Előfizetés

Haláláig rács mögött a marad a brutális gyerekgyilkos anya

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2017.10.10. 19:26
Illusztráció/Shutterstock
 Nem volt szükség tárgyalásra miután visszavonta fellebbezését, így élete végéig börtönben marad Á. Anikó, aki kegyetlen brutalitással végzett kislányával.

Nem tárgyalta másodfokon a Győri Ítélőtábla annak a tatabányai nőnek az ügyét, aki 2015 áprilisában benyugtatózta és 110 késszúrással megölte 8 éves kislányát egy tatabányai panzióban.

Á. Anikó és ügyvédje a múlthéten vonta vissza a fellebbezését, így az elsőfokú ítélet október 5-én jogerőre emelkedett - tájékoztatta a Népszavát Ferenczy Tamás, a Győri Ítélőtábla szóvivője.

A most 44 éves asszonyt idén márciusban ítélte első fokon tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre a Tatabányai Törvényszék. Védőjével enyhítésért fellebbezett. A Hír TV Riasztás című műsora szerint a nő egy nappal a másodfokú tárgyalás előtt széttépte a fellebbezését, és írásban kérte a bíróságot, hogy korábbi kérését tekintsék semmisnek. Erről a Győri Ítélőtábla szóvivője nem tud. Enzsöl Péter, a nő ügyvédje a Riasztásnak azt mondta: védence úgy nyilatkozott, tudomásul veszi az elsőfokú bíróság döntését. Á. Anikó így az egyetlen nő Magyarországon, aki haláláig nem szabadulhat.

A vádirat szerint az asszony tőle külön élő lányát 2015 áprilisában a gyermek apjának beleegyezésével a tavaszi szünetben elvitte egy tatai panzióba. A lány jó ideje az apjánál és annak élettársánál lakott, mivel az anya a gyógyszerszedés mellett rendszeresen ivott.

A nő panzióban tudta meg, hogy a gyermek apja és annak új családja a kislánnyal együtt korábban akar véglegesen külföldre költözni annál, mint amiről ő tudott. Ugyancsak a panzióban szembesült azzal, hogy a lány apja élettársát anyunak szólítja.

Á. Anikó a korábbi tárgyalásokon elmondta, hogy a hallottak hatására elkezdte bevenni a nála lévő 30-40 szem különféle nyugtatót, majd két üveg pezsgőt ivott, ezt követően nem emlékszik a történtekre. A szakértői vélemények szerint az asszony lányát először pezsgővel itatta, amelyben nyugtatókat oldott fel, majd elkábult állapotban megütötte és egy kilenc centis késsel száznál több alkalommal megszúrta a gyermeket. Később a már élettelen testet zsineggel fojtogatta.

A nő a cselekmény elkövetése után elaludt, majd felébredve tovább ivott, telefonon és SMS-ben megtévesztő tartalmú információt adott hollétéről és a gyermek állapotáról a kislány apjának és az őt kereső barátnőjének. Időközben a panzió alkalmazottai a körözés alapján felismerték a kislányt. A rendőrök a szobában fogták el a nőt és az ágyban letakarva találták meg a gyermek holttestét.

Az amerikai ügyvivő a sajtószabadságról

A sajtószabadság állásáról tart előadást és sajtóbeszélgetést David J. Kostelancik, az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének ügyvivője a Magyar Újságírók Országos Szövetségénél (MÚOSZ). A sajtónyilvános eseményre október 17.-én délelőtt fél 11-kor kerül sor a MÚOSZ budapesti, Vörösmarty utcai székházában. A részvétel regisztrációhoz kötött, regisztrálni október 15-ig lehet az iroda@muosz.hu címen.

Vasútállomásokat és a vonatokat ellenőriznek

Publikálás dátuma
2017.10.10. 18:55
Illusztráció/Népszava fotó
Nemzetközi akcióban ellenőrzi a vasútállomásokat és a vonatokat a rendőrség országszerte szerdán és csütörtökön - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata kedden az MTI-t.

A rendőrség a vasúti biztonságért tart fokozott ellenőrzést a Railpol egységes nemzetközi rendőri művelet részeként - olvasható a közleményben. A Railpol (Vasúti Rendőrségek Európai Szervezete) által koordinált Rail Action Day elnevezésű akció célja a személyszállító - kiemelten a nemzetközi - vonatokon az utasokkal és jegyvizsgálókkal szemben elkövetett jogsértések, a vasúti kocsikat károsító garázda cselekmények megelőzése, megszakítása, valamint az illegális migráció és ahhoz kapcsolódó más jogellenes cselekmények, továbbá a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények elleni hatékony fellépés.