Óraaukció lesz a BÁV-nál

Publikálás dátuma
2017.10.10. 19:06
Illusztráció/AFP
Első óraaukcióját rendezi a BÁV Budapesten október 31-én: az árverés több mint 130 tétele a luxus modellektől az igényes, de kedvező árú órákon keresztül a gyűjtői darabokig vonultatja fel a legnagyobb márkákat.

A BÁV kínálatában szerepel Audemars Piguet, Breguet, Glashütte Original, IWC, Omega, Patek Philippe, Rolex és TAG Heuer márkájú óra is. A válogatásnál a szakértők törekedtek arra, hogy a különböző korosztályokhoz, stílusokhoz és pénztárcákhoz alkalmazkodó kollekciót állítsanak össze - közölte a BÁV kedden az MTI-vel.

A régi órák gyűjtőinek számos zsebóraritkaság mellett az aukció legrégebbi tételével, egy 1800-as évek elejéről származó arany zsebórával készültek a szakértők. A tökéletesen működő szerkezetet két, harangot ütő, aprólékosan kidolgozott angyal teszi különlegessé.

Egy Breguet óra lesz az aukció legmagasabb kikiáltási árú darabja. Az 1775-ben alapított francia cég az európai királyi családok kedvenc beszállítója volt, és mind a mai napig őrzi az egyedi díszítési hagyományokat. A most árverésre bocsátott Classique Extra-Flat fehérarany karóra kikiáltási ára 2,8 millió forint.

Egy gyűjtőknek szánt Patek Philippe arany frakkóra mellett az először 1999-ben megjelent, és azóta is töretlen népszerűségnek örvendő modern klasszikusra, a Twenty-4 modellre is licitálhatnak az érdeklődők 1,45 millió forinttól.

A kollekció bővelkedik a különleges, limitált kiadású órákban is. Ilyen az ismert Hamilton Ventura karóra, amelyet Elvis Presley tett híressé. Először 1957-ben dobták piacra, és Elvis nemcsak filmjeiben, de a magánéletben is szívesen viselte. A 21. században az ikonikus designt újraalkották tiszteletére, ennek a limitált sorozatnak egy darabját árverezik el 190 ezer forintos kikiáltási áron.

A sporttörténelem egy különleges ereklyéjére is licitálhatnak az érdeklődők. A svájci Valory Real Madrid karóráját valószínűleg csak illusztris rajongóknak és játékosoknak ajándékozta a klub az 1960-as években. Az Omega Speedmaster Moonwatch modellje például azzal lett híres, hogy ott volt az első Holdra szállásnál. A Seamaster sorozat darabjai az aktív, elegáns férfiak kiegészítői, nem véletlenül ez a 007-es ügynök kedvenc modellje. Bond másik kedvelt óramárkája a Rolex, amelyből három tételt is árverésre bocsátanak.

Az IWC legendás modellje a Portugieser, a sorozatból most a Chronograph Automatic modell szerepel az anyagban 1,9 millió forintos kikiáltási áron, de licitálni lehet a Big Pilot vagy a Da Vinci Vintage karórájukra is. A 19. század végén alapított Breitling neve sokáig egyet jelentett a pilótaórákkal. Az aukción többek között egy különleges Breitling for Bentley Flying B férfi arany karórával találkozhatnak az érdeklődők.

A luxus karórák piacán egyeduralkodónak tűnő svájci órakészítő cégek mellett talán az egyik leghíresebb a német Glashütte Original. Exkluzív luxusórái közül több is szerepel az aukciós anyagban, közülük kiemelkedik a Senator Calendar Week férfi arany karóra, amelynek kikiáltási ára 2,1 millió forint.

Az ékszerórák kedvelői válogathatnak a Versace, a Bulgari, a Jaeger Le Coultre vagy éppen az Ebel modelljei közül. Az aukció kiállítását október 14-től 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők a BÁV Apszistermében.

Szerző
Témák
BÁV óraaukció

Elnököt választott az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése

Stella Kiriakídisz ciprusi politikust választotta elnökének keddi strasbourgi ülésén az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) az előző héten lemondott korábbi elnök, Pedro Agramunt helyére.

Kiriakídis a strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot számláló szervezet közgyűlésének harmadik női, sorban a 30. elnöke lesz. A közgyűlés néppárti frakciója politikusának megbízatása a 2018. január 22-26. között esedékes ülésig szól, ugyanis a jövő év elején tervezett tanácskozáson minden bizottsági és közgyűlési tisztséget az Európa Tanács meg fog újítani - közölte a parlamenti közgyűlés sajtószolgálata.

Szerző

Lázár szerint a sajtó tehet arról, hogy buták a nyugati politikusok

Publikálás dátuma
2017.10.10. 17:24
AFP fotó
A miniszter szerint a nyugati országok politikusait gyakran gyarmattartó attitűdök jellemzik és borzasztóan felkészületlenek, mivel félretájékoztatja őket a főáramú média. A magyar gazdaság viszont uniós források nélkül is hasít, az uniós pályázati rendszer átlátható és nálunk zéró tolerancia van a korrupcióra.

Magyarországon zéró tolerancia van korrupcióra, nem pártemberek pártalapon részesednek az uniós forrásokból, az ország gazdasági fejlődése pedig nincs teljesen ráutalva az uniós pénzek beáramlására – vázolta fel Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy képzeletbeli ország képét a parlament Európai ügyek bizottságának éves meghallgatásán. „Magyarország erős ország, stabil ország, nincs miért szégyenkeznie" - szögezte le a miniszter többször is.

A bizottságban az egyetlen jobbikos Bana Tibor kivételével csak fideszes és KDNP-s képviselők voltak jelen, akik folyamatosan dicsérték Lázár János és a Miniszterelnökség munkáját, míg végül Lázár kijelentette, hogy Orbán Viktor miniszterelnököt illeti köszönet, mivel ő az, aki folyamatosan eligazítást tart, illetve „rendet tesz" a közszolgák fejében.

Lázár expozéjában hangsúlyos volt, hogy szerinte Magyarországnak döntő szerepe volt a balkáni menekültútvonal lezárásában, hiszen ez „egy magyar kormányzati döntés volt, amit 2015-ben az Európai Bizottság nem támogatott". Lázár itt elhallgatta, hogy a határokra érkező menekülttömeg elsősorban az EU-török megállapodással apadt el, illetve szóba sem hozta a megállapodást.

Azt ellenben annál inkább hangsúlyozta, hogy az Unió a Brexitet és a menekültkérdést is arra használná, hogy jogköröket vonjon el a tagállamoktól. Lázár szerint a kvótaügy mögötti vita is elsősorban arról szól, hogy tagállami jogkör maradhasson a menekültkérdés.

„Amikor arról volt szó, hogy akár jogi erőszak árán, de ide akarnak küldeni 1200 vagy 1300 bevándorlót a (vita) nem a darabszámról szólt, nem arról, hogy most három-négy, ötszáz ember sorsát tudjuk–e kezelni" - mondta Lázár. „Természetesen tudjuk"- tette hozzá. „De ezek elvi kérdések, szuverenitáskérdések és a jövő kérdése az az EU -n belül, hogy hány hatáskör kerül Brüsszelbe és hány hatáskör kerül Budapestre".

A menekültkérdés kapcsán az ülésen is felmerült, hogy Brüsszel a 2020 utáni időszakban a felzárkóztatási forrásokat köthetik-e a jogállami elvek megvalósulásához.

Lázár szerint a kohéziós alapokat nem lehet a bevándorlás kérdéséhez kötni. „a kohéziós alapokat azért kapjuk,mivel bizonyos jogokról – például a belső vámok – lemondunk a közös joggyakorlás érdekében. Így ezeknek a kompenzálására kapunk forrásokat."

Szerinte az uniós forrásokról szóló viták politikai színezetűek: „bizonyos politikai-tagállami csoportok most arra kaptak megbízást, hogy a kelet Európában elköltött pénzek legitimitását meg kell kérdőjelezni, azért, hogy ne legyen olyan magas náluk a befizetés" - vélekedett Lázár János. Szerinte ugyanakkor a németek az „okosak" akiknek praktikus a hozzáállása. Lázár János Lengyelországot idézte, ahol a kohéziós források 80 százaléka német multikhoz kerül vissza, „ami minden érdekeltnek jó helyzet."

Bár Lázár János korábban gazdasági fórumokon többször is figyelmeztetett arra, hogy az uniós juttatások esetleges csökkenésével a magyar gazdaság komoly problémák elé nézhet, most kedden egészen más húrokat pengetett a bizottságban. A miniszter szerint Magyarország GDP-je 33-35 ezer milliárd forint és folyamatosan növekszik. Ehhez képest az évente kifizetett 2000-2500 milliárdnyi uniós támogatás fontos, de nem lényegi eleme a gazdaság fejlődésében.

„Azok akik azt mondják, hogy csak az uniós pénzekből fejlődik a magyar gazdaság azok hülyeséget beszélnek, a 33 ezer milliárdhoz képest a tíz százalékot sem jelentő forrásösszeg nem tudna ennyi többletet produkálni" - példálózott a miniszter.

„Azt a leghatározottabban visszautasítom, hogy pofára menne a pénzosztás" - válaszolt Lázár János a korrupciót feszegető jobbikos kérdésre. „Én gy gondolom, hogy ma sokkal kisebb a korrupicós kockázat mint korábban" - szögezte le.

„Zárt, ellenőrzött rendszert hoztunk létre ami nyomon követi az uniós pénzeket. Világos a kormányprogram: zéró tolerancia a korrupcióval szemben" - mondta Lázár János az izsáki polgármestert felidézve, aki az uniós forrásokból épített magának hétvégi házat, ám most visszafizettetik vele a forrást.

„Magyarországra jutott 100 euróból mindössze 2,5 euró kifogása van Brüsszelnek. Ez azt jelenti, hogy a számlák nagy részével semmi baja nincs az Uniónak" - mondta Lázár aki szerint odakint minden, Magyarországról küldött számlát alaposan átvizsgálnak a brüsszeli könyvelők. (Arról Lázár megint csak nem ejtett szót, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) összesítése szerint éppenséggel Magyarországon toronymagasan a legnagyobb az egyes csalási ügyekben a visszatérítésre kötelezett pénzek aránya.)

A miniszter szerint kettős mérce érvényesül az országgal szemben, mivel az Európai parlamenti képviselők prekoncepciókkal jönnek Magyarországra. „Hét és fél éve vagyok Budapesten és én azt látom, hogy a gyarmattartó országoknak óriási mentális fölénye van a gyarmattartás tekintetében velünk szemben" - szögezte le Lázár. Szerinte mindezért a sajtó a felelős, mivel egy átlag EP parlamenti képviselő, aki nem kelet európai, a mainstream sajtóból tájékozódik a térségből, a sajtóban leírtak határozzák meg az álláspontjukat. Míg a Bizottságban sokszor igazi, profi szakértők dolgoznak, addig szerinte az Európai Parlamenti képviselők felkészültsége elborzasztó.

„Idejön azzal egy parlamenti képviselő, német származású, hogy minket ellenőriz és azt sem tudja, hogy Magyarország mikor lépett be az Európai Unióba. Ilyen embereket kell meggyőzni arról, hogy itt is késsel-villával esznek".

Lázár leírása kísértetiesen emlékeztet Ingeborg Grassle-ra, aki nemrégiben járt Magyarországon az uniós források hasznosulását vizsgáló bizottság élén. Mint emlékezetes, a német képviselőnő annak ellenére is elutazott a felcsúti kisvasutat megnézni, hogy ez ellen Lázár élénken tiltakozott.