Kihirdethetik Katalónia függetlenségét

Publikálás dátuma
2017.10.10. 11:18
FOTÓ: JOSE JORDAN / AFP
A katalán parlament ma este kezdődő ülésén kihirdetheti a függetlenséget.

Carles Puigdemont kormányfő eredetileg hétfőre tervezte a történelmi ülést, de Madrid fenyegetőzései miatt keddre tetette át. Várhatóan az ülés végén kiáltják ki a függetlenséget. Mariano Rajoy spanyol kormányfő hétvégén azt közölte, elvehetik Katalónia autonómiáját, ha megteszik ezt a lépést.

A Katalán Nemzeti Gyűlés (ANC), a szeparatista polgári kezdeményezések fedőszerve tüntetésre szólított fel a régió függetlenségéért. Az elszakadás hívei a regionális parlament elé vonulnak, ahol Puigdemont beszél majd. „A nép kifejezte akaratát és igent mondott a függetlenségre” – szerepel a közösségi oldalakon olvasható felhívásokban. Puigdemont a tervek szerint a politikai helyzetről beszél, az azonban egyelőre kérdés, hogy a függetlenséget is kikiáltja-e a tömeg előtt.

A Barcelona polgármestere, Ada Colau nem tartja jó ötletnek az önállóság kihirdetését. Szerinte minden fél részéről visszafogottságra van szükség. Mint mondta, az október 1-jén esedékes referendum még nem ad jogalapot az önállóság kihirdetésére. Éppen együttműködésre lenne szükség – tette hozzá. A népszavazáson ugyan 90 százalék mondott igent az elszakadásra, a részvétel azonban csak 43 százalékos volt.

A gazdasági élet szereplőit is mind jobban aggasztja a helyzet. Az Albertis autópálya-építő cég közölte, székhelyét Barcelonából Madridba helyezi át. Előzőleg több bank jelzett hasonló lépéseket. 

Szerző

Börtön fenyegeti a kormányfőjelöltet

Publikálás dátuma
2017.10.10. 11:09
Andrej Babis FOTÓ: MICHAL CIZEK / AFP
Épp a finisben válik egyenesen drámaivá a cseh választási kampány. A voksolás favoritja, Andrej Babis, a liberális populistának nevezett ANO párt elnöke megerősítette, hogy a rendőrség azzal vádolja, hogy csalt az uniós pénzek felhasználásánál, s büntetőeljárást indítottak ellene.

„Azonnal megtámadtam a döntést, s az egész ügy intézésével ügyvédemet bíztam meg” – jelentette ki Babis. A cseh milliárdos rendre visszautasította a vádakat. Állítása szerint csak „álügyről” van szó, amellyel az a cél, hogy lejárassák politikailag.

Csehországban már évek óta biztosan vezeti a közvélemény-kutatásokat Andrej Babis pártja, az ANO. A prágai törvényhozás néhány hete döntött úgy, felfüggeszti a volt pénzügyminiszter mentelmi jogát, ezzel tette lehetővé, hogy vádat emeljenek vele szemben.

Az ügy hátterében a Gólyafészek nevű wellnessközpont áll. A vádak szerint Babis illegálisan fordított uniós támogatásokat ennek kiépítésére, ezért az ügyben még 2015-ben a cseh rendőrség, valamint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálódni kezdett. Összesen kétmillió euróról van szó. A pénzt ugyan valóban Babisnak ítélték meg, valójában azonban kis- és középvállalkozások fejlesztésére kapta. Babis a központot rokonai nevére írta át, de így is kiderült a turpisság.

A cseh Berlusconinak is nevezett Andrej Babis az ország egyik leggazdagabb embere. A tekintélyes Forbes magazin 4 milliárd dollárra becsüli vagyonát. Ám nemcsak tehetős, rendkívül ellentmondásos személyiség is. Azzal vádolják, hogy az egykori hírhedt csehszlovák titkosszolgálat, az StB tagja volt. Vagyonát a 35 ezer embert foglalkoztató Agrofert nevű holding révén gyarapította, amely mintegy 230 közép-európai vállalatot foglal magába. Később azonban figyelme mindinkább a politika felé fordult, megalapította az ANO-t, s egy sor médiaházat vásárolta fel, MAFRA nevű vállalata révén szerzett meg két fontos napilapot, a Lidové Novinyt és a Mladá fronta Dnest. A 2013 októberi választás után pártja, az ANO bekerült a szociáldemokraták és a kereszténydemokraták alkotta koalícióba. Babis azonban még pénzügyminiszterként is gyakran a kormány ellenzékeként viselkedett.

Növekvő befolyását látva a parlament elfogadta a lex Babist, amely kimondja: nem lehetnek médiatulajdonosok a cseh kormány tagjai, a tulajdonukban lévő cégek pedig nem kaphatnak állami támogatást, és nem vehetnek részt a közszféra által kiírt pályázatokon. Idén májusban Bohuslav Sobotka miniszterelnök Babis leváltását indítványozta, arra hivatkozva, hogy adót csalt, törvényellenesen, saját érdekében befolyásolta az általa uralt médiaházakat. Az üzletember-politikus szekerét toló Milos Zeman cseh elnök azonban igyekezett megakadályozni Babis leváltását, végül az alkotmány értelmében mégis kénytelen volt visszahívni őt, s a szintén ANO-tag Ivan Pilnyt, a képviselőház gazdasági bizottságának elnökét nevezte ki a helyére.

A wellnessügy kapcsán Babis semmilyen megbánást sem tanúsított. Szerinte már tíz év óta egy „álproblémáról” vitáznak. Úgy vélte, „célzott” vele szembeni akcióról van szó, hogy így befolyásolják a parlamenti választás végkimenetelét. „Politikailag likvidálni akarnak” – hangoztatta. Visszautasította a vádat a szociáldemokraták elnöke, Lubomír Zaorálek, aki szerint méltatlan Babis viselkedése.

Hiába azonban a vállalkozó gyanús tranzakciói, a többi párt annyira csekély népszerűségnek örvend, hogy semmi sem fenyegeti az ANO győzelmét a parlamenti választáson, ami persze még nem jelenti azt, hogy kormányt is tud alakítani. Igaz, az egyes irodák elég különböző adatokat mérnek. A Médea Research legutóbbi felmérése szerint a párt 28,2 százalékon áll, a szociáldemokraták foglalják el a második helyet, de majdnem 15 százalékkal maradnak le az ANO mögött. Megfigyelők szerint a legutóbbi botrány akár még használhat is Babiséknak, hiszen ha elhiteti az emberekkel, hogy politikai támadás áll a háttérben, sokak rokonszenvét nyerheti el.

Szerző

Agyonlőttek egy rendőrt a műszaki egyetemen

Agyonlőttek egy rendőrt helyi idő szerint hétfőn a texasi műszaki egyetemen, az intézmény lubbocki kampuszát pedig egy időre lezárták.

Az egyetemi rendőrirodától segítséget kértek az egyik kollégiumi szobából. Két rendőr vonult ki, a szobában pedig kábítószert találtak. Az egyik diákot előállították, ám a gyanúsított ekkor fegyvert rántott, és fejbe lőtte az egyik rendőrt - derül ki az egyetem tájékoztatásából. 

A rendőr azonnal meghalt, a gyilkos pedig elmenekült. Miközben a rendőrség különleges egységei épületről épületre átfésülték az egyetemi kampuszt, azonosították az elkövetőt. A 19 éves Hollis A. Danielst helyi idő szerint este 11-kor fogták el a lubbocki sportstadion mellett.  A rendőrség egyelőre nem szolgált további részletekkel.

Szerző