsadói azonban figyelmeztették: politikai öngyilkosság lenne, ha menesztené Rosensteint vagy Muellert, mert azt beismerésnek tekintenék. Új helyzet állt azonban elő, amikor a múlt pénteken a New York Times azt írta: tavaly Rosenstein saját maga beszélt a titkos hangfelvétel-készítésről és arról, hogy megpróbálta rávenni a Kongresszust Trump különleges eljárással történő elmozdítására. Rosenstein pontatlannak nevezte a lap állítását. 
Témák
USATrump
2018.09.24 21:22