Nyolc óra negyven: videosorozat a Népszabadság bezárásáról

Publikálás dátuma
2017.10.07. 20:30
Tüntetés a Népszabadság bezárása ellen a Szabad sajtó úton - Forrás: Facebook/Népszabi szerkesztőség

A Nyolc óra negyven videocsatornát az újság bezárás után Takács Marival és Seregély Ágnessel hoztuk létre, a cél az volt, hogy a rövidebb és hosszabb videókkal megmutassuk, hogyan törölte el a NER és Orbán Viktor a hatvanéves újságot. Az első videót 2016. október 23-án „toltuk ki” a közösségi média felületeire, Parti Nagy Lajos író arról beszélt, hogy a Népszabadság megszüntetésének lényege a megfélemlítés volt. Ismert személyiségek és egyszerű újságolvasók mondták el véleményüket, a 8:40 kordokumentum a demokrácia súlyos töréspontjáról. A szereplők a kifeszített pillanatról beszélnek. Így marad meg modern formanyelven a világhálón a társadalmi emlékezetben az Orbán-rendszer egyik leggyalázatosabb tette: a Népszabadság eltörlése.

Azért lettük Nyolc óra negyven, mert a Mediaworks 2016. október 8-án, szombaton reggel 8:40-kor tette ki az újság internetes oldalára a a lap felfüggesztésére vonatkozó közleményét. A filmes kommentárok sokasodtak, csatlakozott hozzánk Bodnár Mari és Gyimesi Anna, egyes videókat angol felirattal láttunk el. A fordításban népszabis újságírók (R. Hahn Veronika, Halmai Katalin és Horváth Gábor) segítettek, a háttérmunkákban részt vett Urbán Csilla, a feliratozást önkéntesek végezték. A „képközösség” a sorozat elkészítése után a demokráciadeficit más kérdéseivel kezdett foglalkozni. 

Nyolc óra negyven a Facebook-on itt található és a teljes népszabadságos videosorozat megnézhető a youtube-on:

Parti Nagy Lajos,

 Hegyi Iván, 

 Iványi Gábor

N. Kósa Judit 

Szerző

130 éves a budapesti villamos

Publikálás dátuma
2017.10.07. 15:21
MTI Fotó: Máthé Zoltán
A képen (forrás: BKK) az egyik legszebb (Budán) menetrend szerint közlekedő nosztalgiavillamos látható, a 436-ost 1913-ban gyártották. 

Az évfordulón nyílt napot tartanak a II. kerületi Szépilona kocsiszínben.

 MTI Fotó: Máthé Zoltán

MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

Szerző

Baleset történt a II. kerületben

Két személygépkocsi karambolozott a Budakeszi út és a Szanatórium utca kereszteződésénél - tudatja a katasztrófavédelem.

A műszaki mentést végző fővárosi hivatásos tűzoltók áramtalanították a járműveket, illetve az egyik járműből egy sérültet kiemeltek és átadtak a mentőknek. A rajok a karambol helyszínét is biztosítják.

Szerző