Előadás közben „lerobbant” a Pécsi Nemzeti Színház

Publikálás dátuma
2017.10.10 10:58
Forrás: Facebook/écsi Nemzeti Színház
Fotó: /
Háromfelvonásossá változott a Pécsi Nemzeti Színház Muzsika hangja című előadása, mivel kényszerszünetet kellett elrendelni egy komoly színpad-műszaki probléma miatt.

Senki sem volt veszélyben, s bár ilyen szintű műszaki gond nem mindennapi, nem az első alkalommal zavarta meg a teátrum előadását műszaki hiba. Mindez ugyanarra az okra vezethető vissza, minthogy le kellett fújni az egyik tervezett idei bemutatót: a pénztelenségre.

A Szabad Pécs nem hivatalos forrásból úgy értesült, hogy a színpadi gépészettel akadt probléma, egész egyszerűen leállt, ráadásul a mű egyik híres, hálószobai jelenete alatt.

A berendezett hálószobát a kellékekkel együtt a zsinórpadlás felől, fentről eresztik be a színpadra a megfelelő dramaturgiai pillanatban, s amikor vége van a jelenetnek normális esetben, akkor egy rövid, átvezető zenei betét bejátszása közben ki is emelik. Ezt azonban vasárnap nem sikerült az előadás közben lebonyolítani, nem tudták felemelni a „szobát”, így nem is tudtak a következő jelenetre ugrani. A zene elhangzott, de a díszlet-szoba ott maradt, így a technikai személyzet tagjai kénytelenek voltak leereszteni az előfüggönyt. Majd felkapcsolták a nézőtéri világítást is, jelezve a nagyérdeműnek, hogy elhagyhatják a helyeiket.

Végül a problémát úgy sikerült megoldani, hogy kikötötték a díszlet-elemet a rendszerből, a színpad elforgott vele, majd a műszakban dolgozó technikai személyzet a forgószínpadról arra a részre vitte, ahol már nem látszott, és nem is akadályozta a későbbiekben a színpad mozgatását.

A kényszerpihenő egyébként nem volt több 15 percnél, és a nézők is nagyon jól fogadták az akkor azonnal, jól lemenedzselt hibát.

Szerző
2017.10.10 10:58

Öngyilkos lett Jill Janus

Publikálás dátuma
2018.08.17 16:49

Fotó: AFP/ HERBERT P. OCZERET / APA-PictureDesk / APA
A Huntress frontembere negyvenhárom éves volt.
Negyvenhárom éves korában elhunyt Jill Janus, a Huntress nevű metálzenekar énekese – írta az AP hírügynökség az énekesnő családja és a zenekar közlése alapján. Jill Janus már régóta mentális betegséggel küzdött. Kedden az Oregon állambeli Portlandben vetett véget önkezével életének. Az énekesnő a 2009-ben alapított zenekar frontembere volt, három albumot készítettek. 2012-ben Budapesten is felléptek.   Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van, hívja mobilról is a 116-123-as ingyenes lelkielsősegély-számot!  
2018.08.17 16:49
Frissítve: 2018.08.17 16:49

Öt magyar játékos csapata folytathatja az El-ben

Publikálás dátuma
2018.08.17 16:10

Fotó: AFP/NurPhoto/ Mike Kireev
Csütörtök késő este fejeződtek be a labdarúgó Európa-liga 3. selejtezőkörének visszavágói. A sorozat ezen szakaszában még összesen 12 magyar labdarúgó volt érintett, közülük azonban a kvalifikáció negyedik, utolsó köre előtt csak Gulácsi Péter (RB Leipzig), Lang Ádám (CFR Cluj), Sallai Roland (APOEL Nicosia), Korcsmár Zsolt (Midtjylland) és a jelenleg sérült Szántó Tamás (Rapid Wien) reménykedhet a csoportkörös folytatásban. 
Az Elek Ákost és Eppel Mártont is foglalkoztató kazah Kajrat Almati a cseh Sigma Olmouc ellen otthon is kikapott (2-1), így kettős vereséggel búcsúzott. A Kajrat becsületgólját a nyáron a Budapest Honvédtól igazolt Eppel szerezte, aki ezzel hat nemzetközi kupamérkőzésen hatszor volt eredményes. 
A játéknap egyik nagy meglepetésének is van magyar vonatkozása: a 2-2-re végződő luxemburgi visszavágón a Legia Varsó színeiben 69 percet pályán töltő Nagy Dominik együttesét 4-3-as összesítéssel búcsúztatta az a Dudelange, melyet a Bajnokok Ligája első selejtezőkörében az azóta a BL-főtábla kapujában álló magyar bajnok is csak nagy nehézségek árán ejtett ki.
A negyedik kör párharcai a jövő héten kezdődnek, a második mérkőzéseket augusztus 30-án rendezik – ebből a szakaszból 21 gárda csatlakozik a 21 kiemelt, illetve a BL-selejtezőből érkező hat együttes mellé, így alakul ki a csoportkör mezőnye.

Érdekesebb eredmények

AEK Larnaca–Sturm Graz 5–0 Továbbjutott a Larnaca, 7–0-s összesítéssel. Zenit–Dinamo Minszk 8–1 – hosszabbítás után Továbbjutott a Zenit, 8–5-ös összesítéssel. Zalgiris Vilnius–Sevilla 0–5 Továbbjutott a Sevilla, kettős győzelemmel. Feyenoord–Trencín 1–1 Továbbjutott a Trencín, 5–1-es összesítéssel.

Szerző
2018.08.17 16:10
Frissítve: 2018.08.17 16:10